Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Krislägesavtalet har aktiverats – det här är vad det innebär

03 apr, 2020
För första gången någonsin har krislägesavtalet aktiverats i Region Stockholm. Men vad innebär det egentligen? Vi reder ut!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Under fredagen meddelade Sveriges Kommuner och Landsting, SKR, att man valt att aktivera det som kallas krislägesavtalet för Region Stockholms intensivvårdsverksamhet, på grund av det rådande läget med coronaviruset.

– I Region Stockholm ser vi nu att alla befintliga möjligheter i det reguljära kollektivavtalet för att säkra bemanningen i intensivvården är uttömda. Vi väljer därför att aktivera krislägesavtalet enligt regionens begäran med omedelbar verkan, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i SKR i ett pressmeddelande.

Det är första gången någonsin man behövt aktivera det här krislägesavtalet. Det är ett relativt nytt avtal, som kom till efter skogsbränderna som härjade i Sverige sommaren 2018.

Vad är ett krislägesavtal?

Krislägesavtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge. Det ger arbetsgivaren en större flexibilitet till att använda sina medarbetare. De får i gengäld mycket bättre betalt. Avtalet behöver inte gälla alla, utan arbetsgivaren avgör vilka anställda som behövs mest.

Annons

Avtalet möjliggör också utlåning av personal mellan drabbade regioner. Utgångspunkten är att det i de fall det går ska lösas genom att en arbetstagare frivilligt går med på att byta arbetsplats, men arbetstagare kan även beordras att utföra arbetet.

Arbete kan komma att utföras under dygnets alla timmar och veckans alla dagar, även helgdagar. Arbetsgivaren kan behöva göra förändringar i arbetstidsförläggningen med mycket kort varsel.

– Krislägesavtalet är inte en långsiktig lösning på problemet att det saknas personal i viss verksamhet. Medarbetarnas vila och återhämtning måste också tryggas så att de orkar arbeta långsiktigt. Arbetsgivarna måste därför parallellt jobba med att hitta alternativa lösningar för att förstärka bemanningen, säger Joakim Larsson.

Fakta om krislägesavtalet:

  • Avtalet aktiveras av arbetsgivarparterna SKR och Sobona.
  • Krislägesavtalet reglerar medarbetarnas anställningsvillkor och ersättningar vid en krissituation.
  • Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.
  • Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.
  • Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.
  • Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om maximalt 4 veckor.
  • En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.
  • Anpassade regler för dygns- och veckovila.
  • Krislägesavtalet kan aktiveras för arbetsgivarens hela verksamhet eller för viss del av verksamhet.
  • Krislägesavtalet omfattar samtliga 1,2 miljoner medarbetare i kommuner och regioner, bland annat personal inom sjukvård, omsorg, skola, infrastruktur och räddningstjänst.

Kraven för att detta avtal ska aktiveras är hårda. Först måste en region eller kommun utlysa krisläge, sen kan begäran om en aktivering av krislägesavtalet ställas till SKR, som sen får i uppdrag att fatta beslut som grundas på de här fyra kriterierna:

Annons

Det handlar om en händelser som:

  1. avviker från det normala
  2. som innebär allvarliga samhällsstörningar
  3. kräver omedelbara insatser av en kommun eller region
  4. som medför omfattande eller avgörande påverkan på personalförsörjningen i den kommunala verksamheten

– Det var ett enhälligt beslut, berättar Jeanette Hedberg, beträdande förhandlingschef på SKR, om aktiveringen av krislägesavtalet för TV4 Nyheterna.

Vårdförbundet, som också skrivit under avtalet, skriver att man gjort bedömningen att de ekonomiska ersättningarna uppväger nackdelarna gällande arbetstid för sina medlemmar. Här är alla som skrivit under avtalet:

De har undertecknat krislägesavtalet:

  • Sveriges Kommuner och Regioner
  • Sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganisation
  • Svenska Kommunalarbetareförbundet
  • OFR:s förbundsområde Allmän kommunal verksamhet
  • Läkarförbundet
  • Vårdförbundet
  • Akademikeralliansen
  • Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds samverkansråd
  • Brandmännens Riksförbund

Vad räknas som kris?

Det är naturkatastrofer som bränder och översvämningar, utbrott av epidemier eller pandemier, terrordåd eller hot, eller liknande. Enbart personalbrist i vården är inte att räkna som kris utifrån avtalets kriterier.

Källa: SKR, Vårdförbundet , TV4 Foto: TT

LÄS MER:

Kan man vara smittad av coronaviruset även utan feber?

13 oväntade symtom vid coronainfektion

Anders Hansen om corona: Ryktesspridning kan skapa stark ångest

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons