Coronaviruset: Malins och Idas fina initiativ för riskgrupper
Det var precis det här problemet vännerna Malin och Ida såg, och hittade en lösning på, ihop. Men hur går du till väga då om du vill hjälpa så många som möjligt när vi befinner oss mitt i en pandemi?
– Jag och Ida har pratat väldigt mycket fram och tillbaka hur allt ska gå och så. Vi har ju känt en oro men framförallt en oro för riskgrupperna. Vi har båda mor- och farföräldrar till exempel som inte haft möjlighet att ta sig ut. Det är ju inte alla som har någon som kan hjälpa dem och det finns mycket rädsla, säger Malin Fors.
Facebookgrupp ska hjälpa riskgrupper
De startade en Facebookgrupp där du som vill hjälpa kan höra av dig och visa att du vill hjälpa till. Många gör det med inlägg i stil med ”jag bor här och kan hjälpa till med handling” eller ”jag kör runt i det här området om någon vill ha hjälp”.
– Den här gruppen har blivit en liten plattform för dem som vill hjälpa till och öppna sina armar och hjärtan. Det är tid för oss att hjälpa och låta hjärtat styra. Gruppen är tänkt att länka ihop folk som vill hjälpa och de som behöver hjälp. Där finns en enkel sökfunktion där man kan skriva till exempel ”malmö” och då hittar man alla som behöver, eller vill ha, hjälp där, säger Malin.
En del av problemet Malin och Ida såg var, förutom de rent praktiska, själva rädslan att våga be om hjälp.
– Man vågar ofta inte be om hjälp. Även om jag har vänner där min mormor och farmor bor, så är vi ganska dåliga på att be om hjälp. Det tar liksom lite emot, säger Malin och Ida fyller i:
– Det känns alltid som att min farmor ska be om ursäkt för att få hjälp. Och det är så viktigt att vi vågar göra det, att vi kan våga be om hjälp när vi behöver det.
Livmedelshjälpen sprider sig
På mindre än ett dygn är Facebookgruppen uppe i över 1000 medlemmar – och gruppen växer snabbt.
– Det är fantastiskt. Det finns ingenting som gläder så mycket. Folk skriver från norr till söder att de kan hjälpa till. Vi är ju ingenting utan de som anmäler sig och vill hjälpa. Om inte folk hade anslutit sig hade den här gruppen inte varit någonting.
Gruppen i sig används på lite olika sätt. Vissa ber om hjälp och andra berättar att de kan hjälpa. Malin och Ida tycker det är bra att gruppen kan hjälpa så många som möjligt. De försöker också sprida information om gruppen under hashtaggen #hjälpriskgrupper.
– Det kan ju vara så att man har äldre släkt men sitter själv i karantän och inte kan göra något. Många hushåll i Sverige är ensamhushåll som kanske behöver lite extra hjälp, speciellt i tider som dessa, säger Malin Fors.
Så här kan du hjälpa riskgrupperna
Grundarna lägger inte sig i hur människorna i gruppen löser betalningar och överlämningar på annat sätt än att de uppmanar alla att undvika fysisk kontakt för att inte riskera en smittospridning.
– Ingen som är sjuk ska ju gå ut. Det är flera som skrivit i gruppen att de gärna hade hjälpt till men att de själva sitter i karantän eller är sjuka, säger Malin Fors.
– Vi försöker ju få fram något positivt mitt i allt som händer just nu. Det ska inte vara så att man tjänar pengar på det här och det ska inte vara någon fysisk kontakt mellan den som lämnar och den som tar emot, fyller Ida Malmlöf i och fortsätter:
– Det ska ju inte kosta någonting utan det ska bara vara kärlek och god vilja.
Vill du hjälpa till eller känner att du behöver hjälp själv så hittar du gruppen här: Corona – Hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper!
Du kan också mejla till [email protected].
Text: Linus Kandefelt
Foto: Privat
LÄS MER:
Doktor Mikaels enkla knep: Så kan du minska risken för Corona
Vad är flockimmunitet och kan det rädda oss från coronavirus? Agnes Wold reder ut!
Agnes Wold avlivar 5 myter om corona: ”Trams”
Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:
Vilka personer är särskilt i riskzonen för covid-19, vad innebär flockimmunitet, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på corona? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.