Förskollärarnas uppmaning till föräldrar i coronatider: ”Respektera reglerna”
Riktlinjerna från myndigheterna i coronatider är solklara – jobba hemifrån, undvik folksamlingar och håll avstånd till andra. För de flesta av oss är det relativt enkelt att följa direktiven, men för vissa grupper i samhället är det betydligt svårare.
Förskolepersonalen är en sådan grupp. Att jobba hemifrån är en omöjlighet och lika omöjligt är det att hålla distansen när ett gäng tvååringar behöver nya blöjor, hjälp med ytterkläderna eller en tröstande kram.
För att skydda förskolepersonalen, och barnen, från smitta finns tydliga regler som alla uppmanas att följa. Det allra viktigaste är att barn, eller personal, som har minsta lilla symtom ska stanna hemma. Upptäcker personalen att barnet är snuvigt eller hostigt, ska föräldrarna meddelas detta och hämta sitt barn omgående.
Men långt ifrån alla föräldrar verkar följa reglerna, och runt om i Sverige har det uppstått hetsiga diskussioner mellan förskollärare och föräldrar de senaste veckorna.
”Vi skickar hem barn varje dag”
En förskollärare som vi har pratat med jobbar på en förskola någonstans i Skåne, och hon möter dagligen vårdnadshavare som inte följer de nya, hårdare kraven.
– Vi är många som upplever att föräldrar inte respekterar det vi säger. Någon har kanske varit utomlands eller uppvisar symtom, och ändå lämnar de barnet på förskolan. Vi skickar hem barn varje dag, säger hon.
Hon vill vara anonym eftersom hon upplever att det finns en tystnadskultur inom branschen.
– Man ska hålla tyst om hur saker egentligen är. Man ska alltid verka som om allting är bra, som att det här klarar vi. Så känner vi egentligen inte, men klagar man ses man som negativ eller som att man drar ner gruppen, säger hon.
”Mamman kom tre timmar senare”
Sedan utbrottet av coronaviruset tycker hon att det har blivit tydligt vilka av föräldrarna till barnen på hennes avdelning som följer råden, och vilka som inte gör det.
En situation gjorde henne och hennes kollegor särskilt upprörda. En mamma lämnade sitt barn på förskolan på morgonen, trots att barnet uppvisade tydliga förkylningssymtom.
– Mina kollegor hänvisade till riktlinjerna, men den här mamman skulle tvunget iväg till jobbet. När jag började jobba ringde jag mamman och bad henne hämta sitt barn. Hon kom tre timmar senare och då hade barnet både hostat och nyst. Mamman var upprörd och sa att hon skulle ta barnet till läkare för att få ett intyg på att barnet kunde komma till förskolan. Vilken värld lever hon i, där man kan gå till vårdcentralen för att få barnet testat för corona, för att sedan kunna lämna det på förskolan med symtom? Vi var väldigt arga den dagen.
Stor press på förskolepersonalen i coronatider
Förskolläraren menar att hon och hennes kollegor jobbar under en stor press. De är inga läkare, men förväntas ändå avgöra hur ett barn mår och säkerställa att inte personal och andra barn blir smittade. Samtidigt riskerar de att göra föräldrarna upprörda och inte sällan uppstår det en ilsken diskussion.
Hon känner en oro för att själv bli smittad och är osäker på om alla föräldrar verkligen är ärliga med vilka symtom barnen och de själva har.
– Det här är en jobbig situation och jag önskar att alla föräldrar kunde ta till sig detta och inte komma med barnen om de uppvisar symtom. Efter så här många veckor borde alla ha förstått allvaret och vad som gäller. Jag skulle vilja att de har respekt för våra regler. Det handlar inte om att vi inte vill ha barn på förskolan – det är jättetråkigt när det är tomt där. Det handlar om att inte smitta andra.
Många upplever oro och frustration
Förskolläraren vi har pratat med är långt ifrån ensam om att vara orolig för sin arbetssituation. I en debattartikel som nyligen publicerades hos Expressen, skriver ledningsgruppen för Facebookgruppen Förskoleupproret att de är ”förskräckta över hur vårdnadshavare inte verkar ta coronapandemin på allvar” och hur förskollärare blir utskällda för att de följer Folkhälsomyndighetens råd.
