Så lever Tomas Brolin i dag – därför avslutade han fotbollskarriären
Därför avslutade Tomas Brolin fotbollskarriären som 28-åring – och så lever han i dag!
Han var en av världens bästa fotbollsspelare på 90-talet och hade en fortsatt ljus framtid inom idrotten förutspådd, när han plötsligt tog beslutet att lägga proffskärriären på hyllan. VM-hjälten från 1994, Tomas Brolin, tog ett steg tillbaka från de uppfyllda pojkdrömmarna och ett liv i rampljuset och lämnade ett enormt arv av svensk fotbollshistoria efter sig.
I det tredje avsnittet av TV4:s underhållningsprogram Renées brygga, som sänds på onsdagskvällen, medverkar fotbollslegendaren. Det tillsammans med två andra kända svenska gäster, Anders Bagge och Tone Sekelius, som besökte programledaren Renée Nybergs välbekanta skärgårdsidyll.
Framgångarna med landslaget – historiska bronset i VM 1994
När Sverige kammade hem det historiska bronset under fotbolls-VM år 1994 i USA, efter en 4-0-seger mot Bulgarien, var Tomas Brolin hela Sveriges fotbollskung. Han stod för en succéprestation utan dess like, som utöver det sportsliga, bidrog till att ena ett politiskt splittrat Sverige.
– Man njuter på olika vis. När man var aktiv fotbollsspelare, då njöt man av träning, göra många mål och vara på planen. Det man drömde om som liten pojk, att spela i landslaget och bli proffs. Då var det bara att köra. Det gjorde jag och jag fick uppleva massor av härliga saker, säger han i avsnittet.
Han ser tillbaka på tiden som fotbollsspelare i svenska klubblag och i landslaget med värme. Han hade tränare som trodde på honom, lagkamrater som tog honom om ryggen och befann sig i en omgivning med alla förutsättningar för att prestera på allra högsta nivå. Han säger lite kaxigt att det aldrig gynnade hans prestation att vara nervös, så därför ”slutade han vara nervös”. Enkelt!
Ja, Tomas Brolin målar sannerligen upp en bild av en väldigt pragmatisk och mentalt stark elitidrottare, men trots det starka psyket – eller kanske snarare tack vare – valde han att lägga fotbollsskorna på hyllan när han befann sig på toppen av karriären.
Brolins tuffa tid i England: ”Då hade jag nog inte levt i dag”
Han befann sig i 20-årsåldern och hade spelat i det italienska klubblaget Parma. I laget nådde han stora framgångar och han tvekar inte att utnämna den här tiden i livet som ”den bästa någonsin”.
Efter den härliga tiden i Italien tog sig Brolin till fotbollens vagga i England, för att vidare främja proffskarriären som var på väg uppåt. Där spelade han i klubblaget Leeds United FC, följt av en kort period i Crystal Palace FC.
Men upplevelsen blev inte som han hade tänkt sig. Han förklarar att han inte hade möjligheten att låta prestationsångest gå ut över kärleken för fotbollen. Då hade inte överlevt den tuffa tiden i de engelska lagen, där han utsattes för vuxenmobbning.
– Det var längesedan jag släppte den biten. Det var under min aktiva karriär. Hade jag börjat fundera i de banorna då, ja… då hade jag nog inte levt i dag, förklarar han och fortsätter:
– Det var vuxenmobbing på väldigt stor nivå i England när jag spelade fotboll. Jag trodde på mig själv och att det inte var mig som det var fel på, men det är ju inte alltid enkelt när man är 25 år.
Brolin vittnar om den kulturkrock som mötte honom på andra sidan Nordsjön. Förutom att tränarna och lagkamraterna hade en helt annan bild av träning, kosthållning och det sociala, så var det brittiska medialandskapet dessutom känt för att ha en väldigt hård ton mot spelarna.
Brolin berättar att han försökte inleda samtal med tränarna för att förbättra klubbens kultur, genom att dela med sig av positiva lärdomar från tiden i Italien. Det föll inte i god jord hos tränarna, som aktivt arbetade för att peta Tomas från laget.
