Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Coronavirusets framfart – det har hänt hittills i Sverige

07 apr, 2020
Prov med coronavirus/coronavirus
Nu har vi följt smittspridningen av coronaviruset ett tag, vad är det egentligen som har hänt? Här är en sammanställning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

31 januari konstaterades det första fallet av coronaviruset i Sverige. Det var en kvinna i Jönköpings län som besökt just Kina och som kontaktade vården när hon fick hosta efter att ha kommit hem. Innan dess hade vi knappt hört om smittan som spreds i framför allt Kina, ett virus som bland annat kunde leda till lunginflammation.

Efter det första konstaterade fallet uttalade sig Folkmyndighetens avdelningschef Karin Tegmark Wisell på deras hemsida:

– Det är viktigt att komma ihåg att enstaka fall inte är samma sak som att vi har en smittspridning i Sverige. Den risken bedömer vi för närvarande som mycket låg utifrån erfarenheter från andra länder. Hälso- och sjukvården har rutiner för att ta hand om fall som detta på ett bra och säkert sätt.

Coronaviruset börjar spridas i slutet av februari

Efter att covid-19 nått Sverige började man här följa coronavirusets utveckling i något högre grad. I slutet av februari kunde man se fler fall, då fortfarande kopplat till personer som rest utomlands.

Annons

25 februari skrev Folkhälsomyndigheterna att risken för att man skulle hitta personer som smittats utomlands nu var hög i Sverige, däremot bedömdes risken för att allmän smittspridning i Sverige som låg. Dagen efter testas Sveriges andra coronafall positivt. Denna gången en person som varit i norra Italien.

27 februari konstateras ytterligare fem fall av smittade i Sverige. Samtliga hade rest eller haft närkontakt med tidigare påvisad smittad. Folhälsomyndigheterna blir strax efter det nedringda och ber alla ringa nationella informationsnumret 113 13 för att få svar på frågor. De uppmanar också alla som har varit i ett land där smittspridning pågår att kontakta 1177 Vårdguiden om man får hosta och feber.

Coronaviruset i siffror och viktiga händelser, mars 2020

Coronaviruset
Hur ett coronavirus ser ut har vi fått koll på efter mars 2020.

2 mars: 1 000 personer har testats för covid-19

Risken för att man ska upptäcka nya fall av personer som smittats av coronaviruset i Sverige bedöms nu som mycket hög, risk för allmän spridning i landet bedöms som måttlig.

Annons

I statistik från Världshälsoorganisationen ser man att det framför allt är i Kina, Sydkorea, Iran och norra Italien som coronaviruset sprider sig. Några fall har också konstaterats i Tyskland och Frankrike.

Närmare 1 000 personer har testats för coronaviruset.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 19

3 mars: Coronatest efter resor i norra Italien

På grund av att covid-19 sprids så snabbt i delar av norra Italien rekommenderar nu Folkhälsomyndigheterna att alla svenskar som varit i något av områdena och som får symtom inom två veckor, ska testa sig.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 32

4 mars: Fler tester för covid-19 genomförs

För att snabbt hitta oupptäckta fall av covid-19 uppmanar nu Folkhälsomyndigheten till att alla laboratorier som kan testa för covid-19 gör det som rutin på patienter med luftvägssymtom utan känd orsak, som testats negativt för andra smittämnen som kunnat orsaka det.

– Prov från patienter som är svårt sjuka och vårdas på sjukhus önskar vi ska prioriteras i första hand, säger nu Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, på hemsidan.

Annons

Man ser nu en snabb utveckling av virusets spridning i omvärlden och i Sverige vill man hitta fall tidigt, för att kunna begränsa smittspridningen.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 61

6 mars: Pandemigruppen sammanträder

I Sverige sammanträder den nationella pandemigruppen.

– Vi vet inte hur situationen med covid-19 kommer att utvecklas men vi måste ha en hög beredskap i hela samhället och det kräver samordning. Det är därför som jag har sammankallat den nationella pandemigruppen till möte i dag, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på hemsidan.

UD avråder svenskar från att resa till norra Italien. Det finns även formell reseavrådan från att åta till Kina, Iran och delar av Sydkorea.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 146

7 mars: Vi uppmanas vidta försiktighetsåtgärder

Folkhälsomyndiheten informerar om att äldre personer och personer med kronisk hjärt-kärlsjukdom kan vara särskilt sårbara för covid-19 och de uppmanas tänka efter extra noga om de ska ut och resa.