I Gefle dagblad vittnar en förskollärare om hur hen är rädd för att gå till jobbet. I en undersökning som Sifo genomfört på uppdrag av Lärarförbundet, uppger sex av tio förskollärare att de är ganska eller mycket oroliga för att bli smittade av coronaviruset på jobbet, rapporterar Lärarnas tidning.
Problem i hela landet
Pia Rizell i Örebro har jobbat som förskollärare i nästan 30 år. Sedan några år tillbaka jobbar hon tre dagar i veckan på förskolan, och ägnar den övriga tiden åt sitt uppdrag som ledamot i Lärarförbundets styrelse både i Örebro och nationellt.
Som fackligt förtroendevald får hon ofta rapporter från olika delar av landet från andra förskollärare. Och sedan coronaviruset bröt ut, har hon fått flera vittnesmål från kollegor som har tvingats ha diskussioner med föräldrar runt bedömning av symtom, och om kravet på att stanna hemma i 48 timmar efter symtom.
– I normala fall kan ett barn kanske vara lite, lite snuvig eller ha kvar en gammal hostrest och ändå vara på förskolan, men nu är det ju andra rekommendationer. Det är viktigt att förklara för vårdnadshavarna hur dessa ser ut och ta stöd av sin rektor om det behövs. Det gäller att vara oerhört tydlig med att om vi, som den viktiga samhällsaktör vi är, ska kunna hålla öppet måste vi få fortsätta vara friska, säger hon.
Går inte att hålla avstånd i förskolan
Att förskolor runt om i landet just nu är extra noga med handhygienen och desinfektion är ingen vågad gissning. Att hålla sig på avstånd från barnen går nämligen inte.
– Det är ju ett av guldkornen med att jobba på förskola, att när man kommer på morgonen möts man av barn som vill sitta i famnen och som ger en kramar och klappar. Ingenstans känner man sig så välkommen som där. Förskolan bygger på närhet. I andra sammanhang kan man sitta med en stol emellan eller ha digitala möten, men det går inte hos oss, säger Pia.
Själv har hon inte behövt ta några jobbiga samtal med vårdnadshavare, och hon poängterar också att det finns många föräldrar runt om i landet som förstår allvaret och tar sitt ansvar fullt ut. Samtidigt menar hon att många ännu inte verkar inse vikten av att följa rekommendationerna.
– Det handlar inte bara om förskolan, utan om att ta ansvaret i hela samhället. För varje dag som går tränger allvaret närmare och närmare, samtidigt som vi ser att folk som absolut inte är symtomfria rör sig ute i samhället. Det har nog inte sjunkit in hur viktigt det faktiskt är. Alla – både vårdnadshavare, kollegor och andra medborgare i samhället – måste inse allvaret och hålla på rekommendationerna från de som har den största kompetensen.
Livsviktigt med förskola för vissa barn
Inom facket jobbar Pia nu bland annat med att driva igenom att förskolepersonal i riskgrupper kan få jobba hemifrån med de uppgifter som går. Samtalsstöd till oroliga anställda och att utforma riskbedömningar är två andra viktiga frågor.
Att stänga förskolor och skolor, som många andra länder har gjort, är inte en hållbar lösning enligt Pia.
– Förskolan och grundskolan spelar en så viktig roll i att hålla Sverige igång. För vissa barn är det också livsviktigt att få komma dit varje dag och få en paus från den oro som finns hemma. Men däremot är det otroligt viktigt att upprätthålla regeln om att ingen kommer in som har minsta lilla symtom.
Rädda för att smittas
Lena Brännholm har jobbat inom förskolan sedan hon utexaminerades 1980. Hon har jobbat med ”allt som går” inom förskolevärlden och sedan nio år tillbaka är hon rektor med ansvar för fyra förskolor i Sundsvall.
