Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Frida Skybäck om mäns våld mot kvinnor: ”Vi vet inte hur vi reagerar”

24 nov, 2021
frida skybäck
Författaren Frida Skybäck vill i sina böcker lyfta viktiga samhällsfrågor. Ofta om kvinnors kamp på olika sätt, i olika tider. I senaste boken De rotlösa tas bland annat våld mot kvinnor upp. För Frida har skrivandet varit ett sätt att bearbeta en händelse hon själv varit med om …
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
10 tidiga varningstecken på en våldsam relationBrand logo
10 tidiga varningstecken på en våldsam relation

I Frida Skybäcks böcker är ofta kvinnors kamp och samhällsfrågor i fokus. Tidigare har det varit i feel good-romaner men i den senaset boken, De rotlösa, blir det mer spänning.

Att det var författare Frida Skybäck, 41 år, skulle bli kunde man ha anat tidigt. Böcker började hon skriva redan när hon var fem år.

Frida Skybäck har skrivit böcker sedan hon var fem år

– Jag satt hemma och skrev och gjorde egna böcker. När jag var runt 10 år ville jag nå en bredare publik. Då gick jag till biblioteket och stoppade in mina böcker bland de andra. Jag fick en sådan kick av att kunna hitta på saker som kunde få andra att känna.

I böckerna som Frida har skrivit i vuxen ålder, som nu står i bokhyllor i många hem, är det ofta fokus på kvinnor och deras kamp.

Annons

– Jag tror att en anledning till det är att när jag bestämde mig för att skriva min första roman så hade jag svårt att hitta kvinnor att identifiera mig med i böcker. Det handlade mycket om män. Kvinnor var plattare och fick inte ta så mycket plats.

Vill skildra kvinnor som vi är – med dåliga dagar och pms

Frida ville ha karaktärer hon själv kunde spegla sig i.

– Jag ville skildra kvinnor som vanliga människor är. Mångsidiga och mångfasetterade, med skitdåliga dagar och pms som en del av livet. Försöka visa hur verkliga människor är.

Frida har också alltid varit intresserad av kvinnofrågor.

– Det blev naturligt att låta det ta plats.

Frida Skybäck
Frida Skybäcks senaste bok heter De rotlösa och är en spänningsroman.

Frida Skybäcks böcker tar ofta upp kvinnors kamp

Fridas debutroman Charlotte Hassel kom 2011. Den handlar just om en ung kvinnas kamp för upprättelse och självständighet. Där befinner sig huvudkaraktären i Stockholm. I flera av de senare böckerna är det Skåne som är i fokus. Det är också där Frida bor idag.

Annons

– Jag bor i Lund och har pluggat i Malmö. Där ser man idag stora klyftor. Barn som växer upp i fattigdom samtidigt som många lever väldigt lyxigt och rikt. I områden nära varandra.

Själv växte Frida upp i en medelklassfamilj.

– Det var en fin uppväxt. Jag hade turen att växa upp i en stabil familj med mamma, pappa och syskon. Mina föräldrar var väldigt engagerade i utsatta ungdomar och vi var familjehem.

De tog emot, och hand om, utsatta ungdomar.

Skolan hon jobbade på var som tagen ur en film

– Det var nyttigt att få se. Det gjorde också att jag blev engagerad. Jag utbildade mig till lärare och jobbade bland annat på en av de mest socialt utsatta skolorna i London.

En sådan skola som man kan se på film. Där man beslagtar vapen och knark, en skola som tillfälligt fick stängas ner när stämningen blev för upprorisk.

– Det var också nyttigt att se, för jag såg vilken otrolig roll lärare fick i barnen och ungdomarnas liv. Det är också ett tema i nya boken – många sviker måendet är också många som gör stor skillnad.

