Just nu: Tegnell om resor och hemmajobb i höst
Under torsdagen höll Lena Hallengren, socialminister och Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell en extrainsatt presskonferens.
Där berättade de att över 5700 avlidit och nästan 80 000 har drabbats av Covid-19 hittills i Sverige.
Snabb förbättring i Sverige
Både Lena Hallengren och Anders Tegnell påpekade dock att Sveriges kurvor går åt rätt håll.
– Situationen har snabbt förbättrats i Sverige, snabbare än någon kunnat hoppats på, sade Tegnell under presskonferensen.
Ändå meddelar Tegnell att det bör råda fortsatt hemmajobb för Svenskarna även under hösten. I den mån det går.
– Denna sjukdom sprids väldigt ojämnt, det kan finnas arbetsplatser som haft lite spridning i vår, men där det då finns risk att det blossar upp igen. Men att arbeta hemma måste fungera för både arbetsgivare och arbetstagare.
Psykisk ohälsa av hemmajobb
Tidigare idag meddelade regeringen i ett pressmeddelande att de lägger 12,5 miljoner kronor för att lägga upp en ny strategi för att motverka psykisk ohälsa och förhindra självmord i coronapandemins spår, det uppger Svt Nyheter.
Man tog upp risken för psykisk ohälsa kopplat till hemmajobb även under dagens pressträff.
– Signalerna vi hör är att hemmajobbet för vissa kan kopplas till psykisk ohälsa, vissa har inte den sociala kontakten på andra sätt än jobbet och blir då väldigt isolerade. Det finns inga mätningar ännu som visat detta, men att vara socialt isolerad kan såklart ha effekter på det psykiska välbefinnandet, säger Tegnell.
Han menar att arbetsgivarna i Sverige måste fundera på hur de lägger upp en plan som passar alla anställda och att arbetsgivarna nu tänker innovativt.
– Skiftgång till exempel kan vara ett alternativt, då kan man vara på jobbet, men inte alla samtidigt. Då håller man samtidigt nere resorna.
När kan vi återgå till att arbeta helt på plats? Behövs ett vaccin innan dess?
– Nej, jag tror inte vi behöver vaccin innan dess, det blir en succesiv övergång. Men frågan är ”kommer vi någonsin att gå tillbaka till ett samhälle som fanns innan covid 19”? Det återstå att se, konstaterar Tegnell.
Resor i kollektivtrafiken
Regeringen meddelade att vad gäller resor, och då främst kollektivtrafik, har länsstyrelsen idag fått i uppdrag att samla exempel på förändringar som kan minska smittspridningen. Tegnell och Hallengren poängterar flera gånger under pressträffen om det individuella ansvar som svenska folket har att minska spridningen. Att till exempel inte åka kollektivt i onödan.
– Det finns ett individuellt ansvar att ta sig till jobbet, har du ett annat färdmedel eller ett annat alternativ än kollektivtrafiken så är det jättebra om du använder det istället.
Tegnell får frågan om man i Sverige har sett en stor smittspridning via kollektivtrafiken.
– Det är svårt att veta exakt var smittan tar plats, men i de världsstudier som genomförts, kunde man se att den största smittspridningen är i hemmet och sedan arbetet, och mindre i kollektivtrafiken. Men restriktionerna kring kollektivtrafiken är viktiga även om det inte är en stor del av den totala smittspridningen.
– Vi tror att kollektivtrafiken kan funka som nu även i fortsättningen. Men om vi ser ökade tecken på att det blir en ökad spridning där, så kommer vi med nya restriktioner.
Tills dess gäller det att hålla avstånd, och att inte ge sig ut i kollektivtrafiken, eller till arbetsplatsen, om man inte måste.
Foto: TT
…
LÄS MER:
Tegnell kritiserar WHO: Fel att Sverige pekas ut som riskland
Ny forskning: Därför kan fetma vara så farligt vid corona
Björn Olsen om Sveriges corona-strategi: ”Dödlig cocktail”