Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Bokat resa? Regler för avbokning av flyg och hotell under Corona

13 mar, 2020
AvStina Dahlgren
Kvinna på flygplats.
Har du planerat en resa men har funderingar på vad som händer när corona sprider sig? Här hittar du all information du behöver för av- och ombokning av flygbiljetter, hotell och evenemang.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hundratusentals personer har smittats av coronaviruset världen över. I Sverige försöker man nu stoppa smittans framfart genom rekommendationer och förbud från Folkhälsomyndigheten. Den som känner minsta symptom av halsont och förkylning ska stanna hemma, och i veckan blev det klart att man förbjuder allmänna sammankomster med mer än 500 personer.

På grund av förbudet har många konserter och andra evenemang tvingats ställa in en tid framöver. Enligt Konsumentverket bör arrangören återbetala dig för biljetten eftersom du inte får vad du har betalat för. Men hur är det med resor som du har bokat? Kan du få pengarna tillbaka? Har du möjlighet att boka om? Och vem står för kostnaderna i så fall? 

Så gör du för att avboka en flygresa

Har du bokat tåg, flyg eller någon annan typ av biljett är det bolagets avbokningsvillkor som styr om du har rätt till avbokning eller ombokning. Ta kontakt med dem och fråga om det finns en sådan möjlighet. Om inte så är det tyvärr du själv som måste stå för kostnaderna för av- eller ombokning.

Annons

Det finns ingen lag som säger att du har rätt att få pengarna tillbaka om du har köpt en flygbiljett, men om Utrikesdepartementet (UD) avråder från att åka till området bör du kunna kräva det ändå. Detta beror på något som kallas för force majeure, det vill säga en händelse som är extremt ovanlig, oförutsägbar och något som varken du eller flygbolaget kan kontrollera.

Kan jag avboka om jag tillhör en riskgrupp?

Ja. Enligt Konsumentverket kan du avboka och få pengarna tillbaka om du tillhör en riskgrupp även om inte UD har avrått från att åka till det landet. Du måste dock ha ett läkarintyg som visar på att du tillhör en riskgrupp och coronaviruset måste finnas på resemålet.

Du kan också få pengarna tillbaka om flera turistattraktioner eller infrastrukturen stänger ned dit du planerat en resa. Kort sammanfattat får du alltså pengarna tillbaka i dessa fall:

  • Om UD avråder från att åka till resemålet.
  • Om du tillhör en riskgrupp och har läkarintyg på det.
  • Om turistattraktioner eller infrastrukturen stänger ner så att du inte kan uppleva resemålet på ett rättvist sätt.

Hur avbokar man hotell på grund av corona?

Samma sak gäller för hotell som med flyg-eller tågbiljetter. Kontakta hotellet och kolla upp vad de har för avbokningsvillkor. De har dock ingen skyldighet att betala tillbaka pengarna och enligt Konsumentverket är det svårare att få tillbaka pengar för hotell än för flygbiljetter. Om hotellbolaget själv väljer att stänga ner har du dock rätt att få pengarna tillbaka.

Annons

Vad gör jag om jag blir nekad återbetalning?

Om hotellet, flygbolaget eller andra arrangörer av något slag nekar dig rätten till återbetalning kan du alltid pröva ärendet hos Allmäna reklamationsnämnden. Det kostar ingenting. Du kan också få ditt ärende prövat i domstol och i sådana fall tar du kontakt med din närmsta tingsrätt.

Foto: TT

LÄS MER:

Så länge överlever coronavirus på din mobil

Coronaviruset: Här är största riskgrupperna för covid-19

Corona: Här är evenemangen som ställs in eller skjuts upp i Sverige

Annons