Stor guide: Så väljer du rätt terapeut för dina smärtor
Listan med terapeuter som arbetar med smärtproblem är lång. Vi har plockat ut de fem vanligaste yrkesgrupperna. Så här jobbar de:
Naprapat
Utbildning: 4 år
Behandlar: Rygg och nacke, muskel- och ledbesvär, spänningshuvudvärk, ischias, löparknä, benhinneproblem och musarm.
Så jobbar de: Manuella tekniker som manipulation (se ordlista), mobilisering, triggerpunktsbehandling, massage, stretching samt individuella träningsprogram. Vid behov kompletteras det med elektrisk nervstimulering (TENS).
Filosofi: Målet är att minska smärta och återskapa funktion. De behandlar såväl skelett och leder som muskler och övriga mjukdelar med händerna. Patienten ska själv vara delaktig i sin rehabilitering, bland annat genom individuella träningsprogram.
Bra att veta: Naprapaten fokuserar mer på mjukdelar än en kiropraktor, även om naprapatin är sprungen ur kiropraktiken. Naprapaten är också utbildad inom manuell medicin till skillnad från fysioterapeuten. Naprapat är en skyddad yrkestitel, vilket betyder att man inte får kalla sig för naprapat om man inte har en utbildning. Naprapaterna utgör den största yrkesgruppen i Sverige inom manuell terapi.
Pris: cirka 600–700 kronor
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Fysioterapeut
Utbildning: 3 år
Behandlar: Idrottsskador, sjukdomar och skador i nervsystemet, rörelsesystemet, cirkulationssystemet och andningsorganen.
Så jobbar de: Individuellt anpassad träning, träning av kropps- och rörelsemedvetande, terapi i vatten, massage och stretching. Vid behov används elektrisk nervstimulering (TENS) som komplement.
Filosofi: Målet är att hjälpa människor att återfå sin rörelseförmåga. Fysioterapeutens viktigaste uppgift är att visa sambandet mellan rörelse och hälsa och hur rörelse kan användas för att uppnå god livskvalitet – detta utifrån varje individs förmåga och förutsättningar.
Bra att veta: Fysioterapeuter utbildas inte inom manuell medicin, till exempel manipulationsteknik, som naprapaten, kiropraktorn och osteopaten gör, därför är utbildningen också kortare. Det finns dock som valfri vidareutbildning. Fysioterapeuter arbetar ofta inom vården. Då gäller högkostnadsskydd.
Pris: Cirka 400–500 kronor. Frikort gäller.
Kiropraktor
Utbildning: 4,5 år
Behandlar: Problem i rygg och nacke. Besvär i leder, muskler och nervsystem, huvudvärk, domningar och smärta i armar, ben och höft.
Så jobbar de: Manuella tekniker. Manipulation, mobilisering, stretching och andra muskeltekniker samt individuellt anpassade träningsprogram. Ibland kompletteras de manuella metoderna med elektrisk nervstimulering (TENS).
Filosofi: En kiropraktor behandlar problem och smärta i rörelseapparaten med fokus på rygg och nacke. Målet är att återställa och upprätthålla normal funktion i leder, muskler och nervsystem. Kiropraktorn arbetar i huvudsak med ryggraden och nervsystemet.
Bra att veta: Kiropraktorn har ett större fokus på skelettet än till exempel naprapaten. Kiropraktor är en skyddad yrkestitel vilket betyder att man inte får kalla sig för det om man inte har en utbildning. Kiropraktorerna arbetar ofta inom hälso- och sjukvården.
Pris: Cirka 600–700 kronor
Osteopat
Utbildning: 4–5 år
Behandlar: Rygg och nacke, huvudvärk och migrän, yrsel, muskel och ledvärk, idrottsskador och stressrelaterade besvär.
Så jobbar de: Med mjuka manuella tekniker som manipulation och mobilisering. Osteopaten jobbar också med egna tekniker som MET (se ordlista), Strain and counterstrain, massage av inre organ och så kallad kraniell osteopati.
Filosofi: Osteopater behandlar inte bara det område som gör ont utan försöker hitta och påverka de bakomliggande orsakerna till besvären. Genom att förbättra kroppens funktion påverkas blodcirkulationen, lymfan och nervsystemet. Målet är att skapa en självläkning och bättre hälsa genom förbättrad rörelseförmåga.
Bra att veta: Osteopat är inte en skyddad yrkestitel i Sverige, man kan alltså kalla sig för osteopat utan utbildning. Är terapeuten med i Svenska osteopatförbundet har personen en kvalificerad utbildning och en ansvarsförsäkring, om något skulle gå fel.
Pris: 700–900 kronor
Massageterapeut/massör
Utbildning: ca 400 timmar (10 veckors heltidsstudier) för massageterapeut. Massör: inga utbildningskrav.
Behandlar: Muskelspänningar och kramper, ryggskott, nackspärr, huvudvärk, dålig hållning och stress.
Så jobbar de: Massage av kroppens mjuka delar, triggerpunktsbehandling, mobilisering och stretching.
Filosofi: En massör arbetar friskvårdande och i förebyggande syfte med framför allt muskelspänningar. Målet är att patienten ska återfå och upprätthålla god fysisk funktion i samband med rörelse, hållning och hälsa.
Bra att veta: En massageterapeut är inte utbildad inom medicin och manuell terapi och är mer ett komplement till de övriga terapeuterna. Skillnaden mellan en massageterapeut och en massör är att massörens syfte är att ge avslappning. En massageterapeut arbetar i stället med behandling. Massageterapeuten är inte legitimerad av Socialstyrelsen, men om man är medlem i Kroppsterapeuternas yrkesförbund finns en patientförsäkring.
Pris: Cirka 650 kronor
Källa: Vårdguiden, Svenska osteopatförbundet
Bild: Thinkstock