Kollagen mot rynkor – funkar det? Så här säger experterna!
Ungefär 75 procent av vår hud består av kollagen. Det är ett kroppseget protein som bland annat gör huden spänstig, fast och elastisk. Med åren bildas det dock mindre och mindre av det – och huden åldras. Att då få i sig extra kollagen utifrån kan ju låta som en bra idé. Så det är knappast en slump att det finns så många kollagenpulver att köpa, frågan är bara om de funkar i praktiken?
– Enligt mig låter det som rent trams att kollagenpulver skulle föryngra huden, säger hudforskaren Marie Lodén, VD på företaget Eviderm, som hjälper andra företag att utveckla och säkerhetsbedöma hudvårdsprodukter.
Hur påverkar kollagen huden?
Och hon får stöd av Marina Heinonen, som är professor i kostsäkerhet vid Helsingfors universitet. Hon är även sakkunnig vid Efsa, det europeiska livsmedelssäkerhetsverket. Kollagenpulver klassas nämligen som ett kosttillskott, det vill säga ett livsmedel.
– Kollagen som man äter har ingen särskild inverkan på hälsan, säger Marina Leinonen i en intervju i Hufvudstadsbladet.
Hon menar att det inte finns tillräckligt starka vetenskapliga bevis för att tillsatt kollagen i mat skulle ha en inverkan på hudens struktur eller elasticitet – eller på hälsan i stort.
Grisöron för hund är rika på kollagen
Marie Lodén berättar som kuriosa att kollagen är den huvudsakliga beståndsdelen i de grisöron och tuggrullar man ger till hundar. Kollagenpulver används också i studier när man vill testa om ett munskölj hjälper mot dålig andedräkt. Pulvret provocerar nämligen fram dålig andedräkt.
– Kollagen innehåller svavelämnen och det är de som gör att man inte luktar så gott ur munnen efteråt, säger Marie Lodén.
Många kritiker menar också att de kollagenpulver vi spetsar våra drycker med hinner brytas ner av den sura magsaften långt innan den har en chans att nå huden.
Kollagen görs av slaktrester
Och det kanske bara är bra:
– Om kollagenet nu skulle nå huden, vad är det som säger att det inte når hjärnan och levern också? Tänk om det lagras i hjärnan? Vi vet ingenting om hur det kan påverka oss, därför behövs det fler studier, säger Marie Lodén.
Amerikanska hudläkare är inne på samma spår. Det behövs helt enkelt fler säkerhetsstudier. Pulvren görs ju, lite hårddraget, av malda slaktrester från fisk, kyckling och ko, och en farhåga är att man rent hypotetiskt skulle kunna bli smittad av till exempel galna kosjukan eller någon annan sjukdom.
Kollagen kan vara bra mot benskörhet
Marie Lodén menar att extra kollagen möjligen kan vara bra om man har proteinbrist, till exempel för att man äter osunt och proteinfattigt och därför riskerar benskörhet. Kollagen påstås också vara bra för leder och ligament, och där finns det faktiskt viss bevisning för att det kan hjälpa.
– Men normalt sett räcker det för oss att äta sund, bra mat för att kroppen och huden ska må bra, säger hon.
Vill man spara sina slantar kan man istället göra sin egen kollagendryck i form av en benbuljong. Den tar lite längre tid för kroppen att ta upp, jämfört med kollagenpulver. Å andra sidan får man i sig lite extra mineraler på köpet.
Så gör du din egen kollagendryck
Du kan göra din egen kollagendryck genom att koka en benbuljong.
Så här gör du:
- Lägg cirka 2 kg ben från till exempel kyckling, nöt, gris, lamm eller fisk i en stor kastrull.
- Fyll på med vatten så att benen täcks med god marginal (fyll på med mer, om det kokar bort)
- Lägg i grönsaker som kryddning, till exempel några morötter, gula lökar och persilja.
- Krydda även med svartpeppar, lagerblad och salt.
- Krama saften ur en citron i vattnet (det gör att mineraler lättare löser ut sig ur benen)
- Sjud under lock på låg värme, gärna i uppemot 10 timmar.
- Stäng av och låt svalna.
- Sila buljongen.
- Buljongen går bra att frysa. Den håller cirka tre dagar i kylskåp.
Här hittar du också kollagen:
Vill du istället få i dig kollagen via vanlig mat ska du satsa på det här: Inälvsmat, köttdelar med ben som tillretts med långkok, långkok av gris- eller kycklingfötter, sardiner inklusive småben, skinn på köttdelar eller buljong kokt på skrov och broskdelar.
Det här är kollagenpulver
De kollagenpulver som finns på marknaden kan vara tillverkade av delar nöt, gris, kyckling eller fisk. Det kan till exempel vara hud, ben, öron eller kycklingfötter, klövar och hovar. Kollagen görs ibland även av fisk, då främst fiskben och fjäll. Det finns inget veganskt kollagen, även om vissa marknadsförs som det. De veganska kollagenprodukterna innehåller istället ämnen som sägs hjälpa kroppen att bilda kollagen. På förpackningen står det ofta att kollagenpulvret är hydrolyserat. Det betyder att det är lösligt i vätska.
Foto: TT
…