Värsta eltjuvarna i hemmet – och de som faktiskt inte drar så mycket
Det ligger i allas intresse att spara på elen i dessa tider. Men det kan vara svårt att veta vad man ska prioritera att spara in på. Är man flera i hushållet har man ofta både olika engagemang i frågan och olika prioriteringar. Vilka saker gör stor skillnad i längden och vilka spelar mindre roll?
Hur mycket en kilowattimme kostar kan som vi vet skilja sig enormt från dag till dag och mellan olika ställen i landet. Även saker som förbrukar lite energi drar till slut iväg till en ansenlig summa i redan tuffa tider – framför allt om de blir många tillsammans, även i standbyläge. Här listar vi några av de vanligaste elbovarna, både uppenbara och sådana som man kanske lätt missar.
Video: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusenlappar
Spara el när du lagar mat
De stora elbovarna är ganska välkända för de flesta: uppvärmning av boendet samt dusch och bad kan man ganska enkelt dra ner på. Andra energislukare är matlagning. Här kan man inte dra in så mycket, men genom att tänka smart kan man spara, exempelvis genom storkok. För en kWh kan du köra ugnen i cirka 75 minuter, men induktionshällen bara åtta minuter!
Tvätt är svårt att ducka, men kanske behöver saker inte tvättas riktigt så ofta som du tror? Ofta räcker vädring långt. Fyll maskinen ordentligt – och framför allt: skippa torktumlaren. På en kWh får du bara ut en femtedels torkning.
Släck lamporna
En glödlampa på 40 W kan lysa cirka 25 timmar per kWh. Visst kan du ha mysbelysningen på hemma, men vill du spara bör du se till att släcka i de rum du inte vistas i. Har du gått över till lågenergilampor kan de lysa nästan sex gånger så länge till samma elförbrukning.
Hur mycket el drar julbelysningen?
Julen Sstår för dörren – hur ska det bli med mysbelysningen i år?
Många drar sig nog för att riva fram hela paketet med neonblinkande slädar och renar och pynta trädgården. Men de klassiska ljusstakarna kan ur energisynpunkt få sprida julstämning med gott samvete – på en kWh kan de lysa hela 60 dygn.
På de 18 timmar det tar att förbruka en kWh hinner man bli fin i håret ganska många gånger, så plattången är inte heller någon större elbov. Hårtorken däremot kan bara blåsa 27 minuter på samma mängd energi. Platt hår lär vara trendigare än volym i år alltså.
Rosten då? Det tar en timme för rosten att förbruka en kWh – det är ändå ganska många mackor. Så om man inte är en storfamilj som har för vana att rosta flera gånger om dagen, kan de flesta nog fortsätta unna sig att rosta då och då.
En timmes bastande förbrukar cirka sex kWh. Så för de flesta får nog slentrianbastandet stå åt sidan, men inbitna bastufantaster tycker kanske att det kan vara värt någongång gå och då, framför allt norröver där graderna går ner och elen är billigare.
Här hittar du hela listan och många fler exempel.
OBS: Energiåtgången är genomsnittliga uträkningar. Givetvis finns det både dyrare och billigare exempel. Har man ett timprisavtal kan man titta på elpriset och se vilka tider elen är som billigast.
Källa: SvD, Mälarenergi AB:s uträkningar