– Dels så fick jag fick inte spela, och jag fick inte dricka vatten på träningar… Det var mycket annat konstig som hände där. De försökte verkligen trycka ner mig, berättar fotbollsikonen.
Han minns särskilt en match mot Everton där han gjorde två mål och blev matchhjälte. Efterföljande match placerade dem honom på en annan position för att markera mot att de inte gillade honom, oavsett prestationen på planen. Det blev droppen som fick bägaren att rinna över och vid 28 års ålder avslutade han proffskarriären.
I dag bär han inte på någon långsint ilska mot personerna som behandlade honom så illa då. Däremot känner han en viss sorg över det faktum att hans fotbollskarriär förmodligen hade kunnat bli mycket längre om han inte hade utsatts för den själsdödande mobbningen i England.
Så lever Tomas Brolin i dag – entreprenörskapet och familjelivet
Det är en mycket harmonisk Tomas Brolin som gästar Renée Nyberg i det populära TV4-programmet Renées brygga.
– I dag njuter jag av att träffa människor, köra events. Jag njuter mycket av att arrangera saker och få se människor lyckliga, berättar han.
På frågan om hur det kändes att ta avsked av en så lovande fotbollskarriär, bara fyra år efter den historiska VM-medaljen, svarar han:
– Det var skönt. Jag hade gått och funderat länge på det själv. Jag hade snackat med kompisar, morsan och farsan… Det var väl ingen som ville att jag skulle sluta. Jag fick inte någon uppbackning där, men de visste inte hur jag kände. Det är inte så många som förstår vilket hårt arbete som det krävs för att hamna där i spotlighten. De timmarna var jag inte beredd att lägga ner längre.
Men Brolin var en driven person som siktade mot stjärnorna och han behövde sätta upp nya mål för sig själv och det liv han ville ha utanför rampljuset.
– Man behöver veta vad man ska göra också. Jag har inte ro att bara lägga mig på soffan. Jag tänkte ”nu ska jag bli en bra businessman”. Det blev min nästa motivation. Jag försöker göra varje dag till den bästa dagen. Ge positiv energi och ta vara på positiv energi som jag får, säger det före detta fotbollsproffset till Renée.
Mellan åren 2000 och 2008 ägde han krogen Undici Restaurant & Bar i centrala Stockholm, där han anordnade en del uppmärksammade event. Han har pysslat med allt från musik till mode och tjänar dessutom stora pengar på dammsugarmunstycket Twinner. Tomas är med andra ord en entreprenör i dag.
Han bor i en närmare 200 kvadratmeter stor villa i Sigtuna, och tillbringar dessutom stora delar av året i det svenska semesterparadiset Palma, på den spanska solkusten. Här umgås han med vänner och familj. Vännerna... ja, många av dem tillhör Sveriges mest folkkära kändiselit.
Det är även värt att nämna att Brolin även blivit en mycket uppskattad profil på sociala medie-plattformen Instagram. Där han generöst delar med sig av gemytligt och livsbejakande innehåll. Kanske kan han titulera sig för influencer med sina drygt 66 tusen följare?
Familjelivet har förgyllts med två barn; sonen Sebastian Brolin och dottern Lisa Strömberg Brolin, som han har från två tidigare relationer. Sedan år 2013 är han gift med kärleken Marielle Larsson, som har sonen Rasmus från ett tidigare förhållande.
Sebastian Brolin har gått i pappas fotspår och spelar även han fotboll. Hemmaklubben är Bajenlaget Hammarby TFF. Brolin berättar att han inte lever ut några ouppnådda fotbollsdrömmar genom sonen.
– Jag är där som en stöttande förälder. Lite agent är jag väl i och för sig åt honom också, men det viktigaste för mig har alltid varit att han ska ha kul. Det har han. Så får man väl se var det tar vägen.
Foto: Eero Hannukainen/TT, Jack Mikrut/TT