Därför har Lena Endre valt att radera sina sociala medier
För Lena Endre har pandemiåret varit dubbelt – hon har nämligen inte bara levt i en pandemi utan också spelat i en pandemifilm, filmen Glaciär av Camilla Läckberg. I TV4:s Efter fem berättar hon om hur de spelade in filmen på ett tomt Scandic Haymarket om nätterna, något som nästan fick henne att ifrågasätta verkligheten.
– Det var alldeles tomt utanför och det var bara vi i korridorerna, som har samma mönster i mattan som Shining. Till slut frågade vi oss “existerar vi eller är världen borta redan?”.
Skådespelerskan beskriver handlingen i filmen som en uppskruvad version av den verkliga pandemin. Hon drar paralleller till andra länder i världen som har haft en mycket strängare tillvaro än Sverige, nästan lika isolerad som i filmen, menar Lena Endre.
– Det är många som har varit så ensamma och isolerade i snart ett och ett halvt år. Och i pandemin som filmen handlar om är det som att alla är smittade och när de väl möts så dör de. Hur kan vi människor överleva utan någon annan, hur går det att överleva både mentalt och fysiskt? Där är frågan – går det att leva utan andra och utan kärlek, säger hon.
Nu när hon är klar med filmen är hennes nya projekt föreställningen “Tillbaka till Reims” som hon hoppas ska kunna ha premiär på Dramaten i slutet av september.
– Det är helt otroligt, man drar nästan inte att det är sant. Man får bara hoppas att det går vägen, säger hon.
Därför har Lena Endre raderat sina sociala medier
Under pandemin har Lena Endre också bestämt sig för att göra sig av med sina sociala medier. Detta efter att ha sett Netflix-dokumentären The Social Dilemma och ha läst boken Tio skäl att genast radera dina sociala medier. Lena börjar räkna skäl från boken på sina fingrar.
– Du blir dum, du blir elak, du blir insnöad och där vill man inte vara, säger hon.
Hon berättar att det gjort intryck på henne att flera av dem som har varit med och utvecklat till exempel Facebook inte låter sina barn ha någon skärmtid, något som kommer fram i bland annat The Social Dilemma.
– Vi använder det så konstigt och det är tidskrävande, och framförallt är det också beroendeframkallande.
Skådespelerskan tycker att samtiden med sitt mobilberoende känns olustig. Hon beskriver hur alla på bussen ser ut som aliens med sina ansikten fastklistrade vid mobilskärmen.
– Det är som en egen liten pandemi och då tänker jag “Jag vill inte leva i det där och vara så”. Sedan har jag faktiskt inte tid, säger hon.