Annons

Vi uppmanas att ta försiktighetsåtgärder för att hindra smittning och de som har covid-19 påminns om att de är skyldiga att informera andra människor om det, enligt smittskyddslagen.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 179
Skylt som påminner om att stanna hemma vid symtom
Vi uppmanas att stanna hemma vid minsta symtom.

9 mars: Risken för spridning av covid-19 ses som måttlig

Ännu är risken för spridning av covid-19 uppmätt till måttlig.

– Men vi närmar oss ett läge där vi måste förbereda oss inför en eventuell nästa fas, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Vi påminns om att hålla en god handhygien, att stanna hemma när vi är sjuka.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 326

10 mars: Risknivån höjs till mycket hög

Smittan ökar i Region Stockholm och i Västra Götaland. Risknivån höjs till högsta, det vill säga det är nu mycket hög risk för samhällsspridning i Sverige.

Annons

Nu uppmanas alla som har symtom på luftvägsinfektion att avstå från sociala kontakter. Personal som  jobbar med äldre och vård av äldre ombeds att inte gå till jobbet om de upplever symtom. Och anhöriga till äldre bör undvika onödiga besök på sjukhus och äldreboenden.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 424

11 mars: Coronaviruset förklaras som pandemi

Världshälsoorganisationen förklarar covid-19 som en pandemi och räknar med att den snart ska finnas, eller redan finns, i alla världsdelar och troligtvis drabba alla länder. 114 länder har hittat sjukdomsfall. I världen finns över 120 000 konstaterade fall, 4 000 har avlidit av covid-19.

Sammankomster med mer än 500 personer får inte längre hållas. Man vill inte att människor kommer från olika delar av landet, eller från omvärlden, och samlas på en plats då risken för smitta är stor.

– Det är en smittskyddsåtgärd som kan ha effekt i det läge vi befinner oss nu, och för att vara effektiv så bör åtgärden gälla över hela landet, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Annons

Första svenska dödsfallet av covid-19 bekräftas. Det är en person över 70 år, som inte har varit utomlands och som alltså har smittats i Sverige.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 620

13 mars: Alla med symtom uppmanas stanna hemma

Risken för samhällssmitta bedöms som mycket hög och kan inte testa alla som visar symtom. Nu uppmannas alla som är sjuka i förkylning eller som har influensaliknande symtom att stanna hemma för att inte smitta andra.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu främst provtagning av personer som behöver ligga inne på sjukvård, som haft feber eller luftvägssymtom av okänd orsak. Samt personal inom sjukvård och äldreomsorg med symtom.

– Det viktiga är att alla tar sitt ansvar och stannar hemma när man inte är frisk, och för säkerhets skull två dygn efter det att man tillfrisknat och blivit symtomfri, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, på hemsidan.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 922
Plattan i Stockholm är tom
Stockholms gator blir allt mer tomma.

16 mars: Personer över 70 uppmanas isolera sig

Personer över 70 år rekommenderas att begränsa kontakt med andra människor i så hög utsträckning som går under en tid framöver.

Annons

Arbetsgivare som har möjlighet att låta sina anställda arbeta hemifrån rekommenderas att överväga en sådan lösning, för att dämpa effekten av spridningen och avlasta sjukvården. Speciellt i Stockholmsregionen där man nu ser stor spridning.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 1 146

17 mars: Gymnasier rekommenderas distansundervisning

Man rekommenderar nu att undervisning i gymnasieskolor sköts på distans.

– Det är rimligt i det här läget att uppmana gymnasieskolor, universitet och högskolor till en omställning till distansundervisning. Då kan undervisningen bedrivas utan att elever och studenter samlas i klassrum och lärosalar, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 1 266
Tom gymnasieskola
Gymnasieundervisning ska ske på distans, plötsligt står Sveriges gymnasieskolor tomma.

19 mars: Vi ombeds tänka till innan vi reser

Folkhälsomyndigheten ber alla tänka igenom planerade resor inom Sverige över påsken är nödvändiga att genomföra.

Annons

– Får vi en geografisk spridning över större delar av landet samtidigt riskerar vi att hamna i ett läge där resurser inom exempelvis hälso- och sjukvården är svåra att omfördela, säger Anders Tegnell.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 1 554

22 mars: Statsministern håller tal till nationen

Statsministern Stefan Löfvén håller tal till nationen.

– Förbered er på att fler ingripande beslut kan komma. Ibland med kort varsel, sade han.

Statsministern uppmanade också alla medborgare att ta sitt ansvar. Dels för att begränsa smittspridningen, men också för att hålla landet, hoppet och solidariteten vid liv.

