Nya svenska fall av ehec efter smittad nötfärs
I höstas rapporterades om 20 fall av ehec-smittade personer runt om i landet – deras gemensamma nämnare var att de hade ätit av smittad nötfärs. Nu har ytterligare sex fall dykt upp, och misstankarna är att de köpt samma nötfärs som de sedan fryst och nu tinat upp för att äta.
Men det finns fortfarande oklarheter och myndigheterna jobbar för att ta reda på hur personerna blivit smittade. Smittskyddsenheter i berörda landsting sköter utredningen tillsammans med Livsmedelsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten.
Att ehec-smitta finns i nötkött är inte något ovanligt, och därför är det viktigt att tänka hygienen kring köttet samt att tvätta händerna om ni har besökt gårdar.
Bästa sättet att skydda sig mot ehec är:
- Smaka inte på rå köttfärs
- Genomstek köttfärs ordentligt
- Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött
- Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker
Läs också: Därför ska du INTE dricka opastöriserad mjölk
Vad är Ehec?
Ehec är en sjukdomsframkallande variant av tarmbakterie, som bland annat kan orsaka diarrésjukdomar. Hela namnet är enterohemorragisk E. coli. Den finns vanligvis hos nötkreatur, men även hos getter och får och andra djur som idisslar.
Om du insjuknar märker du det oftast inom 2-4 dagar, genom magsmärtor och diarréer som kan bli blodiga, men ingen eller låg feber. Bakterien kan ge skador på njurarna och är extra farlig för småbarn, där dödsfall har dokumenterats.
Man kan smittas genom smittade människor, djur eller en smittad miljö.
Läs mer om Ehec på Livsmedelsverkets hemsida.
Källa: Livsmedelsverket
Foto: IBL
Barnläkaren: Låt inte barnen rulla köttbullar
Läs också: Barnläkaren: Låt inte barnen rulla köttbullar