Handlaren Anna-Lena tar krisen i egna händer – kör ut mat till personer i riskgruppen
– Den här kvinnan ville bara ha kyckling om det fanns ekologisk. Har vi det inne?
Kollegorna i närbutiken på Lilla Essingen i Stockholm hjälps åt att packa beställningar som äldre och personer i riskgruppen mejlat till butikschefen Anna-Lena Hesselgren.
Hon och medarbetaren Stella Yard går in och ut genom dörren till lagret. Varje gång den flyger upp har de nya varor i famnen som ska packas i kassarna.
Här inne ser det ut som det brukar på ett lager: vagnar med varor och läskflaskor staplade på flak.
Ute i butiken däremot är inget som vanligt. Där är det fullt i gångarna trots att det är onsdag förmiddag. Nästan alla som bor på ön har tjänstemannajobb och jobbar hemma, berättar Anna-Lena. De kommer in i en strid ström under dagen och handlar. Vissa i mjukishorts och badtofflor fast det är mars.
Som på alla andra matbutiker är toapappret och tvålen slut.
”Kunderna tycker det är bra”
Det finns egentligen redan ett system för att beställa varor på Ica:s hemsida och få dem hemskickade i coronakrisen. Men där är ledtiderna långa och nu, bara några dagar efter beskedet att äldre ska hålla sig hemma och alla stockholmare som kan ska jobba hemifrån, är det många som behöver få hem saker snabbt.
Anna-Lena har annonserat om hemkörningen i öns lokala Facebookgrupp.
– Jag kände att det verkligen var dags att försöka hjälpa till. Vi är ju i ett tufft läge just nu, butiken är ganska tom på varor och även om det kommer in nytt hela tiden hinner det ta slut. Så alla, både de som får varorna hem och de som kommer in i butiken, säger att de tycker det här är ett väldigt bra initiativ, säger hon.
– Kunderna är måna om ön och tycker det är bra att vi kan stötta upp med det här just nu, fortsätter butikschefen.
Extra öppettider
Medarbetaren Stella Yard kom också med idén att låsa upp dörrarna en halvtimme tidigare på morgonen – klockan 07.30 – bara för riskgrupper och äldre.
Hon hade sett en artikel om matbutiker på Irland som gjorde så, och Anna-Lena gav direkt grönt ljus.
Flera butiker och verksamheter i landet har följ samma exempel.
– Jag tänkte att det var ett bra initiativ eftersom det är viktigt att man skyddar de som faktisk är i den största riskzonen just nu. Och eftersom det varit många som storhandlar så är vissa grejer slut men nu får de som kanske faktisk behöver bunkra lite extra en chans att göra det innan varorna försvinner från hyllorna, säger Stella Yard.
– När vi öppnar har vi också hunnit rengöra allting ordentligt så att man kan skydda dem lite extra, fortsätter hon.
De testade öppettiderna första gången idag och på den extra halvtimmen kom tre kunder. På ön bor många äldre och när det spridit sig att det finns en egen, mer skyddad, slott i butiken tror Stella Yard att det kommer bli fler.
– De som handlade idag var glada över initiativet, säger hon.
Använder privata bilen: ”Inte läge att vara fyrkantig”
Inne på lagret börjar kassarna som ska köras ut bli klara. I en back plockar Stella ihop varor till en sista kund och bockar av handlingslistan. Ekologisk kyckling hade de inte inne idag.
Anna-Lena ringer och kollar om de ska skippa kycklingen helt. Det ska de.
Däremot går det lika bra med linschips som bönchips, meddelar kunden.
Anna-Lena sköter själv utkörningen av varor och kommer ut från frysrummet med det sista som ska packas: ett packet Ben & Jerry’s-glass och en burk gräddglass med vaniljsmak.
Den perfekta karantänmaten.
– Den här kunden tänkte ju helt rätt tycker jag! Hon beställde över telefon och sa bara att ”nej men SÅ sjuk är jag ju inte, det är väl gott att ha lite glass hemma. Och chips vill jag ha!”.
Hon kör fram bilen och ställer kassarna i bakluckan. Det är hennes egen privata bil, och hon tar inget extra betalt för leveranserna.
Anna-Lena har inte kollat med Ica:s centralort om hemleveranserna är okej med dem.
– I det här läget handlar det mer om att bara kunna hjälpa till än att vara fyrkantig tycker jag. Det gynnar inte någon. Kan vi hjälpa till med en sådan här grej blir man ju bara jätteglad. Och visst – det tar tid för mig för jag är inte van att göra sådana här saker. Men herregud, det är jättekul, säger Anna-Lena i hissen där den första kunden bor.
Hon ställer kassen utanför dörren, plingar på och går ner för trappan direkt. Tanken är att inte ha någon närkontakt med de som beställer.
Någon öppnar dörren en våning upp och Anna-Lena ropar:
– Hej hej! Kvittot ligger i påsen.
– Tack tack, ropar någon tillbaka.
Text och foto Lovisa Svedlund
LÄS MER:
Coronaviruset: Här gör du testet som visar om du kan vara drabbad
Fina initiativet i coronakrisen: Här hyllas vårdpersonalen
Coronaviruset: Malins och Idas fina initiativ för riskgrupper
Senaste nytt om Coronaviruset:
Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.