Varför är det så kallt inne – när det är runt nollan ute?
Sitter du och huttrar inomhus även om termometern utomhus inte visar kallare än nollgradigt? Så kallt ska det väl inte behöva vara när temperaturen knappt ens kan räknas som svensk vinter? Vi börjar med att säga så här: du inbillar dig inte. Det är faktiskt svårare att få en vettig temperatur inomhus när utetermometern visar noll än när det är tio minusgrader.
Det hela beror på hur husens värmesystem fungerar. När det är halvkallt, alltså runt nollan, vet inte värmesystemet om det ska slå på eller av. Så fungerar även våra kroppar.
– Tänk på när du fryser på morgonen och tar täckjackan. När du sedan ska hem är det mycket varmare och du förstår inte varför du valde som du gjorde, säger Hans Persson, lärare i byggteknik vid Dalarnas högskola, till tidningen Land.
Bättre när det blir kallare
Värmesystemet slår på och det blir lite varmare inne. Men så slår det av igen, för så kallt är det ju inte. Huset svalnar igen och när systemet slår på igen måste uppvärmningen börja om. Eftersom värmen inte står på hela tiden kommer inte heller materialet i huset bli varmt och kunna hålla kvar värme, vilket det gör när det kallare ute och värmesystemet går på högvarv.
Problemet blir också större om du bor i stenhus som tar längre tid att värma upp. Trähus går det snabbare för att få upp värmen, men de är sämre på att hålla värmen kvar.
Eftersom det i stora delar av landet är runt nollan under större delen av vintern kan det ju vara skönt att göra något åt det. En värmepump är en bra investering om man vill få bukt med problemet. Se bara till att givaren, alltså sensorn som känner av utetemperaturen, sitter i norr. Sitter den i söder kan den känna av en för varm temperatur och då kommer pumpen inte att jobba lika hårt, utan du får samma problem igen.
Foto: Shutterstock Källa: Land