– Nu har vi alla ett stor eget ansvar. Det kommer några får tillfällen i livet då vi måste ta ansvar. Den dagen är nu. Den dagen är här. Ingen av oss får chansa. Ung eller gammal. Rik eller fattig. Alla måste göra sin del.

Stefan Löfvén håller tal till nationen
Statsminister Stefan Löfvén håller historiskt tal till nationen.

24 mars: Restauranger får nya förhållningsregler

Restauranger, barer och caféer ska nu vidta åtgärder för att undvika köer och trängsel. Alla besökare ska kunna hålla avstånd till varandra.

Annons

Idrott och träningsaktiviteter får fortsätta men man ber att försiktighetsåtgärder vidtas, som att minska närkontakt, trängsel och att hålla extra god hygien.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 2 393

27 mars: 50 personer är gränsen vid sammankomster

Tillåtna gränsen för antal deltagare vid sammankomster sänks från 500 till 50 personer.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 3 046

28 mars: Över 100 personer döda av corona i Sverige

Över hundra personer har nu avlidit till följd av covid-19. Av de som gått bort är 4o kvinnor och 62 män. 94 personer var 70 år eller äldre.

Det totala antalet bekräftade smittade i världen är nu över 600 000. Över 28 000 personer har gått bort totalt, i Italien har över 10 000 personer dött.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 3 447

31 mars: Strategi för att testa fler ska tas fram

Folkhälsomyndigheten får i uppdrag av regeringen att ta fram en nationell strategi för att fler personer ska kunna testas för covid-19. I första hand handlar det om personer i riskgrupper, personal inom vård och omsorg samt personal inom andra samhällsbärande tjänster.

Annons

Förbud för att besöka äldreboenden införs.

Totalt har drygt 36 000 personer testats för covid-19, hittills.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 4 435
  • Dödsfall: 180.
  • Antal som intensivvårdas/vårdats: 358

Coronaviruset i siffror och viktiga händelser, april 2020

Körsbärsblomning i april
April spås bli den månad då flest smittas av covid-19 i Sverige.

1 april: Nya riktlinjer för att bromsa spridningen

Var tredje äldreboende i Stockholm har fått coronasmitta, vilket gör att fler äldre drabbas av covid-19.

För att försöka bromsa smittan ytterligare införs striktare riktlinjer. Bland annat ska butiker och köpcentrum begränsa antal kunder och i kollektivtrafiken ska antal resenärer begränsas.

– De nya allmänna råden innebär även att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Annons

På grund av hamstring av medicin införs även nya regler kring hur mycket medicin som går att ta ut i taget.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 4 947
  • Dödsfall: 239

2 april: Nya siffror visar över en miljon smittade i världen

Miljongränsen för antalet konstaterat smittade världen över passeras. 50 000 har dött till följd av viruset, varav hälften i Europa. Smittan finns nu i över 200 länder.

En professor och matematiker, Tom Britton, beräknar att hälften av Sveriges befolkning kan vara smittade i slutet av april, men allt beror på hur vi agerar.

Runt om i världen forskas på hur smittan sprids och vilka symtom den ger. På Island har man testat 18 000 personer och där visar det sig att över hälften som haft coronaviruset aldrig hade några symtom. Samtidigt har Världshälsoorganisationen gjort en studie på de vanligaste symtomen som coronasmittade haft. Den visade att feber och torrhosta var de allra vanligaste symtomen.

  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 5 466
  • Dödsfall: 282

4 april: I Stockholm rustar vården för katastrofläge

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms Läkarförening kräver nu att Stockholms sjukvård ska gå upp i katastrofläge, då man ser en snabb tillströmning av covid-19-patienter. I katastrofläge tar vårdplatser slut och man fokuserar på akut och mest nödvändig vård.

Annons
  • Total konstaterade sjukdomsfall i Sverige: 6 443
  • Dödsfall: 373

Obs! Betydligt fler har smittats av coronaviruset i Sverige än de konstaterade sjukdomsfallen, men eftersom man inte testar i så stor utsträckning är de konstaterade fallen relativt låga.

Källa: Folkhälsomyndigheten,Världshälsoorganisationen Foto: TT 

LÄS MER:

Professorn: April är månaden flest svenskar smittas

Därför får vi så olika symtom när vi smittas av coronaviruset

Studie: De här personerna sprider coronaviruset allra mest

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur coronaviruset sprider sig i Sverige och världen, varför fler män drabbas av covid-19 och om vilka symtom du ska vara extra uppmärksam på hittar du i våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons