Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Obehagliga saker din telefon vet om dig

03 nov, 2021
AvSara Ericsson
Tjej som scrollar på sin mobiltelefon.
Mobiltelefonen är ständigt med oss, men visste du att det finns riktigt obehagliga saker den vet om dig? Nedan listar vi riskerna och hur du ska göra för att skydda dig och telefonen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Obehagliga saker din telefon vet om digBrand logo
TV: Obehagliga saker din telefon vet om dig

Oavsett var vi befinner oss så ser vi ständigt hur människor runt omkring oss blickar ned i sin telefon. Den ständiga uppkopplingen och mobilens övertag av våra liv kan emellanåt vara skrämmande.

Dels på grund av hur uppslukade många är av telefonen samt hur mycket våra telefoner faktiskt vet om oss. Under coronapandemin ökade mobilanvändandet med 70 procent enligt Statista.

Det ökande användandet bidrar inte bara till hälsoproblem som nack- eller ögonproblematik, utan även en del säkerhets- och integritetsproblem.

Cybersäkerhetsexperten Daniel Markuson jobbar med digital integritet hos NordVPN och menar att vi idag använder våra smartphones på samma sätt som vi använder våra datorer.

– Vi videochattar, shoppar online, överför pengar, skickar bilder, undertecknar dokument och mycket mer.

Annons

Men många mobilanvändare är fortfarande omedvetna om hur riskabla vissa aktiviteter är, eftersom våra smarta telefoner saknar skydd mot cyberkriminalitet.

8 läskiga saker din telefon vet om dig

Daniel Markuson lyfter åtta viktiga (och riktigt obehagliga) saker som din telefon vet om dig. Och hur du på bästa sätt skyddar din telefon och all information den innehåller och delar med andra.

Var du exakt befinner dig

Olika appar kräver tillgång till geografisk lokalisering på din telefon, vilket gör att de följer din plats i realtid.

Dina lösenord

Du måste registrera dig på i princip alla appar som du använder på din telefon. Onlinebutiker och tjänster som vi loggar in på med hjälp av våra mobiltelefoner tar del av våra lösenord.

Bild på en tjej som håller i sin mobiltelefon på ett cafe.

Din fakturainformation

Den adress och kontaktinformation som du anger när du handlar på din telefon sparas...

Annons

Telefonen registrerar vad du pratar om

Vi är många som upplevt att det känns som om mobilen hör vad vi pratar om. Efter att ha diskuterat en sak eller ett ämne kan vi sedan mötas av anpassade annonser, vilket är skrämmande. Visste du att virtuella assistenter som Apples Siri, Amazons Alexa och Google Assistant kan spela in dina privata samtal och till och med spara informationen?

Telefonen registrerar dina rörelser

Telefonen är utrustad med en accelerometer och gyroskop, vilket mäter din fysiska rörelse, orientering och vinkelrörelse för att ge hälso- och sportappar en korrekt bild av dina rörelser, exempelvis när du sitter, står, går eller böjer dig. Men förutom att räkna alla steg du tar på en dag så sparas informationen och kan delas.

Din ansikte och fingeravtryck

Din smartphone känner igen ditt ansikte och ditt fingeravtryck för identifiering och åtkomstkontroll. Har vi ens reflektera över det tidigare?

Annons

All information du ger till Google

Hur många gånger googlar du per dag? Teknikjätten använder dina sökningar och din surfhistorik på sina ägda webbplatser (exempelvis YouTube) för att lära sig mer om dina personliga intressen i reklamsyfte.

Bilder du skickar

Tro inte att det endast är personen du skickar bilderna till som tar del av informationen. Ett foto som du skickar till någon eller laddar upp online från din telefon avslöjar telefonens specifika modell och den exakta platsen och tiden fotot togs.

5 sätt att skydda din telefon

Visst är det skrämmande att telefonen lagrar så mycket information och vet så mycket om dig? Även om det är lätt att känna sig sårbar så finns det sätt att skydda sig själv och mobilen.

  • Ifrågasätt tillåtelse: Appar ber alltid om tillåtelse för att komma åt dina kontakter, kamera, mikrofon eller plats. Många appar kan faktiskt göra sitt jobb utan att du ger dem tillåtelse till all din information. Istället för att snabbt klicka på godkänn är det läge att ifrågasätta det. På så sätt kan du hindra spårare från att ta del av din privata information.

  • Stäng alltid av Wi-Fi och Bluetooth: När du inte använder funktionen är det bra att stänga av dessa. Det för att hindra telefonen från att leta efter potentiella anslutningar.
    – Många användare som ansluter till offentligt Wi-Fi vet inte att deras känsliga data kan fångas upp och stjälas, säger Daniel Markuson.

  • Använd VPN: Ett bra sätt att skydda sig från riskerna med offentliga nätverk är att använda en VPN som krypterar din onlinetrafik. Den döljer trafiken för alla som försöker få tillgång till den.

  • Aktivera tvåfaktorsautentisering: Genom att aktivera tvåfaktorsautentisering för dina onlinekonton och appar skapas unika lösenord som du kan lagra säkert i ett krypterat valv med lösenordshanterare.

  • Skydda dina bilder: Det bästa sättet att skydda dina bilder från hackare är genom att inaktivera geotaggning i sekretessinställningarna. Du kan även välja att lagra bilderna i ett krypterat moln. Om telefonen skulle bli stulen kan ingen få åtkomst till dina foton och du kan enkelt få tillbaka bilderna till din nya enhet.

Foto: TT

TV: Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnanBrand logo
TV: Anders Hansen: Så stänger du av skärmhjärnan
Annons