Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Trött och stressad – eller på väg in i klimakteriet?

10 feb, 2021
AvPetra Olander
Värmevallningar, sömnstörningar, humörsvängningar är tecken på att du hamnat i klimakteriet. När menopausen inträffar är ofta ärftligt bestämt, men hormonförändringarna som sker i kroppen kan pågå under tio år. Här förklarar gynekologen hur du påverkas och hur du kan lindra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den sista mensen kallas menopaus och för del flesta kvinnor inträffar den runt 51 års ålder. Men hormonförändringarna börjar minst fem år innan och fortsätter i fem år efter. Förändringarna sker alltså i kroppen under cirka tio år. Och för många 40-plussare är det svårt att veta att det är just klimakteriet som börjar påverka dem.

– Det kommer vallningar framförallt nattetid, som kan påverka nattsömnen. Man kan också känna sig mer stresskänslig och ha lättare humörsvängningar. Det är lätt att tro att de här upplevelserna beror på jobbet eller något annat i vardagen, när det i själva verket är början på klimakteriet, säger Angelica Lindén Hirschberg, gynekolog och professor vid Karolinska Institutet.

Gynekolog Angelica Lindén Hirschberg ger råd kring klimakteriet
Gynekolog Angelica Lindén Hirschberg ger råd kring klimakteriet.

Så kan du motverka vallningar

Men oavsett symtom, finns det mycket man själv kan göra för att må bättre, menar Angelica.

Annons

– Motion kan motverka vallningarna och svettningarna. Under klimakteriet är temperaturregleringen i olag och den kan stabiliseras av fysisk aktivitet. Och det är bra att hålla normal vikt, eftersom övervikt ger mer symtom. Just under klimakteriet har man verkligen extra nytta av hälsosamma levnadsvanor, säger Angelica och tillägger:

Hormonbehandling är inte farligt om man börjar nära menopaus och medicinerar under en begränsad tid

– Har du provat motion utan att det hjälper tycker jag att du ska söka dig till vården för att diskutera vilken behandling som kan hjälpa. Men inte ha lugnande eller antidepressiva läkemedel, det är att börja i fel ände.

Hormonbehandling är ofta en stor hjälp

– Hormonbehandling är inte farligt om man börjar nära menopaus och medicinerar under en begränsad tid. Några preparat har kopplats till högre risk för bröstcancer, men med några andra är den risken relativt sett mindre. Alla får en individuell bedömning.

Kvinna i övergångsåldern motionerar utomhus.
Det är extra viktigt att röra på sig under klimakteriet, för att motverka besvär.

När klimakteriet inträffar hänger ihop med äggstockarnas åldrande. Det är till stor del ärftligt och biologiskt bestämt och inget som går att skjuta upp.

Annons

Se upp för nya blödningar

Ett år efter menopausen bör du se upp med nya blödningar, råder Angelica.

– Om du får en blödning då ska du söka till vården för det. Det kan tyda på att det finns något där som inte ska vara där, som en förändring i livmodern.

De största hormonsvängningarna sker i början av klimakteriet och avtar sedan successivt. Efter klimakteriet landar östrogenproduktionen på en stabil, låg nivå.

Se också: 8 sjukdomar som gör dig trött

8 sjukdomar som gör dig tröttBrand logo
8 sjukdomar som gör dig trött

– Låg östrogennivå påverkar slemhinnorna generellt. Man blir torrare i munnen, så tandstatusen kan påverkas negativt. Ögonen blir också torrare, vilket kan resultera i att de rinner när man går utomhus.

Lokalt östrogen kan lindra

Smärta i samband med samlag och urinvägsbesvär är också vanligt. Även då finns det läkemedel som underlättar.

– Jag rekommenderar lokalt östrogen, det ökar inte risken för bröstcancer. Det finns som krämer, vagitorier, slidpiller och en ring som man för upp i slidan som man sedan byter var tredje månad. Alla dessa fungerar väldigt bra.

– Tidigare har man inte velat ge det till dem som haft bröstcancer men nu finns det även för dem om hormonfria produkter inte har hjälpt. Så sök hjälp om du har besvär.

Annons