Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Så får du ekonomin att gå ihop i jul – experten Frida Bratt tipsar

15 dec, 2020
AvAino Oxblod
Frida Bratt
Det lackar mot jul, och med jul kommer också många extrautgifter som kan göra det knepigt att få ihop privatekonomin. Men det behöver inte bli så dyrt – sparekonomen Frida Bratt delar med sig av sina bästa tips för en jul med minskad pengaångest. – Om man firar med släkten och är flera familjer så kan ju familjerna ha helt olika ekonomiska förutsättningar, speciellt om privatekonomin förändrats under året på grund av corona.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Så får du ekonomin att gå ihop i julBrand logo
TV: Så får du ekonomin att gå ihop i jul

Julen 2020 närmar sig med stormsteg, och även om det blir en annorlunda jul på många sätt så kvarstår många vanliga problem – vem ska betala vad, och hur mycket?

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, reder ut de vanligaste ekonomiska problemen kring jul.

Vem betalar julmaten?

Om man firar jul med personer utanför familjen man bor med, så kan det vara värt att fundera över vem det är som betalar allt julgott som äts under julhelgen.

– Alla har ju olika traditioner, och inget är rätt eller fel när det kommer till hur man delar upp kostnaderna kring jul. Det kan ju tyckas tråkigt att be om swish eller pengar, men då kan det vara bra att ha knyt – det är lättare att säga att ”om ni står för sillen och skinkan så ordnar vi korv och köttbullar”. Det är ganska laddat att prata om pengar i många familjer, då är det enklare att föreslå knytkalas, säger Frida Bratt.

Annons

Om man turas om att vara värd för julfirandet mellan åren kanske man inte behöver dela upp kostnaderna, utan kan tänka att det jämnar ut sig. Om det alltid är samma person som står för allt finns det dock anledning att tänka ett varv extra.

– Men det är inte rimligt att man är hos svärmor varje år och att hon får stå för alla kostnader med sin pension. Då får man sponsra på något sätt och stå för något inköp utan att hon ska behöva be om det. Man får dela på det sätt som passar ens familj, säger Bratt.

Ska man köpa julklappar till de vuxna i släkten?

Om man i vanliga fall firar jul med hela stora tjocka släkten ser firandet i år antagligen rätt annorlunda ut, eftersom man rekommenderas att fira max åtta personer tillsammans. Det gör också att det finns utrymme att ändra på julklappsvanorna de vuxna emellan.

– Det är ju en speciell jul i år, man ska inte fira stora släkter. Då kan man tänka igenom – måste man köpa till alla i släkten om man inte ska fira ihop? Mitt råd brukar vara att man bland de vuxna bestämmer en person i sällskapet att köpa julklapp åt, säger Frida Bratt.

Annons

Att inte behöva köpa till alla vuxna i släkten kan vara en stor ekonomisk lättnad för vissa familjer, medan andra inte har något problem att köpa en stor mängd julklappar.

– Om man firar med släkten och är flera familjer så kan ju familjerna ha helt olika ekonomiska förutsättningar, speciellt om privatekonomin förändrats under året på grund av corona.

Julklappar till barnen – hur ska man tänka?

När det kommer till presenter till barnen i släkten är det lite annorlunda, men även på den punkten kan de vuxna prata ihop sig så kusiner och liknande får klappar för samma summor av släkten.

– Leksaker är väldigt dyrt, så i stället för att känna pressen att man måste lägga mycket pengar på det kan man bestämma en summa som gäller för alla.

Att köpa julklappar åt sina egna barn kan vara en annan femma. Frida Bratt tycker att det är en bra idé att ge dem realistiska förväntningar, och ha en dialog om grundläggande privatekonomi.

Annons

– Jag tycker man kan involvera barn lite i det tänket – en önskelista är just en önskelista, inte en inköpslista. Om man önskar sig 10 jättedyra saker, då kanske man inte får så många, medan om man önskar sig mindre och billigare saker så kan det bli fler klappar. Man behöver inte prata om det i betungande termer som att ”vi har inte råd˝, men få dem att tänka på att det inte finns obegränsat med resurser.

LÄS MER

5 sätt att hantera narcissister under julen

30 saker du borde göra innan du fyllt 30

Företagets studie: Så påverkas vi av fyra dagars arbetsvecka

Annons