Beror dina hudproblem på ansiktskvalster? Så vet du!
Djupt nere i dina porer lever små, ljusskygga spindeldjur. När det blir mörkt kryper de fram för att äta av den talg du har i ansiktet. Och de blir fler och breder ut sig mer ju äldre vi blir. Det låter som en dålig skräckfilm, men det är verklighet.
Ungefär 8 av 10 vuxna har ansiktskvalstren demodex follicolurum och demodex brevis boendes i sitt ansikte. Det förstnämnda kvalstret bor i porerna (hårsäckarna) och det andra i talgkörtlarna.
För de flesta är demodex-kvalster inget större problem. Men om de blir för många eller hamnar i obalans kan det orsaka inflammationer i hud och ögonen.
Koppling till rosacea
De som drabbas av infektioner har visat sig ha upp till 10 gånger mer kvalster på huden än andra.
Bland annat kan de leda till hudsjukdomen rosacea och orsaka ögonlocksinflammationen blefarit och kroniskt inflammerat öga. Men kvalstren kan även dra med sig bakterier ner i porer och körtlar vilket kan visa sig som eksem, finnar och orenheter. De kan också orsaka torra ögon efter som de äter upp mycket av det fett ögat behöver för att smörja sig.
Så vet du att kvalstren tagit över
Att ansiktskvalstren blivit för många kan visa sig som:
- Irriterad, röd hud
- Klåda i huden som ofta blir värre när det blir mörkt och kvalstren kommer fram
- En brännande, svidande känsla på huden
- Kliande ögon (ofta kliar ögonlocken mest)
- Mjäll och mjälliknande beläggning i ögonfranskanten
- Rinnande ögon
- Torra ögon
- Fransar som faller av
Forskningen om de sjukdomar som demodex kan leda till och hur de i så fall behandlas är i sin linda. Att utrota demodex går knappast och är nog inte heller önskvärt. Däremot verkar de vara viktigt att hålla dem i balans och se till att de inte blir för många.
Det finns studier som visar att en växtolja i tea tree oil kan döda demodex. Den har effekt även i låg koncentration och skadar därför inte hud eller ögon. På apotek och hos optiker finns särskilda våtservetter för hud och ögon, bland annat Cliradex och Blephademodex.
Det finns också ett receptbelagt läkemedel, Soolantra, som hjälper mot demodex vid rosacea. Tänk också på att kvalstren kan smitta från människa till människa och då genom hudkontakt ansikte mot ansikte.
Källor: Live Science, Netdoktor.se, amwofarma. se Foto: TT
Läs mer:
Janet slapp sin rosacea – med medicinsk crème
Soleksem eller rosacea – så vet du