Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Wallensten om strategin och statistiken: Kan framstå som känslokallt

14 maj, 2020
anders wallensten
Anders Wallensten står fast vid Sveriges coronastrategi men önskar att det hade funnits en gemensam strategi globalt. Här berättar han mer om hur han ser på Sveriges strategi och statistik.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sveriges strategi mot coronaviruset har ifrågasatts av många, både i Sverige och i andra länder, och även av personer från Världshälsoorganisationen. Dödstalen har kraftigt tickat uppåt, till stor del för att smittan tog sig in på många äldreboenden i Sverige. Det har gjort att vi få högre siffror i dödstal än våra grannländer.

Anders Wallensten önskar det funnits en samordnad strategi

Folkhälsomyndigheterna har fått till svars för mycket, och en av rösterna som ständigt ifrågasätts är biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten. På frågan om vad Sverige kunnat göra annorlunda, tidigare i hanteringen av coronaviruset svarar han, precis som standardsvaret från myndigheten har varit hittills:

– Det är för tidigt att titta på det. Utbrottet pågår fortfarande. Vi vet ännu inte vilken strategi som är bäst, till DN.

Däremot säger Anders Wallensten att han hade önskat att det funnits en mer samordnad strategi världen över.

Annons

– Det är olyckligt att det blivit så olika i olika länder. Under svininfluensan var världen mer samordnad. Vi stängde inte gränser. Vi jobbade genom de internationella organisationerna mer tydligt.

Att det blev som det blev den här gången menar Anders Wallensten beror på att Kina tog till en ny strategi för att skydda mot smitta när de gjorde kraftiga nedskärningar, och att Europa sedan gjorde samma sak när läget blev allvarligt snabbt. Och så fortsatte det så, att det blev en slags dominoeffekt.

– Mer samordning internationellt hade varit att föredra, säger Anders Wallensten till DN.

Anders Wallensten om att ständigt bli ifrågasatt

Att bli ifrågasatt och att Folkhälsomyndigheten är de som i slutänden kommer att få till svars för hanteringen kring coronaviruset är ingenting som Anders Wallensten oroar sig för i dagsläget:

– Det är inget som vi har valt, utan det är något som ingår i rollen. Men vi arbetar efter principer som vi tror på, efter vetenskapliga principer. Det är det bästa vi kan göra just nu.

Annons

Däremot kan han tycka det är svårt att leverera siffror med antal insjuknande, intensivvårdade och dödsfall på pressträffarna som Folkhälsomyndiheterna håller så gott som dagligen.

– Vi presenterar ju en bild över antalet fall och antalet avlidna, det kan framstå som känslokallt. Man tar ju bort individerna, tragiska öden och alla ledsna anhöriga. Det kan jag verkligen kämpa med. Hur ska jag göra detta på ett bra sätt? Statistiken är ju samtidigt det verktyg vi har, säger han till DN.

Anders Wallensten står fast vid Sveriges strategi

Strategin mot coronaviruset har hela tiden varit att försöka bromsa smittspridningen så att den går i en hanterbar takt för vården. En strategi som Folkhälsomyndigheten hela tiden har stått fast vid.

– Vi måste hålla ut med de åtgärder vi har. Antingen tills vi vet att det finns ett vaccin eller tills vi ser att smittspridningen är över, säger Anders Wallensten till Svt.

Annons

Till Svt säger han också att det är djupt olyckligt att smittan tog sig in på äldreboenden men att deras åtgärder med att stänga ner och använda karantän som metod kan komma att slå tillbaka senare.

– Man ska också komma ihåg att andra länder som slagit ned hårt har detta framför sig, de har väldigt få smittade.

Foto: TT

LÄS MER:

Anders Wallensten – så lever läkaren med sin familj

Nya oron: Fler svenskar väljer att inte följa riktlinjerna

Så ska andra vågen av coronasmittan stoppas

Senaste nytt om coronaviruset och covid-19:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Forskare undersöker samband mellan covid-19 och D-vitaminbrist. Den vanligaste smittovägen är kanske inte den du tror? Därför rekommenderar experten att du inte använder munskydd. Uppdatera dig om coronaviruset här:

Coronaviruset SARS-CoV-2

Annons