Finska statsministern Sanna Marin: Jag är varken bättre eller sämre än en medelålders man
I december valdes finska Sanna Marin till den yngsta statsministern i världen. Bilden av partiledarna som styr den finska regeringen – där fyra av fem var kvinnor under 35 (och den femte en 55-årig kvinna) tog världen med storm.
Själv hoppas hon att det ska sluta vara en fråga och eftersöker större diversitet bland politiker; fler kvinnor, fler yngre och fler äldre, säger hon i en intervju med Vogue.
”Jag är varken bättre eller sämre än en medelålders man”
– I varje position jag haft har mitt kön alltid varit utgångspunkten – att jag är en ung kvinna. Jag vill bara göra ett så bra jobb jag kan. Jag är varken bättre eller sämre än en medelålders man.
För många är hon en symbol för framsteg och hopp, och det i sig kan vara en börda.
– Det är en fälla, menar hon. För om jag misslyckas – och alla vet ju att saker inte alltid går som man tänker sig när man är politiker, så vill jag inte att det ska låta ”självklart är det för att hon är en ung kvinna.”
Sanna Marin tog över rollen när Antti Rinne tvingades avgå efter en förtroendekris som orsakas av tveksamma uttalanden i samband med en poststrejk.
– Det här var ingen jag hade planerat, säger Sanna Marin om vägen mot statsministerposten.
Sanna Marins mål
På hennes priolista som statsminister ligger att säkerställa ett samhälle som är hållbart både socialt och ekonomiskt – men såklart också ur ett miljömässigt perspektiv. Hennes mål är att göra Finland koldioxidneutralt 2035, vilket är ett av världens mest ambitiösa miljömål.
Andra utmaningar Sanna Marin står inför är löneskillnaderna mellan könen, som i dagsläget ligger på hela 17 procent, högre än medelnivån i EU. Hon vill också ändra lagarna så att det blir lättare att få våldtäktsmän dömda.
En förebild på så många sätt
Sanna Marin är en förebild för unga kvinnor på så många sätt. Inte bara för sin imponerande karriär, utan också för att hon vågar visa sig både personlig och svag och inte räds för att be om hjälp.
– Jag har också känt mig otillräcklig, men vi är faktiskt inte mer än människor. Det mest värdefulla jag har lärt mig genom åren är att för att åstadkomma något måste du ha stöd från andra, menar hon i Vogue.
Bor kvar i lägenheten
Sanna Marin har också tackat nej till att flytta till det officiella finska statsminister-residenset Kesäranta och bor kvar i lägenheten i Tammerfors tillsammans med sin sambo Markus, som arbetar med kommunikation, och dottern Emma, 3 år. (Även om hon under coronakrisen bor i Kesäranta, för att lättare kunna hantera situationen). På hennes Instagram finns amnings-selfies och hon delar glatt pastarecept på Facebook. Hon vill bara vara sig själv. ”Det är lättare så”.
Sanna Marin har också en uppväxthistoria som sticker ut bland världsledarna. Hon växte upp i en regnbågsfamilj med två mammor (hennes biologiska föräldrar separerade när hon var liten och hennes mamma levde sedan ihop med en kvinna), och pengar var ingen självklarhet i familjen.
Hennes egen dotter har dock en i hög grad närvarande far. Sanna och Markus delade lika på föräldraledigheten, och under Sannas ledning har den finska pappaledigheten nyss höjts från 2,2 månader till 6,6 månader!
Foto: TT
LÄS MER:
Här är framstegen som gjort Sverige mer jämställt