EMA:s utredning klar: Låg risk för blodproppar med Astra Zeneca-vaccin
Tidigare idag skrev vi om att sju gånger fler har rapporterat biverkningar från Astra Zenecas vaccin jämfört med konkurrenternas vaccindoser.
I slutet av mars hade Läkemedelsverket fått in totalt 21 787 rapporter om misstänkta biverkningar för de tre covid-vaccin som används i Sverige.
14 275 av rapporterna gällde Astra Zenecas vaccin, som numera heter Vaxzevria. Vaccinet hade då getts till 252 000 personer i Sverige och biverkningarna motsvarar en andel på 5,7 procent. Det skriver Life Science Sweden.
Enligt Läkemedelsverket kan man dock inte dra slutsatsen att Astra Zenecas vaccin verkligen har fler biverkningar än de andra vaccinen. Istället kan de mångdubbelt fler anmälningarna vara en följd av att vaccinet till en början gavs mest till yngre personer som är mer benägna att rapportera in biverkningar.
Astra Zeneca pausades i Sverige
Den 16 mars pausades användandet av Astra Zenecas vaccin i Sverige.
– Beslutet är en försiktighetsåtgärd, sa statsepidemiolog Anders Tegnell då i ett pressmeddelande.
Några veckor senare, den 25 mars rapporterade Expressen att man återupptar vaccineringen igen. Men bara för personer över 65 år. Anledningen ska vara att de fall av blodpropp som rapporterats, främst har setts hos yngre personer.
– Vi har landat i att Astra Zeneca är ett väldigt effektivt vaccin och det finns ett stort behov av skydd mot covid-19 bland de äldre, inte minst nu när vi ser en ökad smittspridning, sade Anders Tegnell då under en pressträff.
Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten har hållit en ständig dialog med Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA och väntat in deras fullständiga utredning kring sambandet mellan blodproppar och vaccinet.
Finns ett eventuellt samband
Idag, onsdag, höll EMA en presskonferens där de gav besked angående fortsatt användning av vaccinet, eller ej. Man kom fram till att de sällsynta fallen av blodproppar klassas som en möjlig biverkning av Astra Zenecas vaccin.
Men myndigheten fastslår samtidigt att fördelarna med att ge vaccinet överväger riskerna samt att det rör sig om extremt få fall av blodproppar, i förhållande till hur många som vaccinerats.
– Jag vill börja med att understryka att vår säkerhetskommitté har bekräftat att fördelarna med Astra Zenecas vaccin överväger risken för biverkningar. Covid-19 är en väldigt allvarlig sjukdom, men vaccinet räddar liv och det är extremt viktigt i kampen mot covid-19, säger EMA-chefen Emer Cook vid onsdagens presskonferens.
"Fortsätt ge vaccin"
I dagsläget avråder alltså varken EMA eller WHO från användning av Astra Zenecas vaccin. De låter sedan varje land avgöra vilka åldersgrupper de vill vaccinera med vilket av de olika vaccintyperna som finns tillgängliga.
Kort efter EMA:s presskonferens höll svenska Läkemedelsverket en egen presskonferens för att berätta om läget i Sverige framåt. Även Svenska Läkemedelsverket anser att nyttan av vaccinet överväger de låga riskerna för biverkningar som blodpropp.
Läkemedelsverket står bakom EMA:s bedömning att fortsätta ge vaccinet. Folkhälsomyndigheten meddelade samtidigt att de kommer att fortsätta ge vaccinet enligt samma restriktioner som informerades den 25 mars, nämligen till personer över 65 år, men att ett mer definitivt besked kommer att ges när de satt sig in i EMA:s utredning.
Foto: TT