Coronaviruset har inneburit nya utmaningar för Lena och hela hennes personalstyrka. Som chef tycker hon ändå att hon har ett bra stöd hos skolförvaltningen i kommunen. Än så länge har coronautbrottet inte drabbat Sundsvall särskilt hårt, och Lena tycker att personalen på ”hennes” förskolor har hanterat situationen väl.
– Det är klart att det finns en viss oro utifrån att det är så mycket vi ännu inte vet om viruset. Vi är ganska utsatta inom förskolan eftersom vi är så nära barnen, så visst sjutton finns det en oro. Det vi kan göra för att lugna är att vara tillgängliga och tydliga med vad vi gör. Än så länge har ingen sagt att de inte vågar gå till jobbet eller krävt att få jobba med skyddskläder, säger hon.
Många vill hålla barnen hemma
Lena har uppmanat sin personal att hänvisa upprörda vårdnadshavare till henne. Men än så länge har hon inte mottagit särskilt många samtal. Däremot har hon pratat med flera föräldrar som uttrycker stor oro och gärna vill hålla sina barn hemma av rädsla för viruset. Många av dem har nyligen kommit till Sverige och håller på att lära sig svenska. Nu när SFI-undervisningen inte längre sker i skolan, tycker föräldrarna att barnen också kan vara hemma.
– De kommer i många fall från andra delar av världen där en kris innebär att det inte finns vatten eller att man inte kan gå utanför dörren. För oss är referensramen ”oj, tänk om det inte finns tillräckligt med toalettpapper”. Perspektiven är väldigt olika, säger Lena.
Bra att kunna hänvisa till myndigheten
I de fall hon ändå får en upprörd förälder i luren, försöker Lena att framför allt lyssna. De flesta brukar lugna ner sig efter ett tag, bara de får prata av sig. Hon försöker också förklara att det handlar om barnets bästa, att ett barn som är hängigt mår bäst av att få komma hem och inte vara kvar i den stojiga miljö som en förskola stundtals är.
Så gör hon alltid när hon hamnar i de här diskussionerna, men nu i coronatider tycker hon att hon dessutom har stöd i att det finns tydliga riktlinjer.
– När vi ser att barn är hostiga eller snoriga kan vi kliva in med större tyngd och pondus, när vi säger att barnet måste få vara hemma. Om någon ifrågasätter det kan vi säga att vi följer Folkhälsomyndighetens råd, och då blir det mer sällan diskussion. Det är faktiskt lättare nu när vi har en myndighet i ryggen, trots att vi egentligen har precis samma regler som tidigare.
Även om hon i dagsläget inte har tagit emot fler samtal än vanligt från arga vårdnadshavare, tror hon att det kan komma att förändras ju längre tiden går.
– Det kommer att bli intressant att se hur det blir om det här fortsätter månad efter månad. Kommer vi att ha lika mycket gehör för vår striktare hållning då? När övergår det i ett ”men herregud, det här kan ju inte fortgå”? Vi kommer att komma till en punkt när det inte längre är dagliga presskonferenser och allt blir lite mer normalt, och frågan är vad som händer då.
Hoppas att föräldrar tar sitt ansvar
Om man ska se något positivt i coronakrisen, tycker Lena att det är bra att förskolan har lyfts fram som den samhällsbärande institution den faktiskt är. Att samhället på många sätt skulle stå stilla om inte förskolorna fanns har blivit tydligt i krisen, och det är en insikt som Lena hoppas att alla ska komma ihåg också när vardagen har blivit lite mer normal igen.
– Det är sällan man tänker på hur våra arbetsplatser skulle se ut om inte förskolorna fanns. Hur skulle vårt samhälle se ut?
Lena hoppas nu att alla vårdnadshavare fortsättningsvis tar sitt ansvar och håller barnen hemma om de uppvisar minsta lilla symtom.
– Jag vill säga till alla att lyssna på förskolan, vi säger ingenting bara för att göra det bekvämt för oss utan det här är för att era barn ska ha det bra. Alla föräldrar älskar sina barn, och man måste tänka på att det är viktigare att ens barn får bli hundra procent friskt än att man själv måste få gå till jobbet.