Europaländerna som välkomnar, eller stoppar, svenskar i sommar
Flera länder har börjat öppna upp sina gränser, inte minst efter att EU-kommissionen rekommenderat medlemsländerna att se över om man kan börja med det från 15 juni. Efter att många av länderna redan innan dess börjat lätta på restriktionerna.
Många öppnar gränser – men inte alla för Sverige
Många länder är beroende av turism och det här vill man nu försöka få igång så gott det går, under kontrollerade former. Men alla länder som öppnar sina gränser för andra EU-medlemmar välkomnar inte svenskar ännu. Det gäller inte minst våra närmsta grannländer.
I Danmark till exempel får svenskar endast resa in om man har speciella skäl, som att man arbetar eller har en partner där. I Norge vill man inte heller ha svenska turister, men jobbresor är okej. Dessutom är gotlänningar välkomna dit.
I Finland välkomnar man nu bland annat norrmän, danskar och islänningar men svenska turister får vänta lite till. Inrikesministern i Finland, Maria Ohisalo, säger enligt Yle, att:
– Sverige är ändå ett viktigt land för oss och vi upphäver begränsningarna så fort det är möjligt.
Yle skriver också att man kan komma till Finland om man har sommarstuga där, eller om man har en partner där, men att man då behöver sitta i karantän.
Karantän eller friskhetsintyg kan krävas vid inresa
Frankrike välkomnar medborgare från andra EU-länder men kräver än så länge friskhetsintyg, det gäller till 1 juli, om det inte förlängs.
Grekland tar emot resenärer från Europa men reser man från Arlanda, eller en annan flygplats där smittorisken är hög, väntar obligatorisk testning och man får övernatta på särskilda hotell. Om testet är negativt får man vara i karantän sju dagar, skulle det vara positivt får man vara i karantän i 14 dygn.
Italiens gränser är öppna för alla EU-medlemmar, liksom Polens.
Informationen från Kroatien har inte varit helt tydlig, en uppgift är att man ska fatta beslut under dagen, 15 juni, för vad som gäller framöver. Många medier har redan uppfattat det som att de kommer att öppna gränserna för samtliga EU-länder, utan krav på karantän. Fram till idag har man haft regler om att man kan komma in om man kan uppvisa semesterbokning, hyreskontrakt på fastighet eller båtplats eller liknande. Man har också sedan 28 maj fått registrera sitt besök i förhand.
Spanien öppnar gränserna för alla EU-länder
Portugal har stängt sina gränser fram till 1 juli, så om det blir möjligt att resa dit fram emot slutet av sommaren vet man inte ännu.
Spanien meddelade nyligen att man öppnar sina gränser för alla EU-medlemmar från och med den 21 juni. De väljer också att slopa sina karantänkrav som man först tänkt ha för inresande.
Turistresor till Tjeckien är inte tillåtet för svenskar i dagsläget. Däremot finns det möjlighet till undantag för bland annat affärsresor, träffa familj eller för studenter.
I delar av Tyskland får svenskar sätta sig i karantän två veckor för att få komma in. Tyskland avråder även sina medborgare att åka till Sverige än, på grund av smittoläget här just nu.
I Österrike måste svenskar kunna visa papper på negativt coronatest, på tyska eller engelska, som gjorts som mest fyra dagar före ankomst. Alternativet är att vara i karantän i fjorton dagar. Utöver svenskar så gäller det även portugiser, spanjorer och engelsmän.
UD avråder från icke nödvändiga resor
Oavsett vilka som länder som tar emot turister så avråder svenska utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till alla länder åtminstone fram till 15 juli.
Dock säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet att han inte ser några problem med att resa utomlands i sommar.
– Jag tycker inte att det är ett stort problem. Vill man göra det och kan göra det på ett bra sätt, tycker jag att det är helt okej. Det är viktigt att följa upp de råd, rekommendationer och regler som finns i länderna man åker till så att man kan följa dem på ett bra sätt.
Källa: Sweden abroad Foto: TT
LÄS MER:
Corona: Vågar man åka tåg eller flyga i sommar?
Kan man bo på hotell eller camping under corona?
Smittar corona i pooler och hav? Så säger experterna
Senaste nytt om coronaviruset:
Kan vi gå till tandläkare som vanligt? Och hur är det med vårdcentraler? Vad säger experterna om en andra våg? Lär dig mer om symtom och behandlingar här: