Experterna om coronaviruset: Det kommer minst en våg till
I flera länder i Asien, där coronaviruset har börjat avta i spridning förbereder man sig nu för en andra våg av covid-19. När man lättar på restriktionerna, öppnar gränser och fler folk rör sig på samma områden kan smittan lättare kan ta fart igen.
Samma sak kommer vi att få räkna med här i Sverige, och i länder omkring oss, längre fram. Även om vi just nu väntar på att ta oss över den första toppen för att smittan ska kunna börja avta.
Coronaviruset lever vidare tills många är immuna
Att utrota coronaviruset helt är inte något man kommer att kunna göra i dagsläget. Precis som vanliga influensavirus lever coronaviruset vidare och blossar upp igen, tills tillräckligt många människor är immuna för att smittan inte ska kunna leva vidare. Förutsatt att vi håller oss immuna också, i dagsläget vet man inte hur länge immuniteten mot covid-19 sitter i efter att man har haft det.
Att coronaviruset kommer att blossa upp igen framöver är de flesta experter överens om. Frågan är bara när?
Experterna om en andra coronavirus-våg
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till exempel att:
– Det här inte ett virus som försvinner och vi har pratat om en möjlig andra våg i Sverige till hösten. Innan vi har fått en immunitet i befolkningen som gör att viruset inte kan cirkulera med någon större hastighet så kommer det nya vågor även på de ställen där man lyckats bli av med det helt, till DN.
När den andra vågen kommer kan inte Anders Tegnell svara på men han säger att det troligtvis inte dröjer så långt som till vintern:
– Jag tror att den andra vågen kommer tidigare om man tänker på hur de tidigare pandemierna uppförde sig. De återkom ganska tidigt på hösten. Så blir det nog när det handlar om ett virus där inte särskilt många hunnit bli immuna.
Var beredd på flera omgångar av covid-19
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten jämför coronapandemin med svininfluensan och tror även hon att vi kommer att få vara beredda på flera omgångar av covid-19.
– Den senaste svininfluensan är ett exempel på en pandemi som sedan har kommit i vågor varje år. Nu är det en av de influensastammar som vi vet cirkulerar. Det finns mycket som tyder på att vi behöver vara beredda på motsvarande sker för covid-19, säger hon till Expressen.
Där uttalar sig även Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, som tror att nästa våg blir mildare i Sverige:
– Andelen som har haft infektionen nu är avgörande för hur många som är mottagliga för en eventuell andra våg, när vi börjar komma till slutet av sommaren och början av hösten.
Efter semestrarna kan det vara dags igen
Fredrik Elgh, professor i virologi, håller med om att slutet av sommaren-början av hösten kan vara rimligt.
– Man kan tänka sig att den poppar upp igen när vi kommer tillbaka från semestern, säger han till Aftonbladet.
När våg två kommer menar Fredrik Elgh beror på hur vi hanterar situationen just nu och framöver. Om vi bromsar smittan så drar vi ut på tiden. Han menar också att andra vågen kan bli snällare.
– Viruset kommer troligen att bli snällare med tiden och anpassa sig till oss som de fyra coronavirus som redan orsakar förkylningar. Och jag hoppas och har förtroende för att det kommer vaccin och antivirala mediciner för att behandla sjukdomen
Flera forskare tror att länder som har tagit till väldigt strikta åtgärder, med karantän för hela befolkningen, kan få se en kraftigare andra våg när man öppnar upp igen.
Professor Agnes Wold tror att andra vågen kan bli lite mildare här i Sverige:
– Rimligen kommer den att bli lindrigare i Sverige där skolorna varit öppna och ungdomar har festat runt. De måste ha utvecklat mer immunitet än om de varit inlåsta som i andra länder där de sitter hemma, säger hon till Expressen.
LÄS MER:
WHO: Coronaviruset är 10 gånger dödligare än svininfluensa
Hur länge är man immun mot coronaviruset – och kan man testa det?
Coronaviruset: Så ser spridningen över landet ut just nu – börjar planas ut i Stockholm
Senaste nytt om coronakrisen
Varför drabbar covid-19 män hårdare än kvinnor? Vad är skillnaden mellan influensa och corona? Vilka drabbas hårdast av viruset? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.