Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Glöm toapapper! Så ska du göra när du varit på toa

12 apr, 2020
author Anki Sydegård
Anki Sydegård
En tom toarulle i en hållare på en turkos vägg
Keramik, pinnar, löv… människan har använt olika metoder för att torka sig efter toabesök. Men det som är populärast är inte nödvändigtvis bäst.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Toapapper har varit i fokus de senaste veckorna.

Människor har hamstrat, blivit arga och debatterat i sociala medier – vilket till slut lett till att många skämts för att öppet bära runt på förpackningar med toapapper på stan, hur stort behov de än haft av det.

Men visste du att toalettpapper egentligen inte är nödvändigt?

Här är förklaringen.

Hur länge har vi använt toapapper?

Vi människor har använt papper för att torka oss efter toalettbesök ända sedan 200-talet före Kristus. Som med så mycket annat var det kineserna som var först. I andra delar av världen fick man nöja sig med pinnar och löv. Det finns till och med dokumenterat att speciella torkare i form av runda keramikplattor förekom i det gamla Rom och Grekland.

För att inte tala om att vanligt folk länge använde så kallade rövskrapor, eller för all del nederkanten på kjolen.

Första gången ordet toalettpapper sätts på pränt i västvärlden är när den franske författaren Rabelais nämner det i en skrift på 1500-talet.

Annons

Det första toapappret som såldes kommersiellt var förpackningar med pappersbitar i USA på 1850-talet. Själva toapappersrullen, ska ha uppfunnits av en Seth Wheeler som lämnade in patentansökan på sin uppfinning 1891.

Först 1940 började toalettpapper att tillverkas i Sverige.

Vad är bästa sättet att bli ren efter toabesöket?

Men det är tveksamt om det bästa är att torka sig med toapapper. I själva verket är det mest skonsamma och effektiva att göra sig ren med vatten.

Vi har bara vant oss av vid det.

Under 1970-talet var det trendigt att ha en bidé i badrummet, gärna avokadofärgad eller rödbrun, den tidens hetaste toanyanser. Men till skillnad mot i södra Europa blev att skölja sig efter toabesöket aldrig populärt i Sverige. Vi föredrar att torka oss.

Det kan få konsekvenser.

– Många som kommer till mig är irriterade i baken. Ofta har det att göra med överdrivet torkande – man torkar för intensivt med toapapper eller använder parfymerade våtservetter som innehåller mycket kemikalier, säger en läkare, Randolph Bailey vid University of Texas McGovern Medical School, till New York Times.

Annons

Han rekommenderar just bidé, eller duschtoalett som är vanligt i Japan. Inte bara för att det är skonsamt, utan för att man faktiskt blir renare av att skölja av sig. Extra viktigt i dessa tider när det visat sig att coronaviruset kan finnas i avföring.

Och i brist på det har trots allt de flesta hushåll dusch.

Det vet alla och ändå bunkrar vi toapapper. Hur det kommer sig, förklarade MåBra:s psykolog Anna Bennich i TV4:s Nyhetsmorgon:

– Det är framför allt två psykologiska fenomen som är väldigt intressanta. Tider av oro och ovisshet skapar känslor av kontrollförlust på ett ganska obehagligt sätt. För att försöka hitta någon form av kontroll i allt det här vill vi agera, vara handlingskraftiga. Att handla på sig så man klarar sig är en del av det. Det får det att kännas bättre på kort sikt, men på lång sikt är vi ofta lite mer irrationella.

Att våra hjärnor fortfarande fungerar som när vi levde på savannen är ett annat skäl till att vi hamstrar.

– Vi gör som andra gör. När vi ser att det sjunker i hyllorna vill vi också handla på oss, säger hon.

Källor: New York Times, Wikipedia, TV4  Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Psykologen: Så hanterar du din coronaoro

Corona: Det här bör alla har hemma om krisen kommer

Coronaviruset: 6 viktiga saker du ska tänka på om du handlar i butik

Annons