Så ska intensivvården prioritera bland patienter med covid-19
I Sverige har vi en hälso- och sjukvårdslag som slår fast att alla ska ha rätt till en jämlik vård, och att den som har det största behovet av vård ska komma före i kön.
Men vad gäller om vården blir överbelastad av patienter som är i akut behov av samma typ av vård – som läget var under några veckor i Italien och man har varit rädd ska bli situationen i Stockholm på grund av coronapandemin?
Socialstyrelsen har i samråd med etiker och medicinskt sakkunniga tagit fram nationella principer för prioritering av resurser inom intensivvård under extraordinära förhållanden. Detta har gjorts nyligen, med just covid-19 i åtanke.
Varför prioritera inom vården?
Riktlinjerna är tänka att vara till hjälp för vårdpersonal om det blir så att behovet av intensivvård börjar överstiga resurserna som finns. Genom att vända sig till riktlinjerna när någon måste prioriteras bort kan man säkerställa att man följer den gällande etiska plattformen för öppna prioriteringar i hälso- och sjukvården. Men det kan också hjälpa personalen mot att drabbas av etisk stress.
Innan läkare får börja prioritera bland patienterna måste man dock ha säkerställt att alla resurser som finns verkligen används. Man kan till exempel behöva ransonera inom andra delar av hälso- och sjukvården för att öka resurserna inom intensivvården.
Dessa riktlinjerna är framtagna med covid-19 i åtanke, men det finns självklart patienter som kan behöva intensivvårdas utan att vara ha insjuknat på grund av coronaviruset. Dessa måste dock prioriteras på samma sätt som övriga.
Så här ser prioriteringsskalan ut:
Prioritet 1:
Patienter som har en svår sjukdom men som förväntas överleva längre än 12 månader. Om det blir nödvändigt att prioritera inom denna grupp får det inte göras utifrån patientens social situation/ställning, eventuellt funktionshinder eller personens faktiska ålder. Däremot utifrån vad som kallas biologisk ålder.
Det senare betyder att man med hjälp av ett antal faktorer räknar på förväntad återstående livslängd. Den som är yngre prioriteras då före den äldre om bådas hälsotillstånd i övrigt är lika. Men omvänt ska en patient som är äldre men i övrigt vid god hälsa prioriteras före en yngre person som på grund av sjukdom eller annat förväntas leva kortare.
Prioritet 2:
Patienter som har en eller flera allvarliga systemsjukdomar med påtaglig funktionell begränsning. Till dessa räknas exempelvis otillräckligt reglerad diabetes, KOL, sjuklig fetma (BMI över 40), aktiv hepatit, alkoholmissbruk, pacemakerberoende och en hjärtinfarkt eller stroke som är äldre än tre månader.
I den här gruppen ingår även de som har en förväntad överlevnad på 6-12 månader.
Prioritet 3:
Patienter med förväntad låg sannolikhet att överleva. Det kan röra sig om fall där intensivvården normalt ändå bara hade satts in för att möjliggöra en förnyad bedömning och samråd med närstående.
Här kan du läsa hela dokumentet.
Biologisk ålder över 80 prioriteras bort
Enligt ett dokument som Karolinska sjukhuset skickat till sina anställda, och som Aftonbladet fått ta del av, ska man prioritera bort personer med en biologisk ålder över 80 år. Till skillnad från Socialstyrelsen har man alltså valt att sätta siffror på den biologiska åldern, som alltså inte är detsamma som den kronologiska åldern.
Även personer över 70 år i biologisk ålder, och som har signifikant svikt i mer än ett organsystem, samt personer mellan 60 och 70, som har svikt i mer än två organsystem, ska bortprioriteras, enligt dokumentet.
Att bedöma någons biologiska ålder är dock inte alltid så lätt, det säger en anonym läkare som tidningen varit i kontakt med:
– Patienter skall bortprioriteras enligt de nya direktiven för att få IVA-platserna att räcka till, men man har nu lagt till en gummiparagraf om att hänsyn inte skall tas till ålder utan till ”biologisk ålder”, säger läkaren.
Källor: Socialstyrelsen, Svensk förening för anestesi och intensivvård, Aftonbladet Foto: TT
…
Läs mer:
Experterna: Viktigt med andningsövningar vid corona
Törs man använda linser under corona? Så säger optikern!
Senaste nytt om vaccin mot coronaviruset!
…
Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:
Allt om coronaviruset: från symtom att hålla utkik efter, hur du skyddar dig, vilka som tillhör riskgrupper samt de senaste nyheterna – hittar du i vår samling av artiklar: