Vad är flockimmunitet och kan det rädda oss från coronavirus? Agnes Wold reder ut!
Herd- eller community immunity, på svenska flockimmunitet, förekommer i en rad sammanhang kopplade till coronaviruset. Men vad betyder det och hur hänger det ihop med coronavirus och covid-19? I Storbritannien hoppas man bygga upp en flockimmunitet och har det som uttalad strategi för att bekämpa coronaviruset. Men hur är det i Sverige?
Annika Linde, tidigare statsepidemiolog, säger till TT att hon uppfattar det som att Folkhälsomyndighetens strategi är att Sverige ska uppnå flockimmunitet.
– Jag uppfattar att strategin från Folkhälsomyndigheten är att vi ska uppnå flockimmunitet, att så många som möjligt ska smittas och därmed bli immuna, utan att bli svårt sjuka. Det gäller dock att sträcka ut infektionsförloppet och kapa toppen på antalet som blir sjuka samtidigt, för att underlätta vårdens arbete, säger Linde till TT.
Men Folkhälsomyndighetens nuvarande statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det inte är ett uttalat mål för Sverige, men att flockimmunitet är något man når på sikt.
– Nej, i alla fall inte att det ska ske så snabbt som möjligt. Däremot börjar vi nå en förståelse för att viruset inte kommer att sluta spridas förrän vi når flockimmunitet. Men det måste ske lugnt, sakta och kontrollerat så att sjukvården hinner med att hantera det, vi ska inte skynda på det, säger han till TT.
Vad är flockimmunitet och hur kan det skydda oss?
MåBra bad Agnes Wold, överläkare och professor i bakteriologi och specialistläkaren även i immunologi, att förklara:
Vad är flockimmunitet?
– Flockimmunitet innebär att när en hög andel av befolkningen är immuna så hittar virusen ingen att infektera. Men för det nya coronaviruset, gäller att ingen har immunitet. Vi är i början av epidemin och det finns inget vaccin. Så endast genom att få sjukdomen kan man bli immun.
Agnes Wold förklarar:
– Om vi säger att viruset i genomsnitt smittar tre personer och tiden från smitta tills man själv blir sjuk och smittsam är en vecka, för covid räknar man ungefär med 5 dagar, så är en person sjuk första veckan, 3 nästa vecka, 9 tredje veckan och 27 fjärde veckan. Kurvan växer eftersom varje person smittar 3 personer.
Men i takt med att allt fler blir immuna så blir det allt färre som kan smittas av viruset, bli sjuka och i sin tur sprida det vidare.
– Om 90% av befolkningen är immun så blir bara var tionde person som träffar på viruset sjuk och kan sprida viruset till nya personer. Om vi har 900 personer som är sjuka och de i genomsnitt skulle smittat 3 personer var, så smittar de i stället 0,3 personer var i genomsnitt. Alltså kommer de 900 personerna att smitta 270 personer. När de blir sjuka kommer de att smitta 81 personer. När dessa blir sjuka smittar de 24 personer. Epidemin dör ut. Det innebär att även de som inte haft sjukdomen (eller vaccinerat sig) skyddas. Flocken skyddar oss, säger Wold
”Då dör epidemin ut”
Hur når vi flockimmunitet kopplat till coronaviruset?
– Hur många som måste vara immuna för att flockimmunitet ska uppkomma varierar mellan olika smittor. För extremt smittsamma sjukdomar såsom mässlingen, där varje person smittar 10-15 personer, förutsatt att de inte har immunitet, krävs att 97% av befolkningen är immun för att man ska uppnå full flockimmunitet. Det är därför det är så viktigt med full vaccintäckning för exempelvis mässlingen. Flockimmuniteten skyddar ju alla, inte bara den som har vaccinerats.
”Vi vill inte att många ska få sjukdomen, särskilt inte på en gång!”
Är flockimmunitet en förutsättning för att vi ska påverkas så lite som möjligt av coronaviruset?
– Nej, så kan man inte se det. Flockimmunitet får man antingen om man har ett vaccin, när en stor del vaccinerat sig. Eller efter en ”naturlig” epidemi, där man får flockimmunitet när en stor del av befolkningen gått igenom sjukdomen och blivit immun. Och vi vill absolut inte att många ska få sjukdomen, särskilt inte på en gång. Även om det är en liten andel som får svår sjukdom, så blir det snabbt fråga om oerhört många människor om en stor del är smittade i samhället. Och då får man en ohållbar situation för sjukvården med svåra konsekvenser även för andra patienter, som de som har cancer, hjärtinfarkt och så vidare.
Kan man göra processen mot flockimmunitet snabbare?
– Det är nog oerhört svårt och jag tror ingen i världshistorien har lyckats. Även om småbarn och tonåringar och unga vuxna tycks få en lindrig sjukdom är det svårt att undvika att någon av dem smitta de äldre, eller personer med riskfaktorer, om man har en fullskalig epidemi som rasar i samhället. Man får också problem med vård och annat nödvändigt. Vem ska exempelvis vårda de äldre på boenden och i hemmet om halva arbetsstyrkan är smittad, säger Agnes Wold och poängterar:
– Det som är livsfarligt är att äldre och riskgrupper får sjukdomen. Dels riskerar de själva att dö, dels paralyseras sjukvården när det kommer in många som behöver andningshjälp.
Vi ser dagligen branta kurvor på antalet personer som diagnosticerats med covid-19 och åtgärder för att få graferna att plana ut. Det gäller att få spridningen och därmed insjuknandet att takta långsammare ger vi också vårdapparaten en chans att fokusera på riskgrupper och svårt sjuka.
Vaccin eller läkemedel mot coronavirus
Agnes Wold menar att ett vaccin eller anti-viralt läkemedel är det vi längtar efter.
– Som exempelvis Tamiflu, som man kan sätta in mot influensan. Men det fungerar dessvärre inte på covid-19.
Läkemedelsverket har dock beviljat beredskapslicens för läkemedlet remdesivir. Preparatet är än så länge inte ett godkänt läkemedel och får därför endast säljas under denna temporära licens. Än så länge har bara ett fåtal corona-patienter behandlats med remdesivir.
– Hur det går vet vi inte, säger Wold.
Och det dröjer innan vi ser ett färdigt vaccin mot coronavirus. Enligt Läkemedelsindustriföreningen LIF är minst 35 olika forskargrupper är aktiva – däribland en på Karolinska institutet och redan i april startas de första kliniska testerna. Men vägen till ett godkänt vaccin lär dröja, upp till tre år enligt LIF.
LÄS MER:
Agnes Wold: Håll er borta från Thailand! Exklusiv intervju!
Agnes Wold: Nej, du kan INTE boosta immunförsvaret mot coronavirus
Agnes Wold: ALLA måste ta ansvar för att stoppa coronasmittan
Senaste nytt om Corona i Sverige och i världen:
Varför är corona farligare för män än kvinnor, vad är statusen på smittspridningen just nu, och vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.