Therese Albrechtson: Kvinnor måste kunna ha barn OCH karriär
32-åriga Therese Albrechtson är företagare, författare och en flitigt anlitad föreläsare. Redan innan hon fyllt 20 var hon en fullfjädrad entreprenör, som fick stora utmärkelser och uppmärksamhet för sitt entreprenörskap.
Med åren har hon sålt sina verksamheter och bildat familj. Tillsammans med maken Micke, handbollstränare på elitnivå, har Therese idag två barn, Isabelle och Hugo – 6 och 2 år gamla.
Men i samband med föräldraskapet började också den egna hälsan ge vika.
– Jag kände tidigt att jag fick kraft och kunde tanka energi när jag fick jobba, men jag blev otroligt skuldbelagd för min inställning. Som nybliven förälder är du givetvis känslig för kritik, och får du höra att du är en dålig mamma så tar du givetvis åt dig, berättar hon.
Det blev en total krock mellan Therese och makens egna agenda när den mötte omgivningens uttalade och outtalade krav och åsikter. Som så många andra kvinnor försökte hon leverera både hemma och på jobbet, men stressen och skuldkänslorna gjorde till slut att Therese blev sjuk. Utmattad.
–Så här i efterhand önskar jag att jag lyssnat mer på mig själv. Prioriterat mitt eget mående, men som nybliven mamma var jag extremt utsatt, skör och ängslig. Jag tog in väldigt mycket av det som sades kring min mammaroll, precis som många andra kvinnor gör.
För Therese och hennes man var det gemensam överenskommelse att kombinera familjelivet och karriären. Ändå upplevde de förutsättningarna fundamentalt olika. Det blev tidigt tydligt berättar Therese. Som när dottern var 1,5 månad och den nyblivna mamman reste bort från henne på ett kortare jobbuppdrag. De negativa reaktionerna från omgivningen kom omedelbart.
– Jag fick höra hur dålig mamma jag var och hur konstigt det måste kännas att lämna bort sitt barn. ”Stackars barn, du borde inte ha skaffat barn om du inte vill ta hand om det”, sa folk. Men jag ”lämnade bort” det till barnets egen pappa!? När min man reste bort kort därefter i ett jobbsammanhang fick han istället höra hur välförtjänt han var av lite egentid. Ett återkommande mönster!
”Någonting händer när vi får barn”
Någonting händer när vi blir föräldrar. Det är ett enormt ansvar som lastas på kvinnan, anser Therese. Medan hon tycker att pappor möts av helt andra attityder, krav och förväntningar.
– I vårt jämställda land har männen och kvinnorna liknande grafer i både inkomst och sjukskrivningar. Till den dag då de får barn, för efter andra barnet händer något drastiskt! Där mår kvinnorna radikalt sämre, i den gruppen är vi är dubbelt så mycket sjukskrivna som männen. Papporna påverkas inte alls i samma utsträckning, männens hälso- och lönekurvor fortsätter att klättra uppåt, säger hon.
Therese menar att det är här det stora glappet uppstår. Ett glapp som orsakar onödiga påfrestningar och riskerar att förstöra både hälsa och relationer.
– Visst har vi möjlighet till delad föräldraledighet och alla förutsättningar som behövs för att dela ansvaret för familjen, ändå landar de största kraven på kvinnan – som många gånger förväntas sköta markservicen hemma samtidigt som hon arbetar.
För det är så lätt att komma åt en kvinna via hennes barn. Ett ständigt åsiktsregn, pikar och krav kan snabbt dränera och sabotera, särskilt för nyblivna mammor. I Thereses fall blev det tydligt att en kombinerad roll som mamma och företagsledare var mycket svår att försvara. Och när hon gjorde efterforskningar i sitt eget nätverk upptäckte hon att hon inte var ensam om sina känslor och upplevelser.
Skrev en bok
Nu har hon tillsammans med Maria Otterling skrivit en bok om ämnet, Dålig mamma… eller superkvinna?, med syftet att lyfta debatten och synliggöra problemet.
Från början tänkte hon låta kända kvinnor berätta om kombinationen föräldraskap och karriär, men när omgivningen efterfrågade hennes egna erfarenheter valde hon att skriva in dem också.
I boken delar ett trettiotal framgångsrika kvinnor med sig av sina erfarenheter. Läsaren får ta del av starka citat från bland annat Camilla Läckberg, Karin Adelsköld och Jessica Almenäs, som bjuder på rädslan att inte leva upp till omvärldens förväntningar och allmänhetens självpåtagna rätt att döma offentliga personer – i deras roll som föräldrar.
Kända kvinnor delar med sig
”Det finns väldigt många förväntningar och krav på en som mamma. Det är så många som lägger sig i som inte ens känner mig – de vet inte hur mycket jag kämpar och sliter. Ändå ska de lägga skuld på en. ”Varför jobbar du så mycket? Du ska inte tro att du är oumbärlig i det du gör.” Det finns väl ingen som ställer samma krav på en pappa.”
Skriver programledaren Jessica Almenäs i boken.
Röster hörs även från maktens korridorer: Gudrun Schyman berättar hur hämtningstider på förskola gått från icke-fråga till stressig status, Annie Lööf delar med sig av de fördomar och hat hon utsätts för, helt grundade på att hon är en kvinnlig politiker med barn – och socialminister Annika Strandhäll berättar igenkännande om pressen kring att vara högpresterande både på jobb och i sin mammaroll.
Birgitta Ohlsson, politiker:
”Vi har en Stockholmstrend där det knappt finns några barn kvar på vissa förskolor efter klockan tre. Det är sönderstressade akademikermammor som springer hem klockan tre och hämtar barnen, och i en del fall lämnar dem till morföräldrar eller barnvakt och sen fortsätter jobba. Det blir som en tävlan att hämta tidigt.”
Jobba bort skeva normer
– Jag hoppas boken gör skillnad! Det är väldigt tydligt att vi många kvinnor som delar dessa känslor och upplevelser. Det här är något alla kvinnor som både vill jobba och ha familj kan känna igen sig i. Vi kan komma så mycket längre på den här punkten, men det bygger på att vi jobbar bort skeva normer.
Förändringen behöver också ske inom oss själva, menar hon. Den psykiska ohälsan som främst drabbar kvinnor kan också kopplas till våra egna krav, det är inte bara samhället eller fasader på sociala medier som behöver ses över.
– Och lita på att varje familj sannolikt gör sitt bästa för sin vardag. Och framför allt: sina barn!
Jessica Almenäs: ”Jag blev anmäld till socialen
– de tyckte jag misskötte mina barn”
Framgångsrika karriärer kan ha ett högt pris. I alla fall när det handlar om mammor. Här delar Jessica Almenäs med sig av sina erfarenheter.
Läs mer: Jessica Almenäs: ”Jag blev anmäld till socialen – de tyckte jag misskötte barnen”