Fira jul utan corona 2020 – det här ska du tänka på
Smittspridningen av coronaviruset har börjat öka igen, och i Stockholm är nivåerna återigen på samma höga nivåer som i maj. Många andra länder har gått in i en så kallad ”andra våg” med nya nedstängningar och hårdare restriktioner.
I förra veckan meddelande Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att vi kommer få leva med restriktioner i åtminstone ett år till – ett uttalande som nog fick mångas axlar att sjunka ihop. Inte minst kommer pandemin påverka vår mest familjära högtid: Julen.
Smart julfirande i corona-tider
Björn Olsen gästade Nyhetsmorgon i TV4 under tisdagen och svarade på om han tror att julfirande med släkt och familj kan bli av:
– Det är svårt att säga hur det blir, men det kommer man säkert kunna göra. Om man vet att någon är smittad så undvik den personen, säger han.
Han säger vidare att man måste skapa möjligheter att hålla avstånd till varandra, och han rekommenderar munskydd om man är osäker.
– Det blir som en barriär för viruset, och det vet man internationellt att det fungerar.
Att vädra kan också vara ett väldigt effektivt sätt att minska smittan i inomhusutrymmen, så försök att få lite korsdrag där hemma då och då även om det kan vara kallt i slutet av december. Ladda med filtar och varma tröjor!
Håll avstånd till äldre
Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare i region Stockholm, säger till Expressen att hon tycker att man ska träffa så få som möjligt, och verkligen tänka igenom om det är värt risken.
– Kan man använda digitala hjälpmedel så är det en fantastisk idé. Och om man på något sätt ändå kan låta sina äldre familjemedlemmar vara en del av det hela.
För det gäller minst två meters avstånd och inga pussar och kramar, menar hon.
Den som har några som helst symtom på covid-19 eller förkylning får dock hålla sig isolerad – även på självaste julafton.
Anders Tegnell om julen 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell förtydligar att det inte är firandet med den närmaste familjen, som du träffar varje dag, som är det stora problemet.
– Att träffas i större sammanhang, framförallt om det involverar äldre släktingar så måste man träffas med stor försiktighet och se till att man verkligen kan hålla avstånd, säger han efter en presskonferens nyligen.
Julen 2020 blir inte som det brukar vara utan vi måste alla anpassa våra firanden. Men det finns inget som säger att det inte kan bli bra ändå.
Säkra julbord under corona?
Restriktionen om max 50 personer samtidigt gäller ju inte restauranger, och därför är det många som planerar att hålla sina julbord som vanligt – men med vissa förändringar.
– Det blir färre personer som kan gå samtidigt och ta mat och som företagare behöver man tänka på att styra köerna. Det är just trängseln som man ser som en tänkbar källa till smitta så det behöver de vara extra uppmärksamma på, säger Olu Lindström, avdelningschef livsmedelsförvaltningen Helsingborg stad, till SVT.
Många restauranger byter också ut buffén mot färdiga tallrikar, tar emot färre gäster än vanligt, dukar upp i större lokaler och har handsprit och munskydd för de som vill ha.
5 punkter att tänka på inför julen:
1. Håll avstånd
Se till att det går att hålla avstånden där ni ska fira. Kanske behövs det möbleras om och alla kanske inte kan sitta vid samma bord. Var tydliga med att 2-metersregeln gäller även när man hämtar mat, tittar på Kalle Anka och när tomten kommer med paket.
2. Vädra
Att vädra ut luften där ni befinner er med jämna mellanrum kan faktiskt göra stor skillnad. Se till att det blir ett korsdrag så att luften verkligen byts ut.
3. Mindre sällskap
Alla kanske inte kan fira ihop i år. Julen sägs ofta vara barnens högtid – men kanske är 2020 året när vi bör prioritera våra äldre så att de inte lämnas ensamma i sina hem.
4. Digitala lösningar
Kan kusinerna vara med via Facetime? Toppen! Välj några favoritdelar av julfirandet ni vill dela med resten av släkten och koppla upp er. Kom ihåg att många äldre inte har den möjligheten, så om de inte kan vara med fysiskt eller digitalt kanske du kan ringa ett samtal och prata i några minuter.
5. Isolering om symtom
Om du känner av något förkylningssymtom, som feber, hosta, ont i leder och muskler, halsont etc – håll dig isolerad i hemmet. Trist, men självklart vill du inte riskera att smitta någon annan på självaste julafton. Kom ihåg att hela familjen räknas som en risk även om bara en är sjuk i covid-19.
Källor: TV4, Expressen, SVT Foto: TT
…
Läs mer:
Familjemedlem med corona – så lyder de nya restriktionerna
4 saker som ökar risken att du blir svårt sjuk i corona
5 riktlinjer för stockholmarna – efter massiva coronaökningen
…