Tisdagen 31 mars: Dagens största corona-händelser
Obs! Du läser en äldre artikel: Missa inte dagens sammanfattning!
Senaste nytt om coronaviruset
I Sverige har 407 nya fall av coronaviruset bekräftats det senaste dygnet och 34 nya dödsfall.
Totalt antal bekräftat smittade i Sverige: 4 435
Dödsfall: 180.
Antal som intensivvårdas/vårdats: 358
Källa: Folkhälsomyndigheten och svenska intensivvårdsregistret, klockan 14:10
Under dagens presskonferens, kommenterade biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten nuläget i landet:
– Majoriteten är män bland de som intensivvårdas, vi har ingen bra förklaring till det.Vi har fortfarande som övergripande strategi att plana ut kurvan av smittade, så att vården kan hantera den här krisen. Vi försöker minska hastigheten i smittspridningen.
Svenska masstester
Det råder fortfarande stor osäkerhet kring hur många som är smittade av coronavirus, både i globalt och i Sverige. Folkhälsomyndigheten flaggade redan förra veckan för att en mer effektiv provtagning planerades, vilket bekräftades på dagens presskonferens.
Drygt 30 000 svenskar har testats för coronaviruset hittills och nu tror man att 20 000-30 000 svenskar ska kunna testas i veckan, utöver de som testas i dag
– Kapaciteten att provta kommer att utökas. Vi ska kraftsamla för att göra det ännu mer effektivt, vi ska ta fram en nationell strategi hur vi kan samordna detta, sa Anders Wallensten.
I första hand kommer personer testas för att bedöma om man är sjuk eller inte. Antikropps-tester, som visar om du varit sjuk i covid-19 kommer i ett senare skede
– Vi börjar med sjukvård, annan vårdpersonal, så att vi kan ha bra vård med personal på plats. Sen kan man blicka utåt mot samhällsviktiga funktioner framför allt. Huvudfokus ligger på att bygga från grunden, att ha säkra tester som vi kan lita på, sa Wallensten.
Fler ska testas för corona – här tas säkra självtester fram
Svenska skidanläggningar stänger
Företaget Skistar stänger skidanläggningarna i Vemdalen, Sälen och Åre. Nedstängningen gäller från och med påsklovets början den 6 april och gäller resten av säsongen. Anledningen är risken för överbelastning i sjukvården i de berörda regionerna. Beslutet bygger på en uppmaning från Folkhälsomyndigheten, meddelar Skistar i ett pressmeddelande.
Besök på äldreboenden förbjuds
Regeringen har nu fattat beslut om en ny restriktion gällande landets äldreboenden. Idag meddelade vice statsminister Isabella Lövin att det råder besöksförbud på landets samtliga äldreboenden från och med onsdag.
– Regeringen har tidigare lämnat en skarp rekommendation mot att besöka äldreboenden, och flera kommuner har infört förbud. Regeringen ser dock ett behov av tydlighet och enhetlighet, och har därför fattat detta beslut, sade hon under presskonferensen
Inga små påskkärringar och inga resor i påsk
Under samma presskonferens poängterade Stefan Löfven det skärpta läget i Sverige och varje medborgares plikt att ta sitt ansvar. Exempelvis genom att ställa in icke nödvändiga resor och att barnen får önska glad påsk på annat sätt än genom traditionell dörrknackning.
– Insatsen som var och en av oss gör varje dag är det viktigaste. Härda ut, bit ihop. Varje svensk har en skyldighet att skydda sig själv. Ställ in resan i påsk. Stanna hemma vid minsta symtom, om du är över 70 år eller tillhör någon riskgrupp, be om hjälp med att handla eller andra ärenden. Låt inte barn knacka på hos grannar för att be om godis. Det kommer fler påskar. Påskkärringarna får ställa kvasten på parkeringen, sade statsminister Stefan Löfven.
Svensk vårdpersonal intensivvårdas för covid-19
3 läkare och 2 sjuksköterskor i Stockholm har fått intensivvård på grund av covid-19, rapporterar SVT.
Eftersom all vårdpersonal i Stockholm inte testas finns det ingen officiell siffra på hur många som kan ha smittats med viruset. Det finns heller ingen möjlighet att se om smittan skett under arbete eller privat.
Nu framförs kritik mot att riktlinjerna för hur personalen ska och kan skydda sig skiljer sig åt mellan regioner och sjukhus.
Blodplasma – nytt hopp för medicinering
Nu vill svenska forskargrupper ge både blodplasma och antikroppar från personer som friskförklarats från covid-19 till svårt sjuka. Detta gjordes under bland annat sars-epidemin med gott resultat. Lennart Hammarström, senior professor vid Karolinska Institutet, tror att det kan vara en livräddande insats och menar att ju förr man kan sätta in den här behandlingen desto bättre.
Nu väntar man på ett tillstånd från Etikprövningsmyndigheten innan försöken kan börja.
– Jag skulle tro att vi inom dagar, veckor ska kunna få ett godkännande, säger Lennart Hammarström till Sveriges Radio.
Blodplasma och antikroppar ska provas som medicinering mot covid-19
Sveriges ekonomi – och åtgärderna
Varselsiffrorna var historiskt höga under mars och regeringen spår att arbetslösheten stiger till nio procent i år. Regeringen lanserar löpande krispaket för att stävja effekten, och presenterar nu senast sänkta krav för att få a-kassa, fler möjligheter till universitets- och högskoleutbildning och ett aktiveringsprogram för Arbetsförmedlingen. Läs mer här
Svart dag för Spanien
Spanien har haft sitt tyngsta dygn hittills då 849 personer avlidit på ett dygn. Officiella antalet smittade är nu 94 417 personer. Trots att antalet nya virusfall ökar är den generella trenden nedåtgående, enligt de spanska hälsomyndigheterna. Hittills har coronautbrottet krävt minst 8 189 liv i landet.
Lägre dödlighet än trott
Tidigare beräkningar av dödligheten hos bekräftat coronasmittade har varierat från två procent till åtta procent. Men nu visar en ny studie att det kanske inte är riktigt så illa, anledningen är att antalet patienter och dödsfall registrerats i högre utsträckning än antalet smittade. Det har en ny beräkning tagit hänsyn till.
Coronaviruset – inte så dödligt som vi tidigare trott
LÄS MER:
Coronaviruset: 4 positiva framsteg som ger nytt hopp
Folkhälsomyndighetens svar på våra vanligaste frågor om corona
Hela familjen drabbades av corona: Alla fick olika symtom
Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:
Läs mer om coronasmittans spridning världen över, om vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19, och varför fler män än kvinnor drabbas. Alla våra artiklar om coronaviruset hittar du här: