Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Bokaktuella Maria Borelius: "Jag vill vara en folkbildare"

25 nov, 2021
Maria Borelius
Med den nya boken Hälsorevolutionen 12-veckorprogrammet fortsätter Maria Boreius sin mission att sprida den anti-inflammatoriska livsstilen: – Folk söker upp mig och ville veta exakt hur de ska förändra sina liv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Så får du din tarmflora att blomstraBrand logo
TV: Så får du din tarmflora att blomstra

Maria Borelius är förvånad. Det här med att kosten påverkar vår hälsa har man inom kinesisk medicin och auyrveda vetat i tusentals år. Ändå finns det fortfarande läkare menar att de inte spelar någon roll vad man äter. Trots att allt mer forskning visar på samband mellan kost, tarmens hälsa och hur detta påverkar hela kroppen. Förändring tar tid och Maria är inte den som ger upp.

I sin nylanserade bok Hälsorevolutionen 12-veckorprogrammet fortsätter hon sin ihärdiga mission att sprida den antiinflammatoriska livsstilen. Den här gången i form av ett konkret tolvveckors program som utgår från fyra byggstenar: självledarskap, kost, rörelse och stillhet.

Maria Borelius om nya boken 12-veckorsprogrammet

Även om temat är detsamma skiljer sig upplägget en hel del från de tidigare böckerna i serien Hälsorevolutionen. Den här gången har Maria tagit in sin kanadensiska vän och PT Rita Catolino som medförfattare. För dem som läst böckerna vet ni garanterat vem hon är.

Maria Borelius och Rita Catolino
Marias antiinflammatoriska resa började när kom i kontakt med den kanadensiska tränaren och fitnessprofilen Rita Catolino. I senaste boken är Rita medförfattare.

— De tidigare böckerna har varit upptäcksresor. Som vetenskapsjournalist och biolog har jag använd mig själv som testperson och utforskare, helt tvärtemot vad man egentligen bör göra som journalist, men det hela började min egen transformation, resan med mig själv.

Annons

Vi går tillbaka till 2012. Då var Maria 52 år gammal och kände sig trött, låg, plufsig, hade ständiga infektioner och led av ryggsmärta. Hon sökte läkarhjälp men symtomen var diffusa och därför kunde hon inte erbjudas någon behandling. I stället bestämde hon sig för att ta kontakt med den kanadensiska PT'n och fitnessprofilen Rita Catolino. Det blev starten på hennes antiinflammatoriska resa, långt innan hon själv hade förstått det.

"Varför ska jag äta så här?"

— Jag trodde jag skulle få träningspass men det Rita skickade mig var framförallt sida upp och sida ner med kost som jag skulle äta. Jaha, varför ska jag äta såhär, undrade jag. Det kunde Rita inte riktigt svara på men hon sa att jag kommer ”look and feel fantastic”.

Så Maria satte igång att följa Ritas kostprogram och började gå till gymmet regelbundet. Efter bara ett par veckor började muffinsmagen försvinna ”till någon slags nivå som jag inte sett sedan jag blev mamma”. Även smärtan i ryggen klingade av. I sinnet var det som att någon dragit undan ridån av trötthet.

Annons

Maria Borelius antiinflammatoriska dag

06.30-10: Fasta.

10.00: Frukost: Smoothie med proteinpulver, mandelmjölk, frön, blåbär, nötter eller ett par ägg och nötter om jag är på språng.

12.00: Lunch: Varm sallad med t. ex. lax och massor av grönt. Minst fyra sorters grönsaker.

15.00: Mellanmål: Frukt, alltid tillsammans med lite nötter eller fet yoghurt för att stabilisera blodsockret.

18.00: Middag: En stor curry på kokosmjölk med grönsaker och t. ex. räkor och med en sallad till.

19.00: Lite mörk choklad och ingefärsté.

