Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Debatt: "Tacka ja till bullen – för hälsans skull"

31 okt, 2017
Vad är bäst: Att äta bullar då och då och känna sig lugn, eller att äta enligt en strikt nyttig diet och bli stressad när man avviker från den? Adin Vreva efterlyser ett större helhetstänk kring hälsa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Jag tänker på alla kanelbullar jag avböjt, alla chokladbollar jag tackat nej till och alla pizzor jag ersatt med sallad. En stor uppoffring, men det är mödan värt – eller?

Från alla möjliga håll blir vi bombarderade med information om vad vi ska äta, hur ofta vi ska träna och vad som är bra för hälsan. Vi lever i ett informationsrikt samhälle där ingen förblir ovetande.

Läs också: ”Det ska vara 100 procent nyttigt – eller 100 procent njutning”

Jag försökte leva efter det här, jag åt en strikt kost för vad som anses nyttigt – fiberrikt, fettsnålt och sockerfritt. Jag tänkte att jag var hälsosam.

Men så slog det mig, att varje gång jag övervägde att äta den där kanelbullen som var full av socker, vetemjöl och mättat fett, och därmed gå ifrån min diet, så fick jag ångest! Till och med när jag avstod från kanelbullen. Själva tanken på att äta något onyttigt räckte alltså för att dra igång stresshormonerna.

Annons

Därmed uppstod ett paradoxalt fenomen: Den hälsosamma dieten skadade min hälsa! Min hjärna började uppfatta sådant, som inte var typiskt nyttigt, som farligt – som ett gift.

Och reagerade därmed som om bullen var giftig, på riktigt. Ångest hjälper oss att undkomma faror. Men när man får sådana stress påslag, bara vid tanken på en bulle, är det inte längre konstruktivt.

Läs också: Stressad av alla hälsoråd? Läs det här! 

Jag förstår nu att hälsa inte innebär att ha en strikt diet eller en speciell träning. Man måste se helheten.

Att följa en strikt diet gör en medveten om all ”farlig” mat som finns där ute. Man fokuserar för mycket på allt som ”hotar” ens hälsa. Detta leder i sin tur till att man ältar och oroar sig. Ältandet och oroandet skadar i sig vår hälsa.

Det handlar om att hitta en balans, som passar en själv. Rent vetenskapligt borde vi ta fram ett verktyg som jämför hur mycket vår hälsa gynnas av en diet, respektive graden av ångest vi får av att undvika att äta vissa saker.

Läs också: Maratonpetra: ”Sluta kalla min träning för hets!”

Det är dags för fika igen, den här gången tackar jag ja till kanelbullen, utan ångest. Jag känner mig trygg. Jag tillåter mig att njuta av den goda smaken. Och jag känner mig glad.

Njutning och glädje sätter i sin tur igång en massa må bra-hormoner i kroppen – som är bra för hälsan.

 

Om Adin Vreva: Adin är projektledare i Malmö stad. På fritiden spelar han fotboll, ser dokumentärer, umgås med vänner – och fikar.

Annons