Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Nya pandemilagen: Det här gäller – och därför behövs den

09 dec, 2020
Kollektivtrafik och Lena Hallengren, socialminister.
Regeringen har idag remitterat ett utkast på en tillfällig pandemilag för att motverka spridningen av coronaviruset. På så sätt ska regeringen och andra myndigheter få möjlighet att vidta åtgärder för att bromsa smittspridningen. Men vad innebär den nya pandemilagen och hur får den användas?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nuBrand logo
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nu

Under onsdagsmorgonen meddelande socialminister Lena Hallengren kulturminister Amanda Lind under en pressträff att regeringen remitterat ett utkast av en tillfällig pandemilag, en ramlag, för att bromsa smittspridningen av coronaviruset och covid-19.

– Enligt utkastet ska regeringen få möjlighet att reglera aktiviteter som inte tidigare nåtts av regleringar. Det handlar om gym, badhus, bibliotek, campingplatser och museer bland annat, säger Lena Hallengren.

Verksamheter som ska omfattas av pandemilagen är:

  • Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
  • Platser för fritids- eller kulturverksamhet.
  • Handelsplatser.
  • Kollektivtrafik.
  • Användning eller upplåtelse av platser för privata sammankomster.

Enligt sista punkten kommer även uthyrning av lokaler kommer att omfattas, som festlokaler eller föreningslokaler, eller lokaler på högskolor och universitet. Dock inte privat uthyrning av exempelvis lägenheter.

Nedstängning av shoppingcenter och kollektivtrafik

Regeringen och myndigheter kommer att få dela ut föreskrifter för verksamheter om att vidta smittskyddsåtgärder.

– Det kan till exempel röra sig om att köpcenter regleras för att minska risken för trängsel, eller får ändrade öppettider, säger Amanda Lind.

Annons

Men det kan även bli aktuellt att ge kommunerna tillstånd att begränsa antalet människor på offentliga platser som parker, torg och badplatser.

Blir läget allvarligt kommer det även finnas möjlighet att ta till hårdare åtgärder, som nedstängningar av butiker, kollektivtrafik och shoppingcentrum. Ett sånt beslut måste dock underställas riksdagen.

Vad är innebär pandemilagen?

Redan i april godkändes en lag, då kallad krislagen. Även den var en tillfällig lag, vars utkast fick skrivas om efter det att oppositionen kritiserat den för att ge för mycket makt till regeringen.

– Även den lagen gav regeringen möjlighet att just anta regler om att stänga köpcenter, flygplatser med mera. Den användes aldrig och förlängdes inte heller när den gick ut i juni, säger Henrik Wenander, juridikprofessor vid Lunds universitet till Svenska Dagbladet.

Enligt Henrik Wenander kan den nya pandemilagen ses som en förlängning av krislagen

Annons

Redan strax efter att krislagen gått ut kom frågan om en tillfällig pandemilag på tapeten, och i november talade Lena Hallengren om att en rimlig tidpunkt för en sån lag att träda i kraft skulle vara till sommaren 2021. Nu har man tidigarelagt datumet till den 15 mars, och sedan ett åt framåt.

Varför behövs en pandemilag?

Hittills har regeringen enbart haft smittskyddslagen och ordningslagen som verktyg mot smittspridningen och covid-19, vilket innebär att exempelvis situationer som trängsel på bussar och i butiker inte omfattas, eller Skansen kunde ha fortsatt öppet medan Liseberg var tvunget att stängas.

”Ingen av den lagstiftning vi har träffar alla verksamheter som vi skulle vilja reglera under pandemin”, har Lena Hallengren tidigare uttryckt.

Nu vill man införa en tillfällig pandemilag för att komma åt alla verksamheter där smittspridning kan ske, men som inte omfattas av smittskyddslagen och ordningslagen. Samtidigt innebär lagen att verksamheter som tvingats stänga på grund av tidigare restriktioner, och som räknats till offentliga tillställningar och allmänna sammankomster, men som faktiskt kan hålla igång på ett smittsäkert sätt, kommer att kunna öppna igen.

Annons

Varför dröjer lagen till 15 mars 2021?

Det är inte ovanligt att det svenska sättet att stifta nya lagar får kritik för att vara trögt, byråkratiskt och ta för lång tid. Men Henrik Wenenader tror att i det här fallet beror det på attman vill ha en bra och genomarbetat lag som kan användas under en längre tid.

– Det finns undantag då det kan gå undan, men ofta till priset att det inte blir lika genomarbetat och att det uppstår svårigheter för tillämpningen i domstolarna. Min gissning är att de vill ha en stark och bra lag och undvika oönskade konsekvenser, säger han till SvD.

Och eftersom den nya lagstiftningen berör medborgares grundlagsskyddade rättigheter krävs lite extra omsorg.

– Det handlar om att begränsa människors rörelsefrihet och näringsfriheten så det måste göras väldigt noggrant, sa Lena Hallengren till Svt i oktober.

Källa: Riksdagen, Regeringskansliet, SvD, Svt Foto: TT

...

Läs mer:

Nya beskedet: Det här gäller i jul

Här är nya corona-restriktionerna inför jul – FHM skärper tonen!

Anders Tegnell: Så kommer vi kunna resa i jul

Annons