Ungefär samtidigt pågick ett svenskt forskningsprojekt under ledning av professor Inger Björk. En testgrupp på 44 personer hade under en period fått äta vad man benämnde som ”antiinflammatorisk kost”, ett helt nytt begrepp på den tiden. Resultaten på studien fick forskarna att häpna. Förbättrade kolesterol- och blodsockervärden och även förbättrat arbetsminne var några av resultaten. Maria insåg att kosten som testpanelen fått äta var i princip identisk med Ritas kostrekommendationer. Hälsorevolutionen var ett faktum. Det blev en bok, en till och en tredje. Det blev en podd och föreläsningar.

Maria Borelius hälsorevolution väckte många reaktioner. Läsare och lyssnare började höra av sig. De ville göra om Marias resa.

Annons

— Det kom massa människor och frågade mig: Vad har du gjort exakt? Vad började du med först? Vad åt du och när? Vilka övningar gjorde du på gymmet? Då tänkte jag att jag ska göra en guide som beskriver hur man kan göra, steg för steg. Och jag ska ta med den som hjälpte mig: Rita, min tränare som är en oerhört klok person och som har hjälpt tusentals människor.

Det blev alltså en till bok. En guide som på bara tolv veckor utlovar "styrka, hälsa och glow".

Jag gör ju inte det här för att vara en renlevnadsmänniska utan för att ha ett bra liv. Och ska jag ha ett bra liv måste jag ibland kunna äta en middag med vänner och dricka ett gott vin till.

Maria Borelius

Vill vara en folkbildare

Men för Maria är Hälsorevolutionen mycket mer än böckerna, podden och sin egen hälsoresa. Hon vill vara en folkbildare och berättar att hon redan som liten haft en särskild känsla för människor och sjukdomar.

— Jag har alltid känt mycket för människor med lidande och utmaningar, det har inte skrämt mig. Hade man trott på reinkarnation så var jag nog medicinkvinna i mitt tidigare liv. Om någon ger mig förtroendet att berätta om sin sjukdom för mig så är jag inte den som diskret smiter undan, jag stannar kvar och vill stötta.

Annons

Maria brinner för att dela med sig av sin kunskap, att många ska få ta del av lärdomar, forskning och insikter hon fått under resans gång.

- Jag är folkbildare! Jag hade en farfar som var professor i konsthistoria i Lund. Varje lördag öppnade han upp universitet och lät alla torghandlare och bondkvinnor komma och lyssna, han ville sprida kunskap till många. Jag tror att jag är lite likadan.

Och hon har fortsatt att äta antiinflammatorsik kost sedan de där veckorna 2012. Men inte nitiskt. Hon skulle säga att 80 procent av tiden följer hon metoden, resterande 20 procent "följer hon strömmen".

— Jag gör ju inte det här för att vara en renlevnadsmänniska utan för att ha ett bra liv. Och ska jag ha ett bra liv måste jag kunna äta en middag med vänner och dricka ett gott vin till ibland.

Alla som en gång börjat med en nya vana vet hur lätt det är att halka tillbaka. Då menar Maria att man behöver gräva djupt i sig själv för att hitta motivationen. Varför är det här viktigt för mig? För henne själv var det enkelt. Hon hade kronisk smärta och var beredd att göra stora uppoffringar för att slippa den.

Annons

— Hur man vill vara för sina barn, vill man undvika den cancer som många i släkten haft, hitta tillbaka till den man en gång var ... Kan man hitta den innersta kärnan så blir det en stark motivator att fortsätta.

"Att få skina igen i sitt liv"

På Instagram ser Maria alla som nu är igång med 12-veckorsprogrammet.

— Här är någon som inte har tränat sedan 2017, här är en annan som fått rejäl träningsverk, läser hon i appen.

Drivkraften är att få andra att växa och blomma. Redan efter första boken var det många som kontaktade Rita för träningstips och vägledning. Det som folk efterfrågade sammanfattade Rita för Maria så här: ”De längtar efter att få skina igen i sitt liv”.

—Det tycker jag var så fint! Jag stöter numer på allt fler som har börjat med den här livsstilen och jag märker direkt: De står mer stadigt på marken, huden har en annan lyster, ögonen är på, det här är någon som är med och njuter av att leva. Det är underbart att se!

Foto: Bonnier Fakta

Se också: Antibiotika ökar risken för tarmcancerBrand logo
Se också: Antibiotika ökar risken för tarmcancer
Annons