Fallet om 13-åriga Josefin får psykologer att säga ifrån
Josefin var ett år gammal när hon för första gången omhändertogs, då på grund av misstänkta brister i hemmet. En utredning visade att hon hade stora svårigheter att kommunicera. Sedan dess har hon flyttats omkring 33 gånger och försökt ta sitt liv 19 gånger. Först när hon var 13 år gammal fick hon diagnosen autism. I dag är Josefin 14 år och har placerats i ett eget hus, bakom pansarglas, och vårdas som en vuxen.
I en debattartikel i DN skriver åtta legitimerade psykologer att de tyvärr känner igen beskrivningen av ”fallet Josefin”.
Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn
”Det vi framför allt känner igen, och som starkt oroar oss, är den kunskapssyn som tycks genomsyra tolkningen av de beteenden som ‘Josefin’ uppvisar. En kunskapssyn som bäst kan beskrivas av orden antingen – eller. Antingen far ett barn illa hemma, eller så har barnet någon diagnos. Eller trauma. Denna föråldrade syn på problemskapande beteende leder till onödiga missförstånd som i värsta fall slutar som i fallet Josefin.”
Att flytta på ett barn vid ett års ålder på grund av svårigheter att kommunicera är något som psykologerna reagerar starkt på.
”Att bedöma hur ett barn har det hemma bara utifrån beteendeobservationer är ett riskfyllt, i princip omöjligt, uppdrag. Ett litet barn kan uppvisa beteende som inte anses ‘typiska’ av en massa olika orsaker.”
Läs också: 3 misstag du aldrig får göra med bråkiga barn
När Josefin var 13 år gammal fick hon till slut diagnosen autism, något som man misstänkt tidigare. Autism är en utvecklingsavvikelse som ofta innebär att barnet behöver förutsägbarhet och lugn och ro, skriver psykologerna. Men Josefin har flyttats runt bland olika hem, instanser och vårdenheter 33 gånger på 13 år. Åren innan diagnosen sattes hann Josefin utveckla en rad destruktiva beteenden som kanske hade kunnat undvikas.
”[Det hade kunnat undvikas] om beteendet tolkades mer utifrån ett ”både-och-perspektiv” än ett ”antingen-eller”. Både egna svårigheter och behov av mer stöd i hemmet, till exempel”, skriver psykologerna.
I debattartikeln efterlyser nu psykologerna en ökad kunskap inom samtliga områden i samhället för att kunna förhindra fler fall som Josefins.
”Inte minst inom socialtjänsten, men även inom BUP, HVB-hem, familjehem med flera. Ett nationellt centrum för utvecklingsavvikelser borde inrättas. Kunskap och ett mer nyanserat sätt att förstå och tolka barn och ungas beteende leder förhoppningsvis till att vi aldrig mer behöver läsa om fall som Josefin. Det är inte värdigt ett modernt välfärdssamhälle.”
Källa: Aftonbladet, DN Debatt
Foto: Shutterstock
Ditt barns sociala förmåga påverkas av vad du säger
Läs också: Ditt barns sociala förmåga påverkas av vad du säger