Helena Bergström om vänskapen till Anna Lindh
Det har gått 19 år sedan Sverige förlorade politikern Anna Lindh.
Nu minns regissören Helena Bergström tillbaka på vänskapen med den framlidna före detta utrikesministern.
– Det finns ett före och ett efter Anna Lindh, säger hon i en ny intervju.
Det var en septemberdag år 2003 som Anna Lindh attackerades på varuhuset NK i Stockholm. Den dåvarande utrikesministern i Socialdemokraternas regering kom senare att avlida av skadorna.
I höst sänder radiostationen P1 ljuddramaserien Före–efter, som handlar om Annas gärning och tiden kring det oväntade mordet på henne. Helena Bergström ansvarar för satsningens regi. I en ny intervju berättar hon om vänskapen till framlidna Anna.
– När jag fick frågan hade jag egentligen helt andra saker planerade. Men jag kände så starkt att jag ville göra det. Det kändes otroligt viktigt, förklarar Helena för Hemmets Journal. Hon fortsätter:
– Det finns ett före och ett efter Anna Lindh. Det gör verkligen det. Anna drabbade så många med den person hon var, vilken politisk åsikt man än hade. Jag tror att vi var flera som såg henne som en sorts framtid för Sverige och hoppades att hon skulle bli vår första kvinnliga statsminister. Att det dröjde så lång tid innan det blev verklighet med en kvinnlig statsminister, i det jämställda land vi tror oss leva i, är ändå anmärkningsvärt.
Helena Bergström om vänskapen till Anna Lindh
Helena Bergström minns tillbaka på första gången hon träffade Anna. Denne var kulturborgarråd och Helena var ny på Dramaten. De var båda unga och fann varandra i det.
– Anna skulle sätta ihop en delegation på fyra, fem personer med olika perspektiv på kulturen i stan och ville ha med mig. Vi träffades i hennes rum i Stadshuset och hon sa: ”Titta vilket stort och fint rum jag har.” Oj! minns jag att jag tänkte. Vi var båda så unga, berättar Helena för tidningen.
De två unga kvinnornas bekantskap skulle senare komma att utvecklas till en vänskap, efter ingripande av författaren Liza Marklund.
– Efter det sågs vi då och då under åren som gick, men aldrig privat. Det var först mot slutet som vi träffades på det sättet. Jag hade gjort rollen som Annika Bengtzon i filmatiseringen av Liza Marklunds Sprängaren. Liza och jag kom varandra nära och hon var även vän med Anna. Liza bjöd på tjejmiddagar och där fick jag lära känna Anna på ett annat sätt än tidigare, berättar Helena.
Helena Bergström om plötsliga dödsbeskedet: ”Förlust på alla plan”
Det var även Liza som var först med att berätta för Helena om att Anna blivit knivskuren. Helena befann sig vid tidpunkten i England, där hon och maken Colin Nutley spelade in filmen The Queen of Sheba’s Pearls. Liza hade ringt henne med nyheten.
– I början sades det att det nog inte var så farligt. Men jag fick en dålig magkänsla. Det var så jäkla obehagligt. Efter Palme … ”Hur kunde det hända igen?” Så makalöst märkligt. Jag tror att många kände så, säger hon och fortsätter:
– Det var så fruktansvärt, en förlust på alla plan – inte minst med tanke på Annas familj, hennes barn. Hon var en mamma mitt i livet och en politiker som betydde så mycket.
Kort efter Annas död blev Helena tillfrågad att sitta i styrelsen för Anna Lindhs minnesfond. Skådespelaren satt i styrelsen under tio års tid. Något som blev intensivt för henne, då hon kände stort engagemang att hålla vännens minne vid liv.
Foto: Claudio Bresciani/TT