Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Så ska andra vågen av coronasmittan stoppas

12 maj, 2020
corona andra våg
Samtidigt som länder börjar lätta på restriktioner ökar oron för att smittan ska ta fart igen. Här är strategierna som ska hindra den andra vågen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Flera länger i Europa har nu sett en vändning i siffror i antal smittade och avlidna av covid-19 och börjar nu släppa på restriktionerna kring coronaviruset. I samband med det kommer oron om att smittspridningen ska ta fart igen och att det leder en andra corona-våg.

I till exempel Tyskland har man sett att smittospridningen börjat öka sedan man lättat på restriktionerna. Världshälsoorganisationen, WHO, är också oroliga och går ut och varnar för att man inte bör vara för snabb med att släppa på restriktionerna – då det finns stor risk för att smittan tar fart igen.

Corona: 4 strategier mot den andra vågen

När Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi besökte Tv4:s Efter fem  uttalade hon sig om de olika strategierna som olika länder har för att undvika att en andra våg av smittospridningen ska bli för stor.

1 Den svenska modellen

Sveriges strategi har ju varit omdiskuterad och ifrågasatt världen över. Men på senare tid har flera blivit mer nyfikna på hur vi gått tillväga. Här i Sverige har strategin hela tiden varit att tänka långsiktigt genom att försöka begränsa smittan men ändå låta samhället vara öppet så långt det går.

Annons

Vi har inte stängt grundskolorna, människor har kunnat gå till jobbet även om man har uppmanat de som kan jobba hemifrån att göra det. Man har inte satt alla i karantän.

– Nu så sa Världshälsoorganisationens representanterna att Sverige faktiskt är ett land som kan stå modell nu när många länder vill lätta på restriktionerna. Det kan vara så att länder som har haft hårdare restriktioner lättar upp och får en modell som liknar den vi har i Sverige, sa Emma Frans.

2 Masstestning

Att man masstestar innebär att man testar så många det bara går och kanske flera gånger. Det här kan fungera i mindre länder som till exempel Island men om större länder, som till exempel USA skulle ge sig på den strategin så skulle det bli otroligt många tester och svårt att genomföra. Med masstester får man en överblick av hur smittoläget ser ut.

– I Sverige menar man att masstestning inte fyller någon funktion för det stadiet som vi är idag. Vi gör ju tester här men man fokuserar på sjukvårdspersonal. Men just att testa på bred front när smittan är så pass omfattande är kanske inte någonting som man tycker är särskilt effektivt, sa Emma Frans.

Annons

3 Digital övervakning

För att kunna se vilka som har träffat någon som senare konstaterats ha covid-19 har man pratat om att kunna kontaktspåra personer med hjälp av våra telefoner. Tanken är att man i så fall får en notis i mobilen om man har umgåtts med någon som har konstaterats ha covid-19 och riskerar att vara smittad.

Här diskuteras integritetsproblemet som följer med den här lösningen, och olika tekniska lösningar håller på att jobbas fram för att ta sig runt det. Men om det här skulle vara aktuellt i Sverige är Emma inte alls säker på.

– Kanske i ett senare stadium. Men i Norge har man nu en app som kallas för smittostopp som man testar den här typen av digital kontaktspårning och det är ju då frivilligt att ladda ner. Jag tror att det är viktigt att se över det men man kan säkert hitta olika typer av lösningar för att minska riskerna för integriteten, sa hon.

4 Immunitetspass

Tanken med immunitetspass är att de som har haft covid-19 och har fått antikroppar i blodet räknas som immuna och kan leva som vanligt igen i samhället. De behöver alltså inte sitta i karantän längre. Det här har WHO varnat för då man i dagsläget inte vet om alla som har haft covid-19 blir immuna, eller i så fall hur länge man blir immun. Dessutom är inte alla tester som finns idag helt tillförlitliga.

Annons

– Sen kan man också tänka sig att det finns problem med att det blir något slags incitament för att faktiskt bli smittad, och särskilt i länder där man kanske då straffas ekonomiskt väldigt mycket om man inte kan vara ute i samhället. Om man riskerar att svälta då kanske man är beredd att faktiskt ta risken som en covid-19-infektion innebär. Om folk då kommer ut och vill bli smittade då riskerar man åter att smittspridningen tar fart, sa Emma Frans.

Anders Tegnell tror inte på en stark andra våg här

Folkhälsomyndighetens statsepimeliolog Anders Tegnell är inte rädd för att vi i Sverige ska kommat att drabbas av någon kraftig andra våg. Han menar att den kommer att bli mildare här, eftersom vi inte har stängt samhället på samma sätt som många andra länder har gjort.

– Risken är betydligt mindre eftersom vi har haft en mer omfattande första våg. Jag vet inte exakt men en stor andel av vår befolkning är drabbad, har haft sjukdomen och är immuna. Men i länder som snabbt gick in med väldigt hårda åtgärder, finns det ju väldig många kvar som kan bli smittade, säger Tegnell till Svt.

Annons

Däremot säger han också där att vi får räkna med att leva med coronaviruset under en lång tid istället.

– Det här är ingen sjukdom som kommer att försvinna. Utan det kommer krävas åtgärder hela tiden för att hålla den borta. Eller borta tror jag aldrig att man kan hålla den, utan snarare hålla den på en rimlig nivå, säger Anders Tegnell.

Foto: TT

LÄS MER:

Experterna: Då kommer största corona-vågorna framöver

Experterna om coronaviruset: Det kommer minst en våg till

Coronaviruset: Unikt svenskt test kan visa om du är immun

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Forskare undersöker samband mellan covid-19 och D-vitaminbrist. Den vanligaste smittovägen är kanske inte den du tror? Därför rekommenderar experten att du inte använder munskydd. Uppdatera dig om coronaviruset här:

Coronaviruset SARS-CoV-2

Annons