Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Så annorlunda blir Nobel 2020 – höjdpunkterna du inte vill missa

08 dec, 2020
Den klassiska Nobelceremonin och banketten är i år inställd. Men hur blir det istället? Här är allt du vill veta om Nobel 2020.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så blir Nobelfestligheterna 2020Brand logo
Så blir Nobelfestligheterna 2020

Coronavirusets framfart har satt stopp för många av de sedvanliga Nobelfestligheterna. Men visst kommer det att bjudas på ärofyllda ceremonier, festlig stämning och vackra klänningar ändå!

Nobelprisorganisationen och SVT firar Nobeldagen den 10 december genom digitala sändningar med allt ifrån prisutdelningar, konserter, fördjupande samtal och tillbakablickar på tidigare år. Dessutom anordnas ett flertal kringaktiviteter för att hylla pristagarna. Här svarar vi på dina frågor och berättar mer om det digra programmet.

Kommer någon pristagare till Stockholm för att ta emot sitt pris?

Nej. Årets Nobelprisutdelning kommer att ske genom en digital ceremoni i Gyllene salen i Stockholms stadshus. Medalj och diplom överlämnas till pristagarna i respektive hemländer. En liten publik kommer att närvara vid ceremonin, och även kungaparet kommer att bidra med en hälsning.

Kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Nobelfestligheterna 2019.

Pristagarna har i år förberett sina Nobelföreläsningar som kommer att göras tillgängliga den 7 och 8 december i Nobelprisets kanaler.

Annons

Blir det inte någon Nobelfest alls 2020?

Nej, årets pristagare kommer istället att bjudas in till nästa års Nobelbankett.

Var kan man se prisceremonin?

Sändningen från Stockholms stadshus går att följa globalt via Nobelprisets officiella kanaler och SVT. Lite senare under kvällen uppmärksammar SVT även Nobeldagen och årets pristagare under festliga former i en två timmar lång livesändning från Gyllene salen. Det blir även uppträdanden och tillbakablickar på Nobelbanketter genom tiderna.

Då sänds Nobelprisutdelningen 2020

Utdelningsceremonin för Nobels fredspris sänds från Oslo, och går av stapeln kl 13.00 den 10 december. Själva priset tas dock emot i Rom. Sändningen går att se via NRK och Nobelprisets officiella kanaler.

Ceremonin från Stockholms Stadshus äger rum klockan 16.30 och kan ses via SVT och Nobelprisets officiella kanaler.

Visst är det tråkigt att den traditionella ceremonin och festen ställs in i år, men det finns också fördelar med den digitala omställningen.

Annons

– Möjligheten är faktiskt stor att man når fler med digitala sändningar. Det finns en stor potential att faktiskt nå ut brett, säger Nobelstiftelsens kommunikationschef Annika Pontikis till SVT.

Stadshuset är en av de byggnader som får extra festlig belysning under Nobelveckan.

Ljusinstallationer under Nobelveckan – Nobel Week Lights

Mellan 5-13 december hyllas också pristagarna med ljusinstallationer på flera platser runt om i Stockholm; på Stockholms stadshus, Sergels torg, Konserthuset, Dramaten, Stockholms stadsmuseum och Nobel Prize Museum.

Ny utställning om Nobelfesten istället

För den som saknar inslaget med den traditionella Nobelfesten, kommer dock ett litet plåster på såren, i form av en ny utställning om Nobelbanketten på Nobel Prize Museum. Här får du möta kockar, fanbärare, kungligheter, artister, florister, Nobelpristagare och alla andra som gör sitt yttersta för att skapa en fest utöver det vanliga. Planen var att utställningen skulle öppna den 5 december, men på grund av det rådande coronaläget är museet tillfälligt stängt. Läs mer om utställningen här.

Annons

– Den kommer att handla om Nobelfesten som fenomen och folklig tradition, säger Annika Pontikis.

Här hittar du ett mer detaljerat program om årets festligheter.

Årets Nobelpristagare 2020

Ekonomi: Paul Milgrom och Robert Wilson, för förbättringar av auktionsteorin och uppfinningar av nya auktionsformat.

Litteratur: Poeten Lousie Glück.

Fredspriset: Världslivsmedelsprogrammet.

Fysiologi och medicin: Harvey J. Alter, Michael Houghton och Charles M. Rice, för deras upptäckter av hepatit C-virus.

Kemi: Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna, för utveckling av en metod för genomeditering.

Fysik: Roger Penrose, Reinhard Genzel och Andrea Ghez för för upptäckten att bildandet av svarta hål är en robust förutsägelse av den allmänna relativitetsteorin, samt för upptäckten av ett supermassivt kompakt objekt i Vintergatans centrum.

Foto: TT

LÄS MER:

Världslivsmedelsprogrammet får Nobels fredspris 2020

Gästernas klänningar på Nobel 2019 – se bilderna här

Annons