Annons

Vill att kvinnor ska veta att vi kan paralyseras av chock

I De rotlösa kan man också läsa om mäns våld mot kvinnor, också ett ämne som Frida tycker det är viktigt att vi reflekterar kring. Inte minst hur vi kan reagera i den typen av situationer. Vi kanske inte beter oss som vi tror. Frida själv hamnade i en situation just i London, som 20-åring. Ett våldtäktsförsök som hon trott att hon skulle hanterat annorlunda. Tills det hände.

– Det var en man vid Hyde park corner i London som utsatte mig för det. Jag frös och kunde inte röra mig, jag som trott att jag skulle skyddat mig om något sådant hände blev istället paralyserad av chock.

Senare har hon förstått att det här är en vanlig reaktion vid hot.

– 70 procent reagerar med ofrivillig orörlighet, enligt en studie från Södersjukhuset. Jag tycker det är viktigt att kvinnor vet att det här är en vanlig reaktion. Man kan inte försvara sig.

Det här kan hända, och händer alltså många, när vårt skyddssystem kickar igång vid hot. Vi flyr, slåss eller just fryser till.

Annons
Skådespelaren anmälde sitt ex och gick i terapi för att läka ihop.

Har bearbetat jobbiga händelser genom att skriva

– Händelsen har påverkat mitt liv, det var väldigt läskigt. Jag anklagade mig själv som bara stod där och inte gjorde något. Skrivandet har varit ett sätt för mig att bearbeta det, och annat, som hänt.

Frida är fortfarande lite extra på sin vakt fast det är över 20 år sedan. Men händelsen också gett Frida förståelse för andra. Till exempel kvinnor som blir kvar i relationer där de utsätts för fysiskt eller psykiskt våld.

– Man kan ju undra varför de inte bara går men det är ju så mycket mer komplext. Dessutom har man ju ofta känslor för den personen. Man vill att det ska vara misstag, skyller på och förminskar sig själv …

frida skybäck
I sina böcker tar Frida Skybäck gärna upp olika samhällsfrågor, och kvinnors kamp.

Ett samhällsproblem idag är att vi lever så olika liv

I boken De rotlösa får man möta Lydia som får veta att hennes bror Dani är försvunnen. Dani har under uppväxten varit i ett kriminellt gäng och är känd av polisen men har på senare år levt ett lugnare liv.

Annons

När Lydia får höra att Dani inte bara försvunnit utan också är misstänkt för bortförandet av en ung kvinna blir hon misstänksam. Hon börjar gräva i vad som hänt och vem kvinnan som försvunnit egentligen är …

– Jag försöker visa hur olika bakgrunder och förutsättningar kan påverka våra möjligheter. Och hur fördomar vi har gör att vi bildar oss olika uppfattningar.

Det är ett problem i vårt samhälle idag, att vi lever så olika liv.

– Polisens egna analyser visar till exempel att gängvåld har sin grogrund i utanförskap. Många känner att de inte är en del av samhället och dras in i annat. De har kanske ingen känsla av att man är skyldig att ge tillbaka, och känner kanske inte att de har så många alternativ.

Vill skriva mer om hur långt man kan gå för sin familj

Familj är också ett ämne som Frida inte tröttnar att skriva om.

– Just den privata sfären, hur vi förhåller oss till varandra. Du väljer ju inte din familj. Hur ska man till exempel förhålla sig till om någon i familjen begår brott, och hur långt ska man gå för att försvara sin familj? Det kommer jag fortsätta skriva om.

Annons

Frida har tidigare skrivit feel good-romaner men De Rotlösa är en spänningsroman.

– Egentligen är det inte någon jättestor skillnad för mig, jag tänker inte så mycket i genrer. Jag har en historia jag vill berätta men inramningen är annorlunda.

Hon beskriver det som att de tidigare böckerna kanske mer handlat om att det jobbiga redan hänt men nu fokuserar man på att hitta balansen och det goda i livet igen.

– I De rotlösa handlar det mer om att vara med om det jobbiga och svåra. Jag gillar balansen i att skriva lite av varje. Jag vill fortsätta med blandningen, med många bottnar och lager.

Foto: Robert Eriksson och Camilla Gewing-Stålhane, LB Förlag

Annons