Vaccinforskaren: En tredje dos mot covid-19 kan krävas för alla
Men att vi skulle behöva fler vaccindoser är ingen ny eller orimlig tanke.
Då den indiska mutationen, deltavarianten, nu sprids allt mer i världen har frågan om fler vaccindoser återigen blivit aktuell.
Men redan innan vaccineringen kom i gång på allvar har tankarna funnits.
Se också – nej, du får inte större bröst av coronavaccin.
Vaccinera om mot covid-19
Mia Brytting, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten, sa tidigare i våras till Vetenskapens värld att hon tror att vi kommer att få vaccinera om oss mot coronaviruset, på samma sätt som vi gör årligen mot influensan.
Nu meddelar Folkhälsomyndigheten alltså mer officiellt att en påfyllning av vaccinen mot covid-19 kan behövas redan i vinter, rapporterar Omni via TT.
Då handlar det om de som är över 80 år, bor på särskilt boende eller har nedsatt immunförsvar. Besked om huruvida även andra riskgrupper ska få en tredje dos coronavaccin i vinter förväntas komma i höst.
"Aktuellt med en tredje dos för alla"
Det är på uppdrag av regeringen som Folkhälsomyndigheten tagit fram en bedömning av behovet av vaccin mot covid-19 de kommande två åren.
– Att det blir aktuellt med en tredje dos för oss alla innan det här är över, det tror jag, säger Matti Sällberg, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet, till TV4.
Matti Sällberg verkar vara på rätt spår. Enligt Aftonbladet planerar Sverige redan nu för även en fjärde dos.
Se också – hit vill vi resa och här härjar deltavarianten.
Fler boosterdoser covidvaccin för fortsatta antikroppar
Anledningen till att en påfyllning behövs är för att immuniteten försvinner efter ett tag och det går snabbare hos äldre och personer med nedsatt immunförsvar.
För att immunförsvaret ska fortsätta producera antikroppar behövs därför fler doser.
– Jag kan tänka mig att det kommer att fortsätta så här i ett par år, att de sköraste kommer att behöva extradoser, säger Matti Sällberg till TT.
Se också – vaccinerna är effektiva mot deltavarianten – men inte så länge.
Coronavaccin mot mutationerna
Men det handlar också om att mutationerna inte är lika lätta för immunförsvaret att känna igen. Redan i våras började man på Folkhälsomyndigheten titta på om vi kommer behöva fylla på med förbättrade vaccin mot muterade stammar.
– Ja, redan nu försöker man titta på: Ska vi införa nya varianter av spikeproteinet i vaccinet för att få bättre skydd, sa Mia Brytting tidigare till SVT.
Förbättrade coronavaccin innan årskiftet
Påfyllningarna kan därmed komma att vara mer anpassade för mutationerna.
Sören Andersson, enhetschef för vaccinprogrammet vid Folkhälsomyndigheten, har tidigare sagt till SVT att uppdaterade boosterdoser kan finnas tillgängliga redan vid nyår.
– I det avtal som EU har med vaccinbolagen ingår det att kommande vaccin ska anpassas efter nya mutationer. Just nu håller vaccinbolagen på att utveckla påfyllnadsdoser som skyddar mot de aktuella mutationerna och det är möjligt att det finns tillgängligt innan årets slut, sa han.
Folkhälsomyndigheten meddelar även nu att de ser risker för att vaccinskyddet inte räcker lika länge mot nya varianter. De bevakar detta löpande.
Se också – unga ovaccinerade driver på spridningen av deltavarianten.
Vaccinet mot corona skyddar minst nio månader
Om ingen fjärde våg bryter ut i höst, då ungefär 80 procent av befolkningen är vaccinerad, så vet vi att vaccinet gör ett bra jobb, enligt Matti Sällberg.
Han menar att det är sannolikt att alla som inte har ett försvagat immunförsvar skyddas av grundvaccineringen i minst nio till tolv månader. Men att alla därefter kommer att behöva fylla på med fler vaccindoser för att bevara skyddet.
– Det är inte osannolikt att vi kommer behöva en dos var artonde månad för allmänheten och kanske två gånger per år för de sköraste under de kommande åren, säger Matti Sällberg till TT.
Doserna som ges nu är anpassade för att vara så optimala som möjligt avseende både biverkningar och effekt och de studier som gjorts har visat att det är bättre att fylla på än att ge dubbla doser på en gång.
Vaccinen fungerar mot indiska mutationen
Enligt Matti Sällberg ska vaccinerna som finns nu fungera även mot deltavarianten, i alla fall på så sätt att man inte blir allvarligt sjuk.
– Vårt immunförsvar efter vaccinering är så pass brett så det är inget problem. Att man kan bli lindrigt sjuk trots att man är vaccinerad håller jag inte för osannolikt, säger han till TT.
Se också – så kan fullvaccinerade smitta andra.
Källa: SVT, TV4, Aftonbladet, TT via Omni
Foto: TT