Ny sneaker i havsplast från adidas by Stella McCartney
Inlägget innehåller affiliate-länkar till återförsäljare.
Parley for the Oceans är ett återvinningsinitiativ och en plattform som arbetar med att samla in plast från världshaven och återvinna den. Idag är våra världshav fulla med olika sorters plast, ett material som har väldigt lång nedbrytningstid (det tar drygt 600 år för naturen att bryta ner ett fiskenät och nästan 450 år att bryta ner en pet-flaska*). Prognosen säger att det redan 2050 kommer att finnas mer plast än fisk i våra hav.
Förra året visade adidas upp världens första sko framtagen genom uppsamlad och återvunnen plast från havet, skapad tillsammans med Parley for the Oceans. Den skon gjordes i liten upplaga och kunde bara vinnas i en tävling men en kommersiell sko gjord av den nya plastteknologin utlovades till slutet av 2016. Och nu är den här.
I dagarna lanserades skon Parley UltraBOOST X från adidas by Stella McCartney, lika snygg som viktig. Den nya skon förenar Stella McCartneys hållbara modestrategi med adidas innovativa användning av teknik.
Läs också: Svenska klädkedjorna tar upp kampen mot plastpåsarna
– Jag tror starkt på att göra kläder som är etiskt skapade och gjorda för att hålla, det är en ideologi jag för in i varje enskild del i min design. Att bevara och respektera planeten är grundläggande för mig, jag försöker alltid anstränga mig för att ta hänsyn till det i min design. Jag är verkligen imponerad av det arbete adidas och Parley for the Oceans gör för att skapa material som kan användas i våra högpresterande kläder och skor, säger Stella McCartney i en kommentar.
Det man gör är att skapa ett garn av den insamlade plasten, som sedan sys in i ovansidan på skon och enligt adidas kommer vi att se fler produkter framöver baserade på samma teknik.
Pris på skon är 2 299 kr och den finns redan nu i utvalda butiker och online på www.adidas.com och www.stellamccartney.com.
Parley Ocean Plastic-garnet är insytt i Primeknit-ovansidan på nya Parley UltraBOOST X.
* Siffrorna är tagna från Dagens Nyheter som har sammanställt en lista över hur lång tid det tar för naturen att bryta ned olika produkter. De har hämtat information från bland annat Länsstyrelsen i Skåne, Nooa och Centers for Ocean Sciences Education Excellence. Beräkningarna är ungefärliga och från 2014.