Sanna Nielsen en modern kvinna: ”Jag skulle kunna tänka mig att fria”
Midsommarkransen sitter perfekt på huvudet, solen skiner och Sanna Nielsen njuter av livet.
Hon älskar rollen som programledare för Allsång på Skansen och det mesta i tillvaron leker.
Men trots stundande midsommarfest och glädje finns även tid för eftertanke kring sådant som hänt och vart världen är på väg
i dag.
– Min favoritallsång är egentligen ”En kväll i juni”, men just
i år kommer ”Stockholm i mitt hjärta” att betyda extra mycket. Jag tänker ofta på det hemska och ofattbara terrordådet i Stockholm våras. Väldigt mycket i livet får en annan innebörd efter det. Om man nu ska försöka hitta något positivt i det hela är det att vi gått samman som stad, förklarar Sanna.
Under våren släppte hon även singeln ”Inte ok” som handlar om mobbning och näthat. Sanna har själv varit med och skrivit den. Texten utgår från hennes egna erfarenheter från skolåren.
Läs också: Sanna Nielsen: ”Jag gillar att utmana mig själv!”
Ända sedan hon slog igenom som elvaåring har hon tvingats ta emot verbala kränkningar, först i skolan och sedan via kommentarer i sociala medier.
– Det här är ett ämne som har engagerat mig länge och jag ville skriva av mig om min historia från högstadietiden. Då var det mobbning med ord som skreks åt mig i korridoren. De ritade karikatyrer av mig och mitt ansikte. Hela skolan hade samlats när jag kom ut från en hemkunskapslektion och en bild ramlade ner i mitt huvud där det stod en massa konstiga saker.
Hon utsattes för glåpord i korridorerna, där plågoandarna kunde trycka in henne i ett hörn och säga: ”Du tror att du är något va?” och ”Du går omkring här och är mallig bara för att du har varit med på tv”.
Hemmet blev en frizon
Snarare gick Sanna runt och var på helspänn. Speciellt på rasterna.
– Jag vågade inte öppna munnen, utan var mest rädd och stum. Min enda önskan var att påhoppen skulle ta slut.
Hemmet blev en enormt viktig frizon, där hon kunde stänga in sig i sitt rum och sjunga Céline Dion-låtar och må bra.
– På den tiden var ju inte internet så stort och nutidens sociala medier existerade inte. I dag är sociala medier en plattform där man inte känner sig speciellt trygg.
Läs också: Sanna Nielsen: ”Mina nätmobbare är föräldrar!”
Sanna fortsätter:
– Tanken bakom låten är att folk inte ska känna sig ensamma. Det finns två rader jag vill lyfta fram lite extra och som är poängen: ”Ni ville se mig svag, men jag blev starkare.” Det är ingen offerlåt, utan jag vill att folk ska känna att de får vara precis som de är.
Vad skulle du säga till ditt barndomsjag i dag?
– Jag skulle ge mig själv en klapp på axeln och säga att jag duger precis som jag är. Försök tro på dig själv och gå din egen väg. Jag vill säga till alla barn att de ska fortsätta att tro på sig själva och inte låta orden trycka ner dem. Jag hade min dröm och fortsatte att jobba för den. De flesta barn har drömmar och mål och det är det jag tycker de ska fokusera på.
När du presenterades som julvärd i höstas blev du utsatt för näthat. Hur upplevde du det?
– Mitt tröjval och mitt läppstift blev plötsligt ett hett samtalsämne och jag förstår inte riktigt varför. I vanliga fall brukar jag vara tuff när det gäller sociala medier, men den här gången gick det för långt. Det blev så många kommentarer, flera på fruktansvärt låg nivå. Jag var tvungen att markera på bloggen att det räckte. Jag har många unga som läser mig i sociala medier och får utstå det där varje dag i skolan. Jag ville att de skulle veta att det inte är okej på något sätt.
– Ibland kan jag bli så chockad över att folk tycker att det är okej att skriva vad som helst. Jag tror att vissa glömmer bort att de sitter vid en dator eller mobil, och att det är en människa som läser och kanske tar åt sig av det de skriver.
Läs också: Här bemöter Sanna Nielsen näthatet och får stort stöd
Sannas popularitet har vuxit sig stark i Sverige. Dels som en folkkär artist – hon har ställt upp i Melodifestivalen sju gånger och vann senast 2014 med Undo (som också blev trea i hela Eurovision Song Contest) – men också som programledare. Det var en hejdundrande debut när Sanna ledde Melodi-festivalen 2015. Sedan rasslade det på; i fjol tog Sanna även över Allsång på Skansen och var också julvärd i SVT.
– Att leda Melodifestivalen någon gång var en dröm för mig och den kanske inte var så orealistisk. Däremot hade jag aldrig kunnat tro att jag skulle få vara programledare för Allsång på Skansen eller julvärd. Det är en otrolig ära för mig och jag är väldigt tacksam.
Redan som 7-åring började Sanna ställa upp i olika talangjakter. När hon var 10 år vann
hon första gången med låten ”Can you feel the love tonight”.
Kompbandet spelade in henne och skickade kassettbandet till låtskrivaren Bert Månson. Han blev imponerad av sångrösten och hon fick sjunga in hans låt Till en fågel.
– Ungefär samtidigt fick jag uppträda på scenen hemma i Bromölla, där programledaren Ragnar Dahlberg var konferencier. Han bjöd in mig till sitt tv-program Café Norrköping och jag var tvungen att fråga om det verkligen var sant. Det var det.
Blott 11 år gammal klättrade Sanna upp till första plats på Svensktoppen – den yngsta någonsin som legat etta i det klassiska radioprogrammet.
Bara vänner i början
Sanna träffade sin sambo Joakim Ramsell för nio år sedan när han började spela gitarr i hennes band.
– Först blev vi vänner och sedan tillsammans. En anledning till att det fungerar så bra är nog att vi lärde känna varandra som yrkesmänniskor först. Vi vågar trampa varandra rejält på tårna. Båda är totalt raka – det måste man vara om det ska bli bra.
De både lever och jobbar ihop. Joakim ingår oftast i hennes band när hon uppträder.
– Det känns enbart som en stor fördel och något vi ska vara glada över. Båda är väldigt förstående för varandras yrke och under turnéer
behöver man inte ha dåligt samvete för att vara borta mycket från sambon.
Läs också: Sanna Nielsens budskap till mobbade: ”Inte ensamma”
Trots alla år tillsammans sitter fortfarande ingen ring på hennes finger och paret har heller inga barn. Men även om både hennes tre syskon och många vänner blivit föräldrar känner hon ingen panik.
– Att bli mamma någon gång vore fantastiskt. Det är absolut inget man ska ta för givet. Barn är inget man skaffar utan något man får. Men jag är ju bara 32 år och känner ingen stress. Kommer det, så kommer det.
Ett eventuellt frieri överlåter hon helst till Joakim.
– Jag skulle i och för sig kunna tänka mig att fria, men jag är ganska säker på att han vill göra det. Vi får väl se vad som händer framöver.
Trivs på landet
Sanna är uppvuxen i Edenryd mellan skogar, åkrar och hav i nordöstra Skåne. I den lilla byn med ett par hundra invånare bodde hon med sin mamma Ingmarie, pappa Christer, samt tre år yngre bror Thimmy. Till familjen hör även de äldre halvsyskonen Pelle och Madde.
Även om Sanna numera bor i Stockholm tycker hon mycket om det lantliga. Edenryd är ett riktigt smultronställe för henne.
Ett annat är Rättvik i Dalarna, där hon också gärna firar midsommar.
– Min sambos föräldrar har en sommarstuga där och det är helt
underbart skönt att åka dit. Jag gillar de starka traditionerna och stämningen som är under midsommar – att se människor i fina folkdräkter. Det är en härlig fest. Men tyvärr hann vi inte åka dit förra sommaren eftersom jag skulle stå på Skansens scen några dagar senare och så är det i år också. Jag har en massa att förbereda innan.
Bland annat ska hon lära sig alla allsånger som ska sjungas
i programmet.
– Vi sjunger visserligen både till nubben och sillen och då kan jag ju passa på att dra igenom alla allsånger till första programmet, skrattar Sanna. Det gjorde jag förra året, så då blev det lite träning även på midsommarafton – och så blir det säkert den här gången också.
Text: Joakim Löwing
Foto: Thomas Hjertén och IBL