Maria Sveland: "Bakom varje framgångsrik kvinna hittar du ofta en skilsmässa"
För tio år sedan debuterade Maria Sveland som författare i och med den numera moderna klassikern Bitterfittan. Uppståndelsen blev enorm. Folk förfärades och förtrollades av den då 30 år gamla protagonisten Sara som flydde till tönt-Tenneriffa för att vila upp sig från familjehelvetet.
Bitterfittan skrevs utan en tanke på eventuella uppföljare, men för ungefär två år sedan började Sara göra sig påmind igen.
– Hon dök upp i mina tankar i tid och otid och jag började fundera på hur det gått för henne. Efter ett tag blev det oemotståndligt, lusten tog över och jag bestämde mig för att skriva, säger Maria Sveland.
Läs också: Feministiska Eva, 5, gör succé på nätet – hör hennes kloka ord
Den 5 maj släpps Bitterfittan 2 och vi får återigen träffa Sara som nu har skilt sig. Men kärnfamiljsnormen är stark och att leva ut sin lust med älskare visar sig provocera och förarga omgivningen.
Maria Sveland har genom åren skrivit flera böcker om hur det är att vara kvinna och skild, och det finns en anledningen till det återkommande temat.
– Vårt samhälles trista och snäva ramar kring kärlek och familjeliv lämnar mig ingen ro. Att så många berättelser handlar om pojke möter flicka, bröllop och så lever de lyckliga i alla sina dagar känns förenklat när så pass många i dag faktiskt har ett antal separationer bakom sig.
Det finns också en bild av skilsmässan som ett misslyckande som provocerar. Och att pappor höjs till skyarna när de tar ansvar för barnen varannan vecka medan kraven på mammor är annorlunda.
– Att en kvinna tar samma ansvar för barnen varannan vecka anses däremot inte som något särskilt, det tas snarare för givet. Och gud förbjude om hon den där barnfria veckan har det ganska bra, jobbar på, träffar vänner, får oändligt mycket tid över och kanske rentav träffar en älskare eller två. Att som kvinna ha längtor som inte inkluderar män och barn provocerar många, förklarar hon.
Läs också: De lär unga killar om sexism
Du har tidigare varit kritisk mot giftermål. Hur ser du på äktenskap idag?
– På ett personligt plan tycker jag det är fantastiskt att människor möter och älskar varandra. Kärleken är otroligt mäktig och revolutionerande när den uppstår. Jag älskar bröllop och är en romantisk sucker när det kommer till kritan, säger hon men fortsätter:
– På ett politiskt plan å andra sidan, går det inte att bortse från alla undersökningar och statistik som visar att kvinnor som inte lever i kärnfamilj mår psykiskt bättre medan det för män är tvärtom. Det vill säga: äktenskapet gynnar män och missgynnar kvinnor.
”Bakom varje framgångsrik kvinna hittar du ofta en skilsmässa”
Maria berättar om forskning och statistik. När kvinnor kommer hem från jobbet höjs deras stresshormoner och deras puls går upp. När män kommer hem från jobbet sänks deras stresshormoner och pulsen går ner till vilopuls. Kvinnor gör i snitt 45 minuter obetalt hushållsarbete per dag, vilket i praktiken innebär att de dubbelarbetar. Inte konstigt då, menar Sveland, att psykisk ohälsa är vanligare bland kvinnor.
– Man brukar säga att bakom varje framgångsrik man står en kvinna med trötta ben och migrän, men bakom varje framgångsrik kvinna hittar du ofta en skilsmässa.
Läs också: Kvinnan är det starkare könet – 8 bevis
Men Bitterfittan 2 handlar inte bara om att skilja sig, boken är också en hommage till systerskapet. För det finns ju fler sätt att vara en familj, inte minst med vänner.
– Jag vill hylla vänskapen som den primära kärleksrelationen som står över alla andra, säger hon.
Läs också: Därför behöver kvinnor mer sömn än män
Och nu är boken tryckt och påväg ut i boklådorna. Ännu ett inlägg i den feministiska debatten, en debatt som Maria Sveland outtröttligt fört i över ett decennium.
Känner du någonsin hopplöshet i de här frågorna?
– Jovars, ibland blir jag trött. Då gäller det att dricka mycket bubbel, lyssna på Beyoncé på hög volym och dansa, dansa, dansa. Gärna tillsammans med älskade vänner.
Mia Skäringer hyllas för inlägg om psykisk ohälsa
Läs också: Mia Skäringer hyllas för inlägg om psykisk ohälsa