Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Därför spreds coronaviruset på så många äldreboenden

04 maj, 2020
spridning corona äldreboende
I Stockholm drabbades äldreboenden svårt av coronaviruset, en ny enkätundersökning visar varför.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Stockholms äldreboenden har drabbats värst av smittan från coronaviruset, där mer än hälften av alla boenden har drabbats av covid-19. Nu har Folkhälsomyndigheten gjort en enkätundersökning för att ta reda på vad som egentligen hände. Enkäten gjordes på äldreboenden i Stockholm och Sörmlands region.

Ansvariga på äldreboenden har svarat på enkät

Svaren från enkäten visar att ett av problemen till att smittan kom in på äldreboenden skulle kunna vara att personal kan ha jobbat med symtom, troligtvis för att de känt av symtomen försent. Hela 18 procent av de äldreboenden som haft konstaterad covid-19 på hemmet svarar säger att det har förekommit att personal med smitta jobbat. Det säger även 4 procent av personerna på de hem som inte haft smittan.

En annan orsak kan vara att smittan spridits mellan de äldre, som kan ha svårt att följa rekommendationerna på egen hand. 227 ansvariga på äldreboenden svarade på enkäten, på cirka 40 procent av boendena svarade man nej på frågan om de boende hållit avstånd till varandra sedan rekommendationer om social distansering kom. För att man helt enkelt har haft svårt att skilja de boende åt. En relativt stor del av de boenden som svarade var demensboenden.

Annons

– Det här speglar också bilden av personer som vistas i de här boendeformerna. Många har en kognitiv dysfunktion och kan ha svårt att ta till sig information, säger smittskyddsläkare Per Follin, på en presskonferens.

Många åtgärder har vidtagits – men inte tillräckligt

I enkäten gick man ut till verksamhetsansvariga och frågade vad man vidtagit för åtgärder. Man har bland annat börjat med utökade städrutiner, utbilda personal, övervaka symtom både bland personal och boende på hemmet.

Man har också begränsat besök, hur man rör sig på området, justerat avstånd vid måltider och aktiviteter. Samt hittat fler digitala lösningar för avstämningar med mera. Men många äldreboenden, både som haft konstaterad smitta och som inte haft smitta har haft har fortsatt med gruppaktiviteter.

– Flera boenden anger att de begränsat gruppaktiviteterna på olika sätt, till exempel gjort mindre grupper, att man håller ordentligt avstånd och har aktiviteter utomhus. Det här är ju en svår tid som vi befinner oss i nu, särkilt för människor som bor på äldreboenden, det är ju deras permanenta boendemiljö, och för välmåendet är det också viktigt till viss del med sociala aktiviteter. Så här får man väga risker mot smitta, säger Maria Remén, smittskyddsläkare, på presskonferensen.

Annons

Folkhälsomyndigheten vill se förändring

Malin Grape, enhetschef på Folkhälsomyndigheten sa att det finns tre områden som verksamheterna behöver se över:

  1. Att personalen inte är på plats vid symtom
  2. Organisera personalen så att varje arbetstagare tar hand om begränsat antal personer
  3. Säkerställ att basala hygienrutiner kan följas – inklusive kunskap och material.

– Det vet vi att det inte följs i stor utsträckning idag. Så det är viktigt att vi får det att fungera, sa Malin Grape.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sa också att:

– Det blir mer och mer uppenbart att man kan ha många typer av symtom och många av dem lindriga. Så stanna hemma så fort du känner av det minsta.

LÄS MER:

Experterna överens: Vi får fortsätta med social distansering till 2022

Anna jobbar med svårt coronasjuka: Jag är trött på alla som struntar i covid-19

Anders Tegnell: Det kunde hanterats annorlunda

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är egentligen skillnaden på coronaviruset och en vanlig influensa? Vilka tillhör riskgrupp? Hur behandlas covid-19? Läs våra artiklar om coronaviruset som vi samlat här:

Läs allt om coronaviruset här

Annons