Experterna: Då klassas inte coronaviruset som samhällsfarligt längre
I ganska precis två år har har vi befunnit oss i en pandemi. Men nu kan coronaviruset så som vi känner till det – vara på väg att ta slut, åtminstone i Europa, meddelar Världshälsoorganisationen (WHO).
Pandemin kan vara över i mars – enligt WHO
Hans Kluge, Europachef på WHO säger till nyhetsbyrån AFP att hela 60 procent av Europas invånare bör vara smittade i mars. Något han menar bör innebära att vi befinner oss i pandemins absoluta slutskede, det rapporterar SVT Nyheter. Men än är inget helt säkert och han tillägger att viss risk att viruset muterar på nytt och skapar nya varianter finns.
Enligt infektionsprofessorn Joakim Dillner vid Karolinska institutet når sannolikt Sverige en platå i smittspridningen inom tre veckor.
– Om vi inte får se någon drastisk ökning av dödsfall inom de närmsta veckorna, då tror jag att det är dags att blåsa faran över, säger även han till SVT Nyheter.
Han tillägger att scenariot är mycket möjligt, men precis som Hans Kluge, tillägger han att man aldrig vet om det uppstår en ny virusvariant "som helt ändrar spelreglerna".
Anders Tegnell: Då är coronaviruset inte samhällsfarligt
Under måndagen 31 januari uttalade sig stadsepidemiolog Anders Tegnell om Sveriges coronaläge. I en intervju med Expressen TV berättar han att Folkhälsomyndigheten och regeringen för närvarande diskuterar hur länge covid-19 fortsatt ska räknas som en samhällsfarlig sjukdom i Sverige.
– Just nu har vi väldigt stort smittspridning, så vi behöver ännu lite tid innan vi kan landa i något beslut, säger han och fortsätter:
– Men vi pratar mest dagar, veckor. Längre än så ska det inte behöva ta.
Från pandemi till endemi – vanligt säsongsvirus
Flera experter på området har sedan tidigare förutspått den här utvecklingen. Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet och Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Göteborgs universitet, är exempel på två av många som tidigare sagt att omikronvariantens mildhet kan innebära ett steg på vägen ut ur pandemin.
– Att vi nu ser omikronvarianten, som är betydligt mer smittsam men också uppenbarligen, som det ser ut i alla fall, snällare, så är det tecken på att viruset är på väg att bli ett endemiskt virus, i stället för ett pandemiskt virus. Alltså ett säsongsvirus snarare än ett farligt pandemivirus, sa Niklas Arnberg för nästan en månad sen till SVT Nyheter.
Magnus Gisslén uttryckte sig vid tillfället snarlikt, och menar på att omikrons smittsamhet och snabba spridning bör öka immuniteten i samhället.
– Om omikron infekterar väldigt många som är vaccinerade och därför har ett bra skydd mot svår sjukdom, så förbättras immuniteten ytterligare och skyddar sedan också bra mot att bli allvarligt sjuk av nästa variant. Då kan man tänka sig att det blir så att de flesta av oss får lindriga infektioner med jämna mellanrum och endast en del äldre och sårbara behöver vaccination med jämna mellanrum, sa också han till SVT Nyheter.
Källa: MåBra, SVT Nyheter, Expressen
Foto: TT