Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Senaste nytt om vaccin mot coronaviruset!

08 apr, 2020
Kvinna vaccineras mot corona
Forskare världen över jobbar för att ta fram ett vaccin mot coronaviruset, nu har man börjat testa vaccin på både djur och människor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många forskare jobbar idag för fullt med att ta fram ett vaccin mot coronaviruset men det kommer att ta tid innan vi ser ett resultat av arbetet. Ett helt färdigt vaccin mot covid-19 kommer att dröja minst ett år. Skulle det vara så att man lyckas med det så har man ändå tagit fram ett vaccin i rekordfart. I normala fall handlar det om många år för att ta fram säkra vaccin.

Vaccin mot covid-19 testas redan på människor

Ett 50-tal företag i världen har påbörjat att utveckla vaccin, två av dem har redan börjat testa vaccin på människor. Här i Sverige har än så länge djurförsök påbörjats på Karolinska Institutet, KI. Enligt dem har man flera potentiella vaccin på gång, varav två nu alltså testas på djur.

Inom ett par månader hoppas man komma igång med att testa fler vaccin, för att sedan se vilka man sedan vill fortsätta utveckla vidare. När man testat vaccinen på djur går man i ett nästa steg över till att testa vaccin på en mindre grupp människor. På KI har man riktat in sig på att hitta vaccin som skyddar mot flera olika coronavirus.

Annons

– Istället för att bara fokusera på att hitta ett vaccin mot sars-cov-2 försöker vi tänka ett varv längre och hitta ett vaccin som kan användas mot olika typer av coronavirus. Nästa gång det blir en coronaviruspandemi – och det kommer att hända igen – har man då ett effektivt vaccin att tillgå och behöver inte jaga efter en ny variant, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys, på KI:s sajt.

Än så länge tittar man också på olika typer av vaccin.

– Vi vill inte begränsa oss till en vaccinvariant utan kör på flera spår samtidigt tills vi vet vilken som funkar bäst. Men det mest sannolika är nog att vi landar i ett DNA-vaccin eftersom det finns plattformar som kan framställa miljontals doser av den typen av vaccin och vi vet att det är stabilt.

Olika typer av coronavaccin – samma funktion

Det finns flera olika typer av vaccin att jobba med, när man jobbar med DNA- eller RNA-vaccin handlar det om att man använder en del av virusets arvsmassa, eller gener. Mer traditionell teknik är att använda försvagade viruspartiklar till vaccinet. Oavsett metod så sprutas sedan vaccinet in i kroppen som utvecklar antikroppar. När vi sedan utsätts för det verkliga viruset har vi ett uppbyggt försvar i kroppen.

Annons

Att man skulle kunna se ett vaccin inom så snar framtid som ett till två år ändå är i sammanhanget beror på flera saker. En viktig del är att forskare samarbetar världen över och delar med sig av det man kommer fram till. Ett första steg i coronafallet var att kinesiska forskare kartlade coronavirusets arvsmassa i januari och delade vidare det med andra.

Europeiska Läkemedelsmyndigheten aktiverade också i början av februari en nödprocedur kring coronaviruset som gör att det ska kunna gå snabbare att utvärdera och godkänna läkemedel kopplat till covid-19. Vaccinföretagen kan då löpande skicka in sin data för utvärdering, istället för när vaccinet är klart, för att påskynda processen. Det här har tidigare gjorts bland annat när svininfluensan spreds över världen.

Vaccin mot coronaviruset ska testas i många steg

Forskningen på Karolinska sker också i samarbete med andra företag som bidrar med olika expertis. Karolinska Institutet står för själva vaccinutvecklingen. Men det är inte bara tiden som är en utmaning, det kostar förstås också en massa pengar. Varje vaccin man testar ska genomgå olika faser.

Annons

När man har tagit fram ett vaccin testas det i vanliga fall på djur, sedan på några få människor, efter det en något större grupp människor och till slut en stor grupp människor. I varje steg ska effekt och biverkningar studeras och utvärderas. Får man till slut fram ett bra vaccin ska det sedan också kunna produceras i så stora mängder som krävs.

Än så länge har man på Karolinska Institutet pengar till att genomföra fasen där man testar vaccinet på en mindre grupp människor. Det hoppas man kunna börja med nästa år. För att ta det vidare kommer man att behöva mer pengar eller börja samarbeta med läkemedelsbolag.

– Men jag tror att om vi får fram en lovande vaccinkandidat i en Fas I-studie så kommer det att finnas intressenter som vill utveckla detta vidare, säger Matti Sällberg på Karolinska Institutet.

När vaccinet finns kan coronaviruset ha börjat avta

När ett färdigt vaccin finns kommer förmodligen spridningen av covid-19 ha börjat avta sedan en tid tillbaka. Men viruset tros ändå finnas kvar ibland oss en långt tid framöver och därför kan vaccin ändå värt att ta fram, inte minst för att skydda riskgrupper och vårdpersonal.

Annons

Parallellt med att man tar fram vaccin testar man även olika läkemedel mot coronaviruset, i hopp om att hitta ett som kan lindra symtom – i väntan på ett färdigt och godkänt vaccin.

LÄS MER:

Coronavirusets framfart – det har hänt hittills i Sverige

Därför får vi så olika symtom när vi smittas av coronaviruset

Coronaviruset: Här är de nya behandlingarna som ger hopp

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om coronaviruset – om symtom, skydd, riskgrupper och senaste nyheterna – hittar du i vår samling av artiklar:

Läs allt om coronaviruset här

Annons