Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Forskare: Coronaviruset muterar – tre versioner sprids i världen

23 apr, 2020
coronavirus mutation
Forskarna har hittat framförallt tre olika varianter av mutationer på coronaviruset. Nu sprider de sig i olika världsdelar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Genom att göra ett slags släktträd över coronaviruset har forskare vid Cambridge, Storbritannien och Tyskland identifierat i huvudsak tre olika muterade, alltså förändrade, virus från covid-19. Det finns förmodligen betydligt fler varianter men forskarna har valt att dela in viruset i tre olika huvudgrupper. De tre olika varianterna har fått namnen A, B och C och hittas i olika världsdelar.

Coronaviruset mutation A

Den här varianten fanns i Wuhan, Kina, där coronautrbottet började, men har framför allt hittats i patienter från Autstralien och USA. Det är den mänskliga varianten av SARS-CoV-2 och det är nära besläktat med viruset som man har hittat i fladdermöss och i skaldjur – det virus som sägs ha startat själva utbrottet av coronaviruset.

Coronaviruset mutation B

Den variant av coronaviruset som var den som fanns hos flest covid-19-sjuka i Wuhan, Kina, var mutation B. Samma variant har man sett hos patienter i hela östra Asien, men inte så mycket i andra delar av världen. Antingen har bara ett fåtal smittats och spridit mutationen eller så har människor utanför Asien större motståndskraft mot just den här varianten, tror forskarna.

Annons

Coronaviruset mutation C

I Europa hittar vi den här varianten som bland annat tidigt smittade patienter i Italien, Sverige, Frankrike och Storbritannien hade. Man har också sett den till viss del i Hong Kong, Sydkorea och i Singapore men inte i alls i Kina.

Forskarna tror att mutation A är grunden till coronapendemin, att mutation B kommer från A och att C  har utvecklats från mutation B.

Det är inte ovanligt att virus muterar

Att ett virus muterar är inte ovanligt. Det gör det när det kopieras mellan celler hos olika individer. Man kan säga att viruset ibland gör misstag i kopieringen mellan människors arvsmassa, och då sker en lätt förändring i viruset – och en mutation har uppstått.

Ofta är det så att om viruset genomgår många mutationer så försvagas det. Men det skulle också kunna bli ett ännu farligare virus. Virus är lömska och strävar efter att överleva och spridas vidare till så många som möjligt – och kan då behöva anpassa sig längs med vägen. Om det till exempel blir för dödligt så stoppar ju spridningen och då dör viruset också ut till slut.

Annons

En positiv upptäckt som ett forskningsprojekt, Nextrasin, har gjort är att coronaviruset troligtvis muterar långsammare än vad vanliga influensavirus normalt gör. Det är positivt i arbetet med att ta fram vaccin – för då ökar chanserna för att ta fram ett vaccin som kan fungera långsiktigt.

Foto: TT  Källa: University of Cambridge

LÄS MER:

Forskare är oroliga: Mutation har gett starkare virus

Coronaviruset: Här sker den största smittspridningen

Experten: Därför blir unga och friska svårt sjuka av coronaviruset

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser spridningen av covid-19 ut, varför drabbas fler män, vilke är symtomen, och riskgrupperna? Allt om coronaviruset hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

 

Annons