Stina Wollter efter vikthånet mot Soraya Lavasani: "Äg era rövar!"
Bilden med det handskrivna brevet som kommenterade Soraya Lavasanis rumpa och lår blev snabbt viral efter att Soraya själv lagt ut den på sin Instagram. När några av hennes närmsta vänninor såg inlägget beslutade de sig för att överraska Soraya med en rumpformad tårta och texten "Vi <3 din röv!", och även tårtbilden fick mycket spridning.
Stödet som getts till programledaren efter att hon visade upp det anonyma brevet har varit stort. Under torsdagskvällen lade Stina Wollter upp en serie filmklipp i vilka hon upprörs över samhällsnormerna som bidrar till de snäva fack som främst kvinnors kroppar placeras i.
"Äg era rövar, äg era olika stora bröst, äg era urringningar, äg erat diverse daller eller platta byst eller era ickebinära kroppar. Gör motstånd, äg din plats på jorden, den är bara din", säger hon bland annat.
Storasystern dog i anorexi
Stina Wollters Instagramkonto har drygt 300 000 följare och hon har länge har varit en väldigt stark röst i den kroppspositiva rörelsen i Sverige. 2018 släppte hon boken "Kring denna kropp" som beskrivs som en slags upptäcktsfärd i den egna kroppens historia.
Både i boken och i sina inlägg återkommer Stina Wollter ofta till hur hennes storasyster Ylva var sjuk i anorexi från 13 års ålder, och hur hon gick bort till följd av sjukdomen strax innan hon fyllde 30. Stina Wollter har därför periodvis arbetat aktivt på sitt Instagramkonto med att synliggöra och problematisera samhällets ideal kring hur en kvinnligt kodad kropp bör se ut.
"Kommer inte som en blixt från klar himmel"
Genom klipp och inlägg under hashtaggarna #stinawollterdansarforlivet och #normaliseratjockakroppar sprider Stina Wollter information och tankar kring problematiken kring att kommentera andras kroppar och fokusera för mycket på hur både man själv och andra ser ut. Detta tar hon också upp i serien med filmklipp som hon nu har lagt ut till.
"Fatta att detta är verkligheten", kommenterar hon bilden av Soraya Lavasanis brev, och fortsätter med:
"Sånt där kommer inte som en blixt från en klar himmel, det är det alla måste förstå. Kommenterade av kroppar – oavsett om det sker framför tv:n, viskandes efter nån på stan eller vid middagsbordet med familjen – det bidrar till ett klimat som drabbar människor".
Att det är lätt för vissa att säga att man inte ska ta åt sig, eller ställa sig över sådana kommentarer är inte heller rätt väg att gå enligt konstnären.
"Bara för att jag eller du klarar av det betyder det inte att någon annan inte mår skit, tippar över kanten eller börjar kännas självhat. Så i solidaritetens namn bör alla bidra till ett klimat där vi är fredade i våra kroppar", säger hon i klippet.