Bedragaren Ingela Jansson i Bergfeldt: "Tog tabletter som borde ha tagit livet av mig"
Media har kallat henne "storbedragerskan" och hennes historia har beskrivits i böcker, dokumentärer och mängder av tidningsartiklar. På fredag gäster Ingela Jansson, bilhandlardottern från Mariestad, Carina Bergfeldts talkshow. I programmet pratar hon om uppväxten som format henne, brotten hon begått och livet i det etiopiska skräckfängelset Kality.
Storbedragerskan Ingela Jansson flykt till Etiopien
Ingela Jansson hade varit efterlyst i Sverige i tre år när hon 2010 greps i Etiopien. I Sverige hade hon gjort sig känd under smeknamnet "storbedragerskan", detta efter att ha bluffat sig till lyxbilar och andra varor till ett värde av flera miljoner. När den svenska rätten dömde henne till fängelse i två och ett halvt år valde hon att undgå straffet och flydde med familjen till Etiopien, ett land som inte hade utlämningsavtal med Sverige.
I Etiopien startade familjen upp ett företag som arbetade med att hyra ut grävmaskiner. Ingela beskriver att familjen hade hus med husvakt och en hushållerska som kunde passa Ingelas dotter medan hon var ute på uppdrag. Men i övrigt var livet långt ifrån glamoröst.
– Man åker ut med maskinen och gräver mitt ute i ingenstans. Under tiden bor man på smutsiga småhotell där man får ha med sig klorin och egna lakan för att kunna få det något sånär, säger hon till Aftonbladet.
Förhållandet med pojkvännen, tillika affärspartnern, blir allt mer ansträngd och livet som hade målats upp i Sverige motsvarade knappast förväntningarna. Ingela berättar att hon flera gånger övervägde att ta sig tillbaka till Sverige med dottern. Problemet var bara att i Sverige skulle Ingela sannolikt häktas för sin tidigare dom och det fanns då ingen som kunde ta hand om dottern.
Ingela Jansson hamnar på fängelset Kality i Etiopien
Samtidigt hade en ny affärsverksamhet öppnat sig tillsammans med kinesiska affärsmän som importerade och sålde konstgödning. Paret startade bolag och öppnade ett checkkonto för att få igång den nya verksamheten.
– Han hade börjat bygga ett hus till sin mamma och alla pengar till jobb gick dit. Jag fick låna pengar och ge en check som garanti för lånet, säger Ingela.
Men pengarna försvann snabbare än de kom in och till slut var det många tvivelaktiga checkar i omlopp. Banken drog öronen åt sig och misstankar började riktades mot paret.
Till sist grips Ingela i pojkvännens mammas hus av civilklädd personal från Migrationsverket. Mötet med den Etiopiska rättvisan på polisstationen blir både bryskt och förvirrat. Ingela blir förhörd på amhariska (officiellt språk i Etiopien) utan tolk och blir uppmanad att skriva på dokument. Eftersom hon inte förstår vad hon var anklagad för vägrade hon först skriva på. Men till slut ger hon med sig.
Hon åtalas 2010 för de falska checkarna och döms till 55 års fängelse som ska avtjänas på den ökända Kality-anstalten. Hon tänker först att det hela lätt kan uppklaras och att hon kommer få komma ut i förtid men hoppet lämnar henne för var dag som går. Till slut tror hon inte ens att hon kommer kunna lämna fängelset levande.
– Efter något år, när den värsta chocken hade lagt sig, började jag skriva på mina memoarer. Om jag inte skulle överleva ville jag att världen skulle få veta vad som hade hänt i mitt liv, berättar hon.
Behandlingen på fängelset är hård – inte minst från de andra fångarna.
– Dom förväntar sig att om man är vit så är man rik. I häktet är det verkligen ”money talks”, ger du inte mutor så får du det ännu värre. Dom är hårda och sliter i dig men tar du fram en hundring är det ”okej kompis”. Jag fattade ju inte de där grejorna, har Ingela tidigare berättat för Allers.
Hon berättade vidare att det vällde ljud ur högtalarna, vilket skulle verka irriterande för fångarna. Själv bad Ingela Jansson enligt egen utsagt att få sitta i isoleringen för att få slippa ljudet.
De första åren var de tuffaste och hon funderade ofta på att bara ge upp. Hon överdoser sömntabletter i syfte att få slut på sitt lidande men självmordsförsöket misslyckas.
– Jag tog verkligen tabletter som borde ha tagit livet av mig och jag gjorde det så strategiskt, men när jag överlevde så började jag tro på att det fanns ett syfte med att jag lever och det gav mig en ny styrka.
Ingela Jansson berättar sitt nya liv i Carina Bergfeldt
Efter åtta år och totalt 2 940 dagar i fängelset blir hon till slut benådad av landets president. Och inom några dagar är hon tillbaka på svensk mark igen.
Väl på plats hemma kastades hon in i ett nytt liv – långt från den kriminella världen. Hon utbildade hon sig till friskvårds- och kostkonsult med kbt-inriktning och idag läser hon till socialpedagog och jobbar som timanställd inom socialpsykiatrin.
– Det som jag gör just nu är det bästa som hänt mig. Att jobba med människor och dela med mig av mina livserfarenheter, både i mina studier och på jobbet, det är verkligen underbart, säger hon till Aftonbladet.
I framtiden vill hon jobba med unga kvinnor som utsatts för våldsamma män.
– Det brinner jag för. Jag vet att det finns ett visst mönster när man en gång accepterat att man blivit misshandlad eller på något sätt utsatt av män. Även om man kommer ur en relation så är risken väldigt stor att man hamnar där igen och jag tror att det är viktigt att de här tjejerna byggs upp.
Källa: Expressen, Allers och Aftonbladet Foto: TT