Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Ny studie: Fyra dagars arbetsvecka "har gjort succé” på Island

06 jul, 2021
Kvinna som sträcker på sig framför datorn.
Nu har ett av världens största experiment med kortare arbetsveckor analyserats. Försöken blev en sådan succé på Island att många av arbetsgivarna nu låtit sina medarbetare gå ner i timmar – men med samma lön.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så undviker du work-from-home burnout i 4 enkla stegBrand logo
Så undviker du work-from-home burnout i 4 enkla steg

Bara tanken på en kortare arbetsvecka är nog en dröm för många – samtidigt som några kanske känner sig stressade av tanken på mindre tid att sköta jobbet.

På Island har man gjort försök med att låta arbetsveckorna bestå av ungefär fyra dagar i stället för fem, rapporterar BBC. Antalet arbetstimmar kortades ner från 40 till 35 utan att lönen sänktes.

Experimenten pågick mellan 2015 och 2019. Nu har de analyserats av forskare och rapporten Islands resa till en kortare arbetsvecka har publicerats.

Allt fler blir sjukskrivna på grund av stress där jobbet är en bidragande faktor. Här finns tips om hur du kan förhindra stressen.

Totalt ingick 2 500 kommunanställda, vilket svarar för omkring en procent av Islands arbetande befolkning. Resultaten visar att produktiviteten var densamma som tidigare, eller bättre, på arbetsplatserna.

Annons

Kortare arbetsvecka medförde bättre hälsa

Resultaten visar även att de anställdas hälsa hade förbättrats ur flera synvinklar. Till exempel minskade den upplevda stressen, risken för utbrändhet och deltagarna fick en bättre balans mellan jobb och fritid.

En ny studie visar att det finns många fördelar med att jobba hemifrån – för såväl arbetstagare som arbetsgivare.

– Den här studien visar att världens största experiment någonsin på kortare arbetsveckor i den offentliga sektorn av alla mått att döma var en överväldigande succé, säger Will Stronge, forskningsdirektör vid Autonomy, till BBC.

Prövningarna ledde nämligen till att fackföreningar började att förhandla. Nu arbetar 86 procent av landets arbetskraft kortare arbetsveckor eller har i alla fall fått rätt till att göra det, enligt rapporten.

– Islands resa mot kortare arbetsveckor berättar för oss att det inte bara är möjligt att jobba mindre i moderna tider utan att progressiv förändring också är möjligt, säger Gudmundur D. Haralsson, en av forskarna bakom rapporten, till BBC.

Skulle en 6-timmarsvecka vara en dröm för dig? Här är ett nytt argument du kan presentera för chefen – det är bättre för hälsan!

Kortare arbetsveckor testas nu i fler länder

Just nu pågår flera liknande prövningar runt om i världen, till exempel i Spanien och på Nya Zeeland.

I Sverige har man också gjort experiment med kortare arbetstid tidigare inom olika verksamheter.

Det har också diskuterats på regeringsnivå och utredningar har gjorts och pågår. Man har då främst pratat om en arbetsvecka på fem dagar men med sex timmars arbetstid per dag.

Foto: TT

Källa: BBC

Annons