Så är Jon Henriks relation till dottern Ella i dag: ”Väldigt tufft”
Artisten Jon Henrik Fjällgren och exflickvännen Maret Nystad separerade när hon var var gravid.
Nu berättar han om relationen till tvååriga dottern Ella Sáve i dag – och om hur tufft det är att vara pappa på distans!
Den i dag 35-åriga artisten Jon Henrik Fjällgren blev känd i hela Sverige över en natt efter den hjärtgripande jojken, tillägnad den framlidna vännen Daniel, som han framförde i Talang år 2014.
Därefter har Jon Henrik fortsatt fånga våra hjärtan med innerlig musik. Snart stundar en medverkan i Melodifestivalen 2023 för den samiska renskötaren. Det blir den totalt fjärde gången han ställer upp i tävlingen.
Han är dessutom aktuell i SVT:s populära underhållningsprogram Stjärnorna på slottet tillsammans med fyra andra folkkära svenska profiler. Under den gångna helgen var det Jon Henriks tur att berätta om sitt liv i programmet. Varpå han, i vanlig ordning, lyckades beröra på djupet.
Av alla livets motgångar är ändå avståndet till den tvååriga dottern Ella Sáve en av de allra svåraste. I en ny intervju med Expressen berättar Jon Henrik nu om relationen till exet Marat Nystad och hur det är att vara en engagerad förälder på distans.
Artistens gripande ord om uppväxten: Ville avsluta mitt liv
Under den gångna helgen var det Jon Henriks tur att ta till orda i Stjärnorna på slottet. Något som resulterade i många tårar runt det kändistäta bordet. Framför allt från Carolina Gynning, som var starkt berörd av Fjällgrens berättelse.
Jon Henrik berättar mycket om den tuffa uppväxten som adopterad från Colombia till en same- och renskötselfamilj i Jämtland. Det var en trygg uppväxt i hemmet med föräldrarna mamma Ulla, pappa Jan och systern Ana, som än i dag är hans största stöttepelare i tillvaron.
Men under studietiden skulle klasskamraterna trakassera honom med rasistiska påhopp och efter en lång period av mobbning funderade den unga Jon Henrik till och med på att avsluta sitt liv.
– Jag ville få slut på det bara. Jag hörde inte hemma där kände jag, berättar han i SVT-programmet.
Gymnasietiden blev bättre, men den mobbning han utsattes för har satt djupa spår i honom. Tankarna på att avsluta sitt liv kom åter när han diagnostiserades av posttraumatisk stress i samband med hans Melodifestivalen-medverkan år 2015.
Jon Henrik är inte ensam om suicidtankar. Det är en vanlig dödsorsak bland samiska renskötare, och han har själv förlorat vänner på det sättet. I dag känner han sig stark mentalt och väljer att omge sig med kärlek och fokusera på ”ljuset i livet”.
Jon Henriks hjärtskärande ord om splittringen från dottern
Fyra år efter Jon Henriks stora genombrott i Talang, år 2018, ställde han upp i TV4:s långkörare Let's dance. Där dansade han sig till slut hela vägen till vinsten.
Det var i samband med tävlingsdansen i tv som artisten visade upp dåvarande flickvännen Maret Nystad för första gången.
Sommaren 2020 lät paret meddela att de väntade tillökning och i november samma år välkomnade de en dotter, som fick namnet Ella Sáve. Men under flickvännens graviditet separerade paret och Maret flyttade tillbaka till hennes hemby i Norge.
– Hon föds och hon läggs i min famn och det ögonblicket när hon tittade på mig så kändes det som att hon visste allt om mitt liv, säger Jon Henrik i lördagens avsnitt av Stjärnorna på slottet. Han fortsätter med att berätta hur mycket dottern betyder för honom och hur svårt det är att vara ifrån sitt barn under längre perioder.
– Det är jobbigt, det kan jag inte säga att det inte är. Det är tufft, det är väldigt tufft. Speciellt när det var pandemi. Men vi försöker göra det vi kan.
Så är Jon Henriks relation till dottern Ella i dag: Pratar varje dag
I en ny intervju med Expressen berättar Fjällgren att relationen till exflickvännen Maret är god. Gemensamt försöker de hjälpas åt så att dottern får träffa sin pappa så ofta som möjligt. Däremellan har de regelbunden kontakt.
– Jag har väldigt bra kontakt. I stort sett varje dag. Nu siktar vi in oss på att finna en lösning så att vi kan ses oftare, säger han till tidningen.
Vidare uttrycker han en tacksamhet över att det är lätt att hålla kontakten i dag. Men dottern växer fort och artisten vittnar om att det emellertid är mycket tufft att inte kunna vara närvarande fysiskt.
– Det känns väldigt bra nu. Det var just pandemin som ställde till det, men det gjorde det i stort sett för alla människor. Men det är bra i dag, säger Jon Henrik avslutningsvis.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Mår du eller någon du känner dåligt? Hit kan du vända dig för att få hjälp:
Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.
Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk.
Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.
Ring 112 eller åk till en akutmottagning.
Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
Bris: 116 111, bris.se.
Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.
Jourhavande präst: Nås via 112.
Mind: chatt på mind.se
Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101
Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.
Röda Korset: redcross.se.
Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se
SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.
Telefonjouren: 020 -18 18 00.
Källa: mind.se och www.spesistockholm.se