Restriktioner lättas på – men när kan vi leva som vanligt igen?
Smittokurvan för coronaviruset i Sverige ser ut att kunna börja plana ut en aning, Folkhälsomyndigheten meddelar att de åtminstone ser en liten ljusning – även om de inte vågar säga för mycket innan de har följt utvecklingen under några dagar till.
Det gäller alltså att fortfarande noga följa restriktionerna om att inte träffa för mycket människor på en gång, inte resa runt och inte gå ut om man är i riskgrupp – med mera!
– Det är först när vi ser en varaktigt nedgång som vi kan tänka på när vi ska lätta på de restriktioner som vi infört. Vi håller ut lite innan vi ser att det är bestående. Dag för dag får man tänka igenom om vi behöver de här restriktionerna, sa Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, på onsdagens presskonferens.
WHO varnar för att släppa på restriktioner för tidigt
Världshälsoorganisationen, WHO, varnar för att lätta på restriktionerna för tidigt, då det kan leda till kraftiga bakslag. Coronaviruset kan snabbt ta fart igen. Samtidigt börjar länder som haft striktare restriktioner än vi i Sverige nu så sakta att släppa på dem, om än med försiktighet.
Österrike börjar till exempel med att öppna upp mindre butiker, utöver livsmedelsbutiker och apotek som under senaste månaden varit de enda som haft öppet i landet. Danmark öppnar skolor för de yngre eleverna till att börja med, liksom Norge som inom kort öppnar förskolor följt av lågstadieskolor.
I Tyskland har man infört krav på munskydd i offentliga miljöer och även om man lättar på restriktioner och börjar öppna upp landet mer så kommer man att fortsätta ha en gräns för hur många som får träffas samtidigt.
Innan vi släpper på restriktioner finns kriterier att nå
Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, skriver i en rapport att vi ännu inte nått toppen av coronavirus-epidemin i Europa. Även de varnar för att om vi lättar på restriktionerna så kan en ny våg snabbt komma. Och med tanke på att coronaviruset har så lång inkubationstid som upp till 14 dagar är risken stor att vi inte hinner upptäcka det förrän spridningen redan hunnit ta fart. De menar att inget EU-land ännu är i närheten av att ligga nära immunitetsnivån som krävs för att smittan inte ska spridas.
WHO har gjort checklista för att lätta på restriktioner
WHO vill att länder ska kunna uppfylla en rad kriterier innan de funderar på att lätta på restriktionerna. Bland annat vill de att:
- Landet har ett sjukvårdssystem som snabbt ska kunna upptäcka, testa, isolera och smittspåra kedjor kring nya fall.
- Man har vidtagit förebyggande åtgärder på skolor och arbetsplatser.
- Att befolkningen har uppfattat, är insatta i, och följer de nya reglerna.
- Att man i landet även kan hantera eventuella nya covid-19-fall från utlandet.
ECDC ser på olika sätt att jobba med restriktioner
ECDC tittar just nu på olika sätt att jobba vidare med restriktioner innan ett vaccin tagits fram. Det handlar bland annat om att länder själva identifierar vilka åtgärder som måste följas för att nivån på antal smittade motsvarar en hanterbar siffra för sjukhusen. Ett annat alternativ är att satsa mer på att skydda riskgrupperna, ett tredje att mass-testa befolkningen för att se vilka som haft covid-19, är immuna och kan gå tillbaka till jobb och vardag igen.
Innan ett vaccin finns får vi räkna med att vi kommer att få leva med vissa restriktioner, även om det så småningom kan trappas ned på dem – så länge det fortsätter att gå åt rätt håll. Men frågan är om livet någonsin blir som det var innan coronaviruset igen.
LÄS MER:
Coronaviruset: Så många är drabbade i Sverige och världen just nu
Experterna om coronaviruset: Det kommer minst en våg till
Coronaviruset: Så ser spridningen över landet ut just nu – börjar planas ut i Stockholm
Senaste nytt om corona och covid-19
Hur sprider sig coronaviruset just nu, vad har hänt